Руслан Тимофєєв про укриття CLUST SPACE: «Це не просто вирішення окремої проблеми, а комплексний підхід до розвитку студентства під час війни»

Вже чотири місяці на базі КПІ ім. І. Сікорського функціонує смартукриття для студентів CLUST SPACE.

Вже чотири місяці на базі КПІ ім. І. Сікорського функціонує смартукриття для студентів CLUST SPACE. За цей час студенти більше сотні разів мали змогу перечекати повітряну тривогу в безпеці та провести багато освітніх івентів. Підприємець, засновник венчур білдера CLUST і за сумісництвом ініціатор проєкту smart shelter Руслан Тимофєєв розказав, як зʼявилася ідея побудувати безпечний коворкінг для студентів, скільки коштів було витрачено на реалізацію і як проєкт планують розвивати далі.

Руслан Тимофєєв про проєкт smart shelter CLUST SPACE

CLUST SPACE є інноваційним простором, де студенти можуть продовжувати навчання навіть при ракетній загрозі. Однак укриття актуальне не лише у воєнний час, а й після закінчення бойових дій. Воно є повноцінним студентським хабом для проведення лекцій, профорієнтаційних зустрічей та інших значних заходів.

Ініціатор проєкту і підприємець Руслан Тимофеев вважає, що такий проєкт відповідає запитам суспільства, яке потребує інноваційних безпекових рішень в умовах війни. І особливо гостро питання безпеки стоїть перед молоддю, адже саме вона візьме на себе економічне відновлення нашої країни.

«CLUST SPACE — це не просто точкове рішення проблеми навчання під час війни, а системна робота з розвитку студентства,» — зазначає Руслан Тимофєєв. Він наголошує на тому, що цим простором можна буде користуватися і після закінчення війни, адже це повноцінний освітній хаб.

Як виникла ідея поєкту смартукриттів CLUST SPACE

Ідея створення безпечних укриттів CLUST SPACE не виникла випадково. Після початку повномасштабного вторгнення Руслан Тимофєєв та його команда із CLUST почали шукати напрямок для своєї корпоративно-соціальної відповідальності, де могли б надати допомогу. Спочатку вони займалися всебічною волонтерською допомогою – підтримували ТРО, військовослужбовців та просто нужденних. Але згодом команда зрозуміла, що така допомога надто хаотична, і було б ефективніше зосередитись на конкретному напрямі інвестицій.

Руслан Тимофєєв пояснює, що вибір на користь освіти був свідомим. Він зазначив, що, працюючи за кордоном, часто помічав високий рівень підготовки та залучення українських фахівців. Проте війна серйозно вплинула на освітній процес. Постійні ракетні загрози змусили студентів вчитися дистанційно, що має недоліки.

Проєкт смартукриттів CLUST SPACE покликаний вирішити ці проблеми. Руслан Тимофєєв наголосив, що це не просто укриття для перечікування повітряних тривог, а повноцінний простір для продовження навчального процесу. Перше таке укриття було збудовано для студентів Київського політехнічного інституту. У ньому є не лише навчальні приміщення, а й кафе, ігрова зона та кілька кімнат для відеоконференцій.

«Smart shelter CLUST SPACE може вмістити близько 500 осіб одночасно, і вони можуть бути там досить довго завдяки продуманій системі вентиляції та інших комунікацій», — коментує Руслан Тимофєєв.

Будівництво смарт укриття зайняло близько п'яти місяців і коштувало приблизно 415 тисяч доларів. Висока вартість пояснюється строгими архітектурними вимогами до таких споруд. Проект фінансувався не лише Русланом Тимофеєвим та його командою, а й Freedom Holding Corp. Підтримку також надали Міністерство освіти і науки України, ДСНС, БФ Свічадо та Usyk Foundation.

Які перспективи у проєкту CLUST SPACE

Руслан Тимофєєв наголошує, що його команда не збирається обмежуватись будівництвом одного укриття на базі КПІ. Оскільки студенти потребують таких просторів, а запропоноване командою рішення є ефективним, наступним логічним кроком стане створення смартукриттів в інших регіонах.

Наразі вже ведеться збір інвестицій для будівництва смартукриття у Дніпрі на базі ДНУ ім. О. Гончара. Проєкт CLUST уже отримав перші інвестиції у розмірі 100 тисяч доларів від випускника КПІ та підприємця Михайла Савченка.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: