Перша сільська громада на Чернігівщині проголосувала за перехід до ПЦУ

За перехід до православної церкви України, вчора, 15 січня, проголосували37 людей на сході села Оленівка Борзнянського району. Цю інформацію UA:Чернігів підтвердив сільський голова Володимир Кривець

За перехід до православної церкви України, вчора, 15 січня, проголосували37 людей на сході села Оленівка Борзнянського району. Цю інформацію UA:Чернігів підтвердив сільський голова Володимир Кривець

За перехід до православної церкви України, вчора, 15 січня, проголосували 37 людей на сході села Оленівка Борзнянського району. Цю інформацію UA:Чернігів підтвердив сільський голова Володимир Кривець.

Про це повідомляє UA: Чернігів

«72 людини було і 25 гостей. Там лічильна комісія була, наскільки мені пам’ять не зраджує, 37 проголосувало «за», 0 утрималось і 0 проти».

Зі слів Володимира Кривця, в селі живе 907 людей. Храм в Оленівці належить до Ніжинської єпархії УПЦ МП в Україні. Його настоятель Олександр Гладиш каже, про те, що питання переходу церкви обговорюватимуть на сільських зборах, не знав.

Отець Олександр (Гладиш): «У храмі тут сидить 37 чоловік, які готові зараз говорить, що без нас нас женили. Це шо зробилося в Оленівці – це цирк, провокація чистої води. Люди обурені, бо сьогодні голосували ті люди, які близько до Оленівки не мають відношення, приписки не мають. Якщо в Оленівці голосували 4-6 людей. Я навіть не можу відповісти. Їм Господь дав це несвідомо. Я думаю, це все просто на всьому тому патріотичному, яке вони зараз мають. І нічого вони не мають ні проти мене, ні проти Бога, ні проти церкви. Просто потрібно було говорити і вони щось сказали. Учора було свято Обрізання Господнього, Василія Великого, були присутні на службі 40 людей, а може й більше, які говорили, що батюшка нас влаштовує, церква нас наша влаштовує, Бог наш влаштовує нас. На цьому зборах, церковному богослужінні був присутній голова сільської ради і депутат, які запевнили всіх моїх парафіян, що на сільських зборах підніматись церковне питання не буде».

Сільський голова Володимир Кривець пояснює – питання на порядок денний внесли сьогодні, під час самих зборів.

«Коли я оголошував порядок денний, із зали прозвучала пропозиція включить у порядок денний питання про перехід громади до УПЦ. Він учора був, священик, зустрічався з людьми. Я ж не думав, що це питання буде підійматись, я б запросив би його».

Зі слів начальника департаменту  культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Олександра Левочка, на Чернігівщині це перший випадок голосування за перехід до православної церкви України з часу надання Томосу.

Чернігівська організація С14 має інфу версію, про що і повідомила у Фейсбуці:

"Сьогодні на сході села Оленівка Борзнянського району Чернігівщини громада самостійно, поза визначеним порядком денним, підняла питання і одноголосно проголосувала за перехід з РПЦ в автокафельну Православну Церкву України. Московського попа на зборах не було. Наразі громада заявила про категоричну готовність бути в лоні української церкви. Ситуація на Борзнянщині складна тим, що там немає жодного українського священника.

Окрім Оленівки щонайменше ще 5 парафій готові перейти під юрисдикцію ПЦУ, деякі зі священниками. Публічно звертаємось до єпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія негайно відреагувати на ситуація і забезпечити Борзнянщину священниками. У свою чергу разом із побратимами гарантуємо всебічну підтримку автокефальної церкви".

В коментарях до даного допису, користувачі Facebook звернули увагу на недостатню кількість священників з числа УПЦ (КП) - ПЦУ.

На це відреагував архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря:


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: