Страшне слово «дефіцит»: як зрозуміти, яких вітамінів не вистачає?

Якщо ви відчуваєте постійну слабкість і втому, волосся випадає, а шкіра стала тьмяною і сухою, не поспішайте панікувати.

Якщо ви відчуваєте постійну слабкість і втому, волосся випадає, а шкіра стала тьмяною і сухою, не поспішайте панікувати. Можливо, організм просто не отримує потрібної кількості поживних речовин і вітамінів. Це може статися не тільки навесні, як звикли всі думати, а й протягом року, наприклад, через постійний стрес, незбалансоване харчування, відновлення після операції або інші фактори.

Як проявляється дефіцит?

  • Вітамін D

Розлади ШКТ (здуття, діарея, закрепи тощо), труднощі зі скиданням ваги або її швидкий набір, безсоння, відчуття втоми навіть зранку, депресивні стани, часті застуди і карієс. 

Лікарі рекомендують робити аналіз на вітамін D щороку, профілактичні дози можна вживати і без аналізів. Вітамін Д3 5000 МО вважається лікувально-профілактичним дозуванням, 2000–4000 МО — профілактичним. При цьому принципове значення має вага людини: наприклад, при ожирінні (індекс маси тіла вище за 30) профілактичною вважається 5000–8000 МО. Дозування більше 6000 МО не рекомендовано вживати без попередніх аналізів, особливо протягом тривалого часу. 

  • Вітамін А 

Поганий зір у темряві, двоїння і відчуття сухості в очах, лущення шкіри і лупа, зниження імунітету. 

Добова потреба вітаміну А становить приблизно 3000 МО для чоловіків і 2300 МО для жінок. Але точне дозування має визначати лікар, тому що «вікно» між терапевтичною і токсичною дією цього вітаміну дуже вузьке. Особливо уважними мають бути жінки, які планують стати мамами: після призначення великих доз вітаміну А вагітність протипоказана. Залежно від дозування необхідно зачекати (1 місяць до початку прийому, весь період лікування, 1–7 місяці після завершення лікування).

  • Вітамін Е

М’язова слабкість, невеликі проблеми з координацією і нестійка хода, тьмяна і суха шкіра, сухе волосся, неврологічні розлади, зниження сексуального потягу. Затяжний дефіцит вітаміну Е може призвести до анемії і дерматитів. 

Під час курсового прийому вітаміну обов’язково необхідно нормалізувати роботу тонкого кишечника, перейти на харчування з підвищеним вмістом жирів і олій. Добова норма вітаміну Е — 15–17 мг. Переважно дефіцит цього вітаміну спостерігається у людей, які хворіють на хронічний панкреатит, цироз печінки, холестаз, кістозний фіброз тощо.

  • Вітаміни групи В

Дефіцит вітаміну В1 спричинює підвищену збудженість і порушення сну, В2 — запалення ротової порожнини і ясен, тріщинки в кутиках губ, В3 — слабкість, часті інфекційні захворювання, В5 — тривожність і регулярне відчуття оніміння в кінцівках, В6 — м’язову слабкість і себорею, В12 — втрату ваги, запаморочення і шум у вухах, проблеми з координацією рухів. 

  • Вітамін С

Часті застуди, слабкість і швидка стомлюваність, довге загоювання ран, кровоточивість ясен.  Також про дефіцит можуть свідчити передчасні дрібні зморшки, а також синці, що виникають навіть при незначних забиттях. 

Добова норма вітаміну С становить 75–90 мг, і її дуже легко отримати з їжі. Наприклад, достатньо щодня з’ їдати один ківі, додавати в салати петрушку або зелений горошок. 

  • Вітамін Р

Точкові крововиливи (петехії — маленькі червоні плями на шкірі), передусім на внутрішніх поверхнях передпліч і в зоні декольте, біль у плечах і ногах. 

Цей вітамін легко отримати з їжі — зеленого чаю, гречаної каші, будь-яких цитрусових (норма становить 35–50 мг). 

Якщо ви помітили в себе один або кілька симптомів дефіциту вітамінів, поговоріть із сімейним лікарем — він порадить, які аналізи варто здати. Брак вітамінів може свідчити не тільки про недостатнє їхнє надходження, а й про проблеми їхнього засвоєння.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: