Завантаження ...
banner

Вперше за 95 років: традиції ніжинського храму відновлюються

04062021_l.jpg

У кожного з нас є місце сили, де душа й тіло підживлюються енергетикою та відновлюють свої ресурси. Для когось це ліс, ставок, хтось надихається подорожуючи чи відвідуючи різноманітні зібрання.

У кожного з нас є місце сили, де душа й тіло підживлюються енергетикою та відновлюють свої ресурси. Для когось це ліс, ставок, хтось надихається подорожуючи чи відвідуючи різноманітні зібрання.

Особисто моє місце сили – церква Іоана Богослова, що знаходиться в прямісінькому центрі Ніжина. Під столітнім дубом храм рідкісної, для української храмової архітектури, форми особисто мені нагадує серце Ватикану - собор Святого Петра, що донедавна був найбільшою християнською церквою світу. Можливо річ у куполі, що дає особисто мені відчуття іншовимірності,   безкордонності між європейською релігійною архітектурою та багатонаціональним духом Ніжинського городища. Неповторний, полінаціональний дух Ніжина завжди мав неймовірний вплив на всю інфраструктуру містечка й релігія не була виключенням.

Трішки історії: у далекому 1752 році фінансування й організацію будівництва храму забезпечив повітовий проводир ніжинського дворянства, грек за національністю Іван Петрович Тарнавіот, ніжинський грек, нащадок ніжинських війтів Петра та Стерія Тарнавіотів.

Протягом більш ніж півстоліття, з 1760 по 1826 роки, настоятелями храму були почергово батько та брат першого навколосвітнього мандрівника Юрія Лисянського.

На жаль у 20-х роках минулого століття до правління прийшла радянська влада, важка рука якої добралася й до нашого міста. В ті часи деякі ніжинські храми було знищено, а більшість перетворили на господарчі будівлі. Не оминула ця участь і храм Іоана Богослова, з 1926-го року в будівлі розташовувалося сховище архіву, потім відділ зберігання документів Державного архіву Чернігівської області, а колишній будинок священника використовувався, як адміністративна будівля - стіл довідок, читальний зал тощо.

Саме тоді будівля перетворилася в місце "паломництва" науковців, студентів, краєзнавців та інших дослідників не тільки Ніжина, а й всієї України та зарубіжжя.

З квітня 2019 року відбулася офіційна передача храму релігійній громаді й відтоді він став приходом ассирійської громади міста.

4 червня журналісти MYNIZHYN.com вирішили завітали до однієї з перлин центральної, Гоголівської вулиці з ціллю пофотографувати цю багатовічну красу. Також видалася можливість поспілкуватися з настоятелем храму Іоана Богослова Олегом Расковаловим. Як повідомив о. Олег саме сьогодні, вперше за 95 років, пройшло вінчання ніжинських молодят. Нам вдалося зафіксувати цю прекрасну мить духовного єднання двох закоханих сердець - .

Радо ділимося декількома світлинами сьогоднішніх відвідин церкви. Також бажаємо подружжю довгих та щасливих років життя.