Завантаження ...
banner
banner

Жодних припущень, лише факти: у Ніжинській бібліотеці представили книгу про окупацію

16062021_n1.jpg

8 червня в Ніжинській центральній міській бібліотеці відбулася презентація книги Віктора Моренця  "Дві окупації: Чернігівщина 1940-х років".

8 червня в Ніжинській центральній міській бібліотеці відбулася презентація книги Віктора Моренця  "Дві окупації: Чернігівщина 1940-х років".

На презентації були присутні  викладачі Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя Євген Луняк, Петро Моціяка, співробітники Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського, зокрема директор музею Генадій Геннадій Дудченко , голова Ніжинського товариства "Просвіта" Микола Шкурко , представники ніжинського політикуму Олег Баранков та Ігор Шалай,  працівники бібліотек навчальних закладів міста та читачі бібліотек.

В основу книги автор поклав офіційні документи того часу: партійні документи, матеріали радянських спецслужб та нациських структур. В цій книзі немає припущень, а лише офіційні дані, тож вона дозволить зруйнувати усталений погляд на події 40-х років та відкриє нові подробиці життя населення Чернігівської області.

Книга "Дві окупації: Чернігівщина 1940-х років" містить архівні документи, які раніше не були опубліковані і тривалий час зберігалися в архівах під грифом "Цілком таємно". Ми зараз маємо унікальну можливість ознайомитися з тими матеріалами, документами, з історією наших дідів і прадідів, яка була прихована від нас під грифом "Цілком таємно", і не тільки ознайомитися і прочитати, але й поглянути на історію під іншим кутом і зробити важливі висновки для подальшого руху вперед.

Автор зазначив: "Окупація закінчується тоді,  коли про неї можна говорити, писати та досліджувати в архівах" 

Під час презентації книги між присутніми зав'язалася жива дискусія, в ході якої історичні події минулого перекликалися з нинішньою складною ситуацією в Україні. Говорили також на тему формування національної ідентичності українців, щодо важливості національно-патріотичного виховання і ролі державної національної ідеології у цьому процесі. 

Автор переконаний, що в глобальному вимірі в Україні в цьому напрямку нічого не зроблено за 30 років. На мою думку, це не зовсім так, адже з 2005 року цю "кригу" вдалося зрушити і ми, українці, поступово рухаємося в цьому напрямку. Тому наприкінці дискусії, навіть, намагалися визначити 5 основних пунктів, що потрібно зробити задля розвитку успішної держави.

Автор  Віктор Моренець наголосив:
"НАМ ВАЖЛИВО БУДУВАТИ УСПІШНУ ДЕРЖАВУ! Це все може повторитися. Я цього не хочу!"

Також дійшли до висновку, що було б добре, аби ця книга була доступна для прочитання підростаючим поколінням у бібліотеках загальноосвітніх шкіл міста та Ніжинського державного університету ім.М.Гоголя.

Книга цікава усім - як дослідникам історії, і всіх, хто вивчає історію рідного краю, так і тим, хто має виражену патріотичну позицію. Адже держава починається з нас! 
А "НАМ ВАЖЛИВО БУДУВАТИ УСПІШНУ ДЕРЖАВУ"!!! 

Інтелектуальна ініціатива щодо проведення заходу належить чернігівському історику і публіцисту, партійцю Чернігівського осередку політичної партії "Європейська Солідарність" Олександру Ясенчуку та Игорю Шалаю 

Книгу можна придбати за посиланням