Завантаження ...
banner
banner

У Ніжинському районі є свій Прованс з полями лаванди

У Ніжинському районі є свій Прованс з полями лаванди фото

У всьому світі лаванду з давніх пір вважають візитною карткою Провансу (історико-географічної області, розташованої на південному сході Франції біля берегів Середземного моря). А на Бобровиччині лаванди багато в Гаврилівці. Тому в останні роки сюди зачастили туристи.

Основна локація - на 3 тисячі кущів - поруч з обійстям Наталії та Сергія Зуєва. Вони - кияни, але більшу частину року живуть в глибинці. Адже близько 60 соток лаванди, які подружжя напівжартома називають «полем», вимагають догляду.

- У нас з Гаврилівка давня любов. Перше знайомство відбулося в 1989 році, коли ми купили тут будинок для батьків чоловіка (вони жили в Вишгороді Київської області і давно хотіли переїхати в село). З тих пір свекор жив в Гаврилівці постійно, а свекруха приїжджала до нього щотижня. Ми з Сергієм (зараз йому 62. - Авт.) Теж навідувалися до них, коли була можливість, - каже 58-річна Наталія Олександрівна. - Але пройшли роки, тато з мамою захворіли. Їм було зручніше жити в міській квартирі. Потім вони один за одним померли. Дворі селі поступово занепав, хоча ми з чоловіком як і раніше приїжджали сюди по вихідним. Доглядали за садом і городом (а це близько 35 соток!). Але чи багато встигнеш за два дні?

А десять років тому Сергія і Наталію самих потягнуло в Гаврилівку. Засукавши рукава, взялися за роботу і незабаром навели порядок у дворі і в будинку. Скосили траву, виклали доріжки, пробили водяну свердловину, зробили санвузол в будинку, сформували дві альпійські гірки.

- У 2011 році я випадково потрапила на квіткову виставку-продаж в столичному планетарії. Там вперше і побачила лаванду. Була здивована, оскільки раніше вважала, що вона росте тільки в горах, - усміхається Наталя Олександрівна. - Вирішила купити 10 кущиків, так би мовити, на пробу. Заплатила 80 гривень і посадила їх на клумбі. Лаванда прижилася.

У 2018-му, після приєднання до городу ще 75 соток землі по сусідству, почався новий виток діяльності подружжя Зуєв.

- Сергій в той час займався бджільництвом. І ми засіяли всю земельну ділянку фацелією. Це однорічна рослина-медонос. Але з нею вийшла морока: восени фацелія засохла, довелося гребти вручну. А лаванда в той час розрослася на клумбах, і Сергій підкинув ідею - посадити лавандове поле в мою честь. Як аргумент навів фразу, що улюбленим потрібно дарувати не квіти, а квіткові поля ... Звичайно ж, я підтримала чоловіка.

- Кажуть, що лаванда примхлива, вимагає особливої ​​технології посадки і догляду ...

- Як і більшість рослин, лаванда світлолюбна. У вологому або кислому ґрунті не приживається. Найчастіше її розмножують живцями і розсадою. А ми ризикнули і засіяли нею в лютому ділянку городу прямо в сніг. Навесні лаванда початку сходити. Ми з Сергієм стежили, щоб на ділянці не було бур'янів, регулярно поливали розсаду. Коли вона підросла, розпочався наступний етап - ми видаляли в кожному саджанці частина кореня і пересаджували його на майбутнє лавандове поле. Через тиждень зрізали верхівки молодняку ​​- для подальшого кущіння. Цю процедуру повторювали ще багато разів. Таким чином сформувалася зелена маса і зміцнилася коренева система. Лаванда розцвіла на другий рік - в кінці червня. Період її цвітіння тривав до середини липня. Цього літа він теж скоро закінчиться. Ми з чоловіком постійно стежимо, щоб не було бур'янів. Якщо вони з'являються, висмикуємо вручну.

- Як використовуєте лаванду?

- З сухих квітів я роблю гарні букети. Засушені і подрібнені рослини розфасовують в спеціальні мішечки (саше). Від них протягом багатьох місяців буде виходити тонкий приємний аромат. Він знімає стрес, тамує головний біль, врівноважує емоції. І ... відлякує моль. До речі, дізнавшись про наш лавандовому поле з соцмереж, в Гаврилівку стали тягнутися туристи. Нещодавно навіть голова Бобровицької територіальної громади Тетяна Ковчежнюк приїжджала.

За словами Наталії Зуєвої, вони дозволяють проводити час на лавандовому поле всім бажаючим. Гроші - 100-150 грн - беруть тільки з приїжджих. Односельців пускають безкоштовно. Час лімітовано - не більше 3 годин.

gorod.cn.ua, Ольга Іванченко, «Гарт» №30 (3042) від 22 липня 2021

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: