Завантаження ...
banner
banner

Чи варто дитині вивчати програмування?

Чи варто дитині вивчати програмування? фото

Інтерв’ю зі співзасновником дитячого Центру STEM-освіти “Ідея” Тимошиком Дмитром.

 Розкажіть детальніше про курси програмування для дітей і що вони  дають?

— За даними ООН, біля 60% цьогорічних першокласників будуть мати професії, яких зараз ще навіть не існує. Як дітей підготувати до того, чого ще немає? Зараз галузь IT в Україні зростає біля 30% на рік й уже наздоганяє сільське господарство по частці ВВП. Вакантність посад на ринку шалена, й це не тільки програмісти, шукають тестувальників, дизайнерів, проектувальників інтерфейсів, таргетологів, продавців ПЗ, фахівців з психології користувачів, контент-менеджерів, тощо. Причому ні школи, ні виші не встигають переорієнтовуватись, щоб давати учням потрібні знання. Тому батькам варто самим думати про майбутнє дітей, а не сподіватись на школу чи виш. 

Ми створили центр STEM-освіти, щоб допомогти ніжинським батькам дати якісну сучасну освіту дітям. Власне програмування та робототехніка - це найбільш підходящий курс для дітей з 5-го класу, який по суті дає основи майбутньої професії розробника програмного забезпечення. І тут справа не тільки в знаннях, для нас головне -  зародити та розвинути в дитині інтерес до цієї сфери, адже тільки коли дитині цікаво, вона буде досягати чогось. У цьому і є відмінність нашого підходу.

— Чому робототехніка? Як це пов’язано з програмуванням?

— Не треба забувати, що діти сприймають світ не так, як дорослі. Вікова психологія говорить, що абстрактне мислення в молодшій чи середній школі ще не розвинуте, тому не варто намагатись запхати дитині в голову щось абстрактне типу чистого програмування. Дитина має “помацати” свою роботу, наочність критично важлива для успіху справи. Тому у нас на курсі активно використовуються набори робототехніки Lego Education. З ними дитина може одразу побачити як працює її програма: робот може проїхати по заданому маршруту, взяти предмет, зреагувати на звук, світло чи інші фактори. І все це використовуючи цілком “дорослу” мову програмування Python, саме її використовують у серверній частині багатьох відомих продуктів, наприклад YouTube, Instagram, а також при роботі з Big Data. 

Ті курси, де навчання відбувається виключно у комп'ютері - це вигідніше власникам, адже роботи досить дорогі, але це підходить більше для старшокласників. Для малечі вони можуть мати зворотній ефект, дитина зневіриться у своїх силах і буде думати, що IT - це нудно.


 
— У вас в групі самі хлопці чи є й дівчата?

— Цікаве питання, якщо говорити про статистику, то так - хлопців більшість, але це не тому, що дівчатам програмування менш цікаве. Багато чого залежить від батьків, точніше більше від мами :). За нашими спостереженнями у 4 з 5 випадків рішення про те куди ходитиме дитина приймає мама, а не тато. І, відповідно, якщо мама хоче, щоб дочка була самостійною в житті, та мала необхідний фундамент для розвитку, то вона приходить до нас. І тоді дитина ходить на різні курси, щоби в ранньому віці спробувати та визначитись що більше їй подобається й в якій сфері їй буде цікаво розвиватись. Наша задача - дати уявлення як працює світ IT, що там є цікавого і які перспективи він відкриває.

— Робота для програміста, як правило,  є у великих містах, але ж Ніжин - це провінція. 

— Це небезпечна ілюзія, зараз світ набагато складніший. Поруч з вами по Гоголівській  може йти хлопець, який віддалено працює молодшим розробником в аутсорс-компанії й заробляє 2-3 тис. доларів на місяць Або десь в ніжинському кафе можна зустріти дівчину з ноутбуком, яка налаштовує контекстну рекламу для трьох київських агенцій й теж отримує 50-70 тис. грн на місяць. Чому так? Та тому, що вони живуть у глобальному світі, а не тільки в Ніжині. Зараз географічне місце розташування для IT професії важливе тільки, якщо говорять про часовий пояс. 

До речі, IT-компанії є і в Ніжині, наприклад я є керівником проекту в одній з них. Ми займаємося продажем власного програмного продукту для автоматизації торгівлі автомобільними запчастинами. Наша команда географічно розташована в трьох містах України. Ми для себе вирішили, що для кращих випускників курсів програмування та робототехніки центру STEM-освіти ми готові організувати стажування в нашій компанії, щоб діти мали уявлення про реальний IT-стартап.

— Що ви порадите батькам?

— Варто заохочувати дитину до праці над собою. Учити програмування та англійську й тоді географія не буде обмежувати. Навіть якщо дитина після курсів програмування й робототехніки не стане розробником софта, - вона точно буде впевнена в собі й знатиме, що здатна розв’язувати складні задачі, не буде боятись пробувати, робити помилки, виправляти їх та створювати світ навколо. 

Ще хочу попросити, навіть якщо доходи родини невеликі, не варто обмежувати дитину в додатковій освіті поза школою. На все свій час і щоб не отримати підлітка, якого нічого не цікавить, треба показати можливості поки дитина ще вас слухає й її можна відвести на курси. Набагато ефективніше зародити в дитини інтерес до творчості та технологій у 7-11 років, ніж потім у підлітковому віці муштрувати її підготовкою до ЗНО та вступом хоч куди-небудь. 

Інтереси у дитини починають закладатися до підліткового віку, тому не гайте часу, адже інвестиції у свою дитину - найкраще, що можуть зробити батьки.

Попередній запис та всі деталі про наші курси є на сайті https://ideya.org.ua/ 

Завітайте  - будемо вам раді!


 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: