Яким має бути місцеве самоврядування. Частина 2

В ході прес-туру у Хмельницькій області, що відбувся наприкінці травня, учасники заходу поспілкуватись із старостами кількох сіл, ознайомились з історією "Міньковецької держави" та розбудовою туристичного потенціалу Дунаєвецької громади

В ході прес-туру у Хмельницькій області, що відбувся наприкінці травня, учасники заходу не тільки відвідали успішне місто Дунаївці, а й поспілкуватись із старостами кількох сіл, ознайомились з історією "Міньковецької держави" та розбудовою туристичного потенціалу Дунаєвецької громади, зокрема розвитку кінного спорту та запровадження іпотерапії, відвідали заклад дошкільної освіти та центр надання адміністративних послуг. Читайте також: Якою має бути децентралізація. Або чому можна повчитися у містечка на Хмельниччині

Відвідали учасники прес-туру вулицю Зоряна в селі Іванківці, де саморганізація місцевих жителів розвинена на високому рівні, що дає змогу покращувати життя громади. Крім того, делегація побувала у відділенні соціально-психологічної реабілітації Новоушицької ОТГ, де за підтримки Європейського Союзу було закуплене сучасне обладнанням та функціонує соляна кімната.

Сучасний центр надання адміністративних послуг у звичайному селищі

В лютому цього року в селищі Нова Ушиця, відкрився новий ЦНАП, який надаватиме мешканцям громади та району більше 180 видів адміністративних послуг. До створення Центру долучилися українські та шведські експерти Програми «U-LEAD з Європою», яка надала допомогу в інституційному створенні ЦНАП, реконструкції інтер’єру приміщення, а також в оснащенні центру меблями та технікою зі спеціалізованим програмним забезпеченням. Завдяки новому ЦНАП більше 28 тисяч мешканців громади та району отримали доступ до якісних адмінпослуг у форматі «єдиного вікна.

Миньковецька держава

До складу Дунаєвецької ОТГ серед інших входить також село Миньківці, відоме тим, що ту колись існувала так звана «Миньковецька держава». Довідково: Миньковецька держава — самопроголошена держава, створена подільським шляхтичем Ігнацієм Сцибор-Мархоцьким (1749–1827). У своїй «державі» граф Мархоцький відмінив кріпосне право, створив свій суд, будував мануфактури, навіть видава свої закони та друкував власні гроші.

До нашого часу дійшли залишки тогочасної забудови - це Тріумфальна арка, залишки замків Мархоцького, оборонні вежі однієї з твердинь, храми та старовинний парк з гротами. Від Миньківців відкривається чудова панорама на долину річки Ушиця, яка протікає яром. Пам’ять про такий історичний феномен, як Миньковецька держава тут бережуть, адже це є важливим елементом туристичного потенціалу громади. Є в Миньківцях і свій дендропарк, невеликий за розміром, але доглянутий та охайний.

Зіньківська «чорна ковбаса» та місцеві підземелля

Є такий вид туризму - «гастрономічний туризм», коли подорожуючі знайомляться унікальними традиціями місцевої кухні та кулінарними традиціями, і дегустують місцеві смаколики. Нам знайомі такі кулінарні «пам’ятки» як ніжинські огірки та полтавські галушки, але в Україні є ще достатньо місцевих кулінарних традицій, менш відомих широкому загалу. Наприклад, зіньківська чорна ковбаса, що виготовляється  у домогосподарствах села Зіньківці. Ковбасу охоче купують приїжджі, її реалізують також через інтернет.

Є в Зіньківцях і свої підземелля, звісно, меншого масштабу, як у Ніжині, але розчищені. Вхід до них із одного з місцевих кафе, а розчистку підземель профінансував підприємець, який є власником кафе.

Ярослав Дигал для mynizhyn.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: