Деякі особливості продажу землі через електронні торги УУБ

Продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні відповідно до чинного законодавства розбито на два етапи, де на першому етапі реалізація таких земель відбувалася виключно для фізичних осіб – громадян України, які мали право придбати в одні руки не більше як 100 гектарів.

Продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні відповідно до чинного законодавства розбито на два етапи, де на першому етапі реалізація таких земель відбувалася виключно для фізичних осіб – громадян України, які мали право придбати в одні руки не більше як 100 гектарів. З початку поточного 2024 року продаж землі сільськогосподарського призначення дозволено також юридичним особам, заснованим виключно громадянами України та/або державою чи територіальними громадами, які мають право придбати не більше як 10 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь.

Деякі особливості продажу земель сільськогосподарського призначення     

З метою уникнення зловживань на ринку земель сільськогосподарського призначення чинним законодавством передбачено певні вимоги до покупців, які проходять перевірку щодо можливості придбання землі відповідно до документально підтверджених джерел походження коштів, що спрямовуються на оплату вартості придбаного земельного масиву (важливо: оплата вартості придбаної земельної ділянки можлива тільки по перерахунку – у безготівковій формі).

Процедура перевірки набувача (покупця земельної ділянки) передбачає:

  • перевірку фізичної особи та кінцевих бенефіціарних власників (у випадку купівлі землі юридичною особою) на предмет їх перебування під санкціями та іншими обмежувальними заходами;

  • визначення фактичної площі землі, яка вже перебуває у власності покупця на предмет відповідності встановленим законодавством обмежень;

  • перевірку легальності джерел отримання (походження) коштів у покупця земельної ділянки

За інформацією сайту https://sale.uub.com.ua/auctions/landsell купівля сільськогосподарських земель іноземцями, особами без громадянства та юридичними особами, засновниками яких є іноземні громадяни, чинним законодавством заборонено, а будь-які зміни даного положення можуть бути врегульовані тільки на загальнодержавному референдумі.

Переваги реалізації земельних ділянок через біржові майданчики

Окрім громадян України та юридичних осіб-резидентів власниками земель сільськогосподарського призначення можуть ставати банки, за умови що земля реалізована на аукціоні у вигляді предмета застави. Продаж усіх земельних ділянок, що перебувають у власності держави або територіальних громад, може здійснюватися тільки через аукціони землі.

Зокрема, на електронному майданчику Української універсальної біржі, на сьогодні здійснюється продаж земель сільськогосподарського призначення та земель водного фонду, промисловості, транспорту і зв’язку та ділянок землі, що перебувають під арештом. Завдяки аукціону всі учасники торгів отримують рівні можливості доступу до земельних активів, а продавець земельної ділянки отримує максимальну вигоду.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: