Пам'ятки і цікаві місця у Кракові

Польське місто Краків є центром Малопольського воєводства, а за часи існування Польського королівства довгий час було його столицею та місцем, де відбувалася коронація польських королів. Під час Другою світової війни Краків уникнув руйнувань завдяки діям радянської розвідгрупи, яку очолював легендарний український розвідник Євген Березняк (майор «Вихор») і на сьогодні центральна частина (історична) міста внесена до світової спадщини ЮНЕСКО. Краків багатий на унікальну архітектуру та пам’ятки старовини, які є невід’ємною частиною історії Польщі та польського народу. Місто розташоване над тихоплинною Віслою та має магічну атмосферу, яка так приваблює туристів з усього світу та України зокрема.

Що варто подивитися в Кракові

Туристи, що відвідують Краків, можуть використовувати декілька мобільних додатків до сучасних гаджетів або послуговуватися більш традиційними засобами – картами, інформаційними таблицями, розміткою та стрілками, які обов’язково покажуть дорогу до:

  • історичного центру міста та до пам’яток старого Кракова, окрасою якого архітектурні будівлі Кафедрального собору, Головного міського ринку та легендарного королівського замку Вавель. Саме в Вавельському замку, який є символом польської державності, впродовж століть жили королі Речі Посполитої і на сьогодні він є цілісним архітектурним ансамблем. Краківська площа Ринок є однією з найбільших площ, що були в середньовічних містах Європи, і починає свою історію ще з 1257 року. Головною католицькою святинею міста є Кафедральний собор на Вавелі, побудований в готичному стилі в 14 столітті – саме в ньому проходила процедура коронації польських королів, другим за значимістю є Маріацький костел;
  • до музеїв Кракова, в тому числі до Національного музею, заснованого ще в 1879 році. Цей музей є найстарішим музеєм Польщі, де представлена величезна колекція живопису, графіки, монет, стародруків та рукописів. Варто відвідати також музей німецької окупації в Кракові (фабрика Шиндлера), де розміщена колекція Краківського історичного музею та Музею сучасного мистецтва;
  • до парків та зелених зон міста, які відрізняються витонченим ландшафтним дизайном та особливою краківською атмосферою. Найбільшою парковою зоною міста є парк «Планти», який розташований на площі майже 20 гектарів, а його довжина складає більше 4 км. Паркову зону «Планти» поділено на вісім садів, найбільшим з яких є ботанічний сад Ягеллонського університету площею 9,6 га, заснований ще в 1783 році. В теплицях та оранжереях ботанічного саду варто подивитися величезну колекцію тропічних рослин.

Місця для відпочинку у Кракові

Після ознайомлення з визначними архітектурними пам’ятками Кракова та прогулянки тінистими алеями краківських парків, у туристів з’являється неабиякий апетит, який можна втамувати, відвідавши краківські ресторани з топ-десятки, складеної за відгуками українських туристів. Отож, туристів з України (і не тільки) у Кракові гостинно очікують ресторани «Aquarius», «Starka» та «Nolio», «Zapiekanki з Okronglak у Kazimierz», «Pod Wawelem» Kompania Kuflowa, «Miód Malina», «Plac Nowy 1», «Zazie Bistro», «Pod Nosem» та багато інших, де можна смачно та ситно поїсти, відчути нові смаки та неперевершені гастрономічні враження.
В елегантному ресторані Trzy Rybki («Три рибки»), який розташований на території готелю Stary, можна скуштувати вареники з козячим сиром, артишоками та трюфелями, а в ресторані «Biała Róża» (розташований на території паркової зони «Планти») варто спробувати ягнятину з щавлем, обліпихою та шпинатом або балтійського оселедця з цибулею – неперевершена смакота.

Для любителів нічних розваг у Кракові відчинені двері багатьох пивних пабів, які після 23 години перетворюються на дискотеки. Туристам варто відвідати класичний варіант краківського пабу Carpe Diem II, який розташований у підвалі-кам’яниці (кухоль пива вартує всього лиш два злотих). Обов’язковим для відвідування є нічний клуб «Prozak», розташований в ста метрах від головної площі Кракова, яка веде до Вавельського замку. Клуб Fusion славиться своїми великими залами та величезним вибором музикальних творів, які можна замовити у діджеїв.

Краків – це унікальне місце, де кожен турист знайде щось цікаве та неповторне у вигляді унікальної архітектури краківських замків, величезної колекції його музеїв, неповторної флори краківських парків та ботанічних садів та неперевершеного гастрономічного смаку після відвідин польських ресторанів та пабів. Краків обов’язково варто відвідати – пам'ять залишиться на все життя.
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: