14 запитань про вирощування пуансетії – відповідає експерт

Сьогодні у нас в гостях Олена, експерт з сайту Флористікс. Вона спробує відповісти на найчастіші запитання, які виникають у новачків при вирощуванні пуансетії.

Новий рік не за горами і магазини вже активно продають цю квітку, але багатьом людям важко визначитися, чи варто купувати пуансетію? чи довго вона простоїть? як довго вона буде цвісти? На ці та інші питання і постарається відповісти Олена.

Як часто потрібно поливати пуансетію?

Пуансетію потрібно поливати коли підсихає верхній шар ґрунту – приблизно раз на тиждень. Не варто чекати поки земля повністю висохне, оскільки тоді коріння може постраждати. Також важливо стежити, щоб у піддоні не накопичувалася вода – це призведе до загнивання коренів, тому зайву воду потрібно своєчасно зливати. 

Чи потрібно підживлювати пуансетію взимку?

У зимовий період пуансетія, на відміну від багатьох інших кімнатних рослин, повністю припиняє рости і не потребує додаткового удобрення. Підживлення мінеральними добривами їй більше шкодять, ніж допомагають. Досить просто регулярно її обприскувати і забезпечити прохолодну температуру, щоб рослина змогла перезимувати і продовжити рости і наступного року.

Скільки років може цвісти один і той самий кущ пуансетії? 

Всупереч поширеній думці, пуансетія цілком може цвісти щороку протягом багатьох років при правильному догляді. Для цього потрібно після цвітіння сильно обрізати стебла, залишивши 3-4 бруньки на кожному. Така обрізка стимулює активний ріст молодих пагонів. Також навесні перед початком росту рослину пересаджують у свіжий ґрунт.  

Коли краще купувати пуансетію – восени чи ближче до Нового року?

Краще купувати пуансетію раніше, на початку – у середині листопада. Рослини, куплені задовго до свят, встигнуть благополучно прижитися в нових умовах, акліматизуватися і як слід розгорнути листя і зацвісти. Більш пізно придбані екземпляри зазнають стресу від транспортування і зміни обстановки, тому вони гірше ростуть і цвітуть.

Скільки триває цвітіння у пуансетії?

При створенні необхідних умов – прохолодної температури і короткого світлового дня, цвітіння пуансетії може тривати дуже довго, аж до кінця зими. Бутони помалу розкриваються в міру появи, водночас суцвіття, що вже розпустилися, тримаються протягом 1,5-2 місяців і залишаються яскравими та соковитими. Таким чином, один кущ радує око червоним цвітінням більшу частину зими.

Чи можна залишити пуансетію на вулиці взимку?

Взимку пуансетія може знаходитись тільки в приміщенні, оскільки не переносить мінусових температур. Навіть короткочасний вплив морозу призведе до підмерзання і загибелі рослини. Крім того, на вулиці вона не отримає необхідного для цвітіння режиму короткого світлового дня.

Чим обприскувати листя пуансетії взимку?  

Для підтримки вологості повітря навколо пуансетії взимку її листя регулярно обприскують розчинами, що поліпшують ріст і цвітіння. Можна використовувати слабкий (рожевий) розчин марганцівки. Така процедура зволожує листя, оберігає від шкідників. Але в жодному разі не можна обприскувати квітучу пуансетію водою!

Чому у пуансетії опадає листя і бутони?

Найчастіше опадання листя і квітконосів у пуансетії викликане пересушуванням через недостатню вологість повітря взимку у квартирі. Крім того, причиною може бути різка зміна умов – холодне місце на протязі або навпаки – розміщення квітки поруч з батареями опалення. Потрібно забезпечити рослині комфортний температурний і світловий режим. Якщо листя продовжує обсипатися, можливо, від переливу або загнивання постраждало коріння.

Як правильно вибрати пуансетію в магазині?

Під час вибору пуансетії треба звертати увагу не тільки на розмір і кількість листя, а й перевірити стан коренів і наявність бутонів. Краще брати рослини зі злегка підсохлою землею без ознак в'янення, з міцними білими корінцями. Бажано, щоб уже можна було побачити зачатки квітконосів у центрі, значить рослина скоро зацвіте. На листках не повинно бути пошкоджень і плям.

Як саджають живець пуансетії на наступний рік?

Для того, щоб пуансетія зацвіла наступного сезону, навесні (у березні) треба нарізати живці завдовжки близько 10 см з торішніх пагонів. Живці з 2-3 бруньками висаджують у легкий поживний ґрунт, накривають пакетом і вирощують як звичайний живець. До осені молода рослина набирає силу і об'єм, а з приходом зими вона знову радує яскравим цвітінням.

Як розмножити пуансетію?

Цей вид легко розмножується вегетативно – стебловими і листовими живцями. Для цього використовують частини торішніх пагонів. Стеблові живці нарізають завдовжки 10 см, листові – 5 см з черешком. Живці вкорінюють у теплі на світлі, потім висаджують у горщики. За сезон отримують невеликі, але вже квітучі рослини. Так можна розмножувати сортову пуансетію і зберігати характерні ознаки сорту.

Що робити, якщо пуансетія після свят скинула все листя?  

Не варто одразу викидати пуансетію, якщо після Нового року або Різдва на ній не залишилося жодного листка. Це природний процес – рослина відпочиває після тривалого цвітіння. Якщо стебла зелені й не загнили, можна зберегти коріння до весни в прохолодному місці. У березні посадити їх у свіжий ґрунт, полити, накрити пакетом – найімовірніше, пуансетія відновиться і дасть нові пагони.

На закінчення

Отже, ми розглянули основні моменти, що стосуються догляду, вигонки, розмноження і відновлення пуансетії після цвітіння. Дотримуючись цих нескладних рекомендацій, ви зможете виростити красиву рослину, що радує рясним зимовим цвітінням. А якщо у вас ще залишилися якісь питання, які стосуються догляду за пуансеттією – пошукайте відповіді на сайті Флористікс Інфо! Там точно багато корисної та цікавої інформації.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: