Три рекорди юних ніжинських майстринь. Фото

Серед вихованців Юлії Петренко, талановитої художниці й педагога Школи мистецтв при Ніжинському коледжі культури і мистецтв імені М. Заньковецької, численні переможці, призери та учасники багатьох всеукраїнських

Серед вихованців Юлії Петренко, талановитої художниці й педагога Школи мистецтв при Ніжинському коледжі культури і мистецтв імені М. Заньковецької, численні переможці, призери та учасники багатьох всеукраїнських


Серед вихованців Юлії Петренко, талановитої художниці й педагога Школи мистецтв при Ніжинському коледжі культури і мистецтв імені М. Заньковецької, численні переможці, призери та учасники багатьох всеукраїнських та міжнародних конкурсів, виставок і показів. А ще – 3 юні рекордсменки про яких далі піде мова.

11 лютого в дитячій бібліотеці ім. Василя Симоненка ЦБС Голосіївського району міста Києва, відбулося відкриття виставки "Три рекорди однієї школи".



Завдяки підтримці Президентського фонду Леоніда Кучми "Україна" і Тетяні Михайлівні Мельник учні художнього відділу школи мистецтв при КВНЗ "НККіМ ім. М. Заньковецької" Кароліна Пархоменко, Власта Старицька і випускниця Анастасія Майорова презентували свої досягнення глядачам столиці. 

Про рекорди розповідали самі автори: Анастасія Майорова – про 100 пейзажів України на гарбузовому насінні, Кароліна Пархоменко – про найменший тризуб із солоного тіста висотою в 8 мм та шириною в 5 мм, Старицька Власта – про найменшу виткану ікону ( висота 7,9 мл., ширина 6,1 мл.). Усі ці роботи внесено до Книги рекордів України.



"Чому саме гарбузове зернятко? – поділилася Настя Майорова. - Бо в Україні існує велика кількість символів, які з часом стають нашими оберегами. Гарбуз – це один із символів українського фольклору. Про нього складались казки, він пов’язаний з традиціями нашого народу. Крім того – це найперший смаколик для малечі, хоча й дорослі полюбляють ним смакувати".



Розміри: 1 см 6 мм х 9 мм(один сантиметр і шість міліметрів на дев’ять міліметрів).

Кароліна Пархоменко захоплююче розповіла про свій рекорд: «У кожній державі є свої символи й святині, які супроводжують людей все їхнє зриме життя. Найбільша мрія українців – воля, прагнення жити вільними, щасливими людьми на своїй рідній землі. Жити – з власною культурою, яка оспівувалася в народних піснях і складалась у хрестики на вишиванках.



За що колись боролись наші пращури, за те й сьогодні борються мужні сини і доньки України. А підтримує українців у боротьбі за незалежність наш прадавній герб – символ віри і надії в світле майбутнє, любові до рідної країни.



Пам’ятаючи національні традиції й техніки українського народу, ми з педагогом вирішили створити в сучасній інтерпретації наш, український, герб-оберіг в мініатюрі (його висота становить 8 мм, а ширина 5 мм), використавши для цього солоне тісто. Таким чином поєднавши прадавні й сучасні символи й святині, маємо надію, що наш оберіг захистить Україну від загарбників, знищить на рідних землях усю нечисть, і запанують в державі мир, злагода й добробут. Щиро віримо, що так воно невдовзі й станеться". 



Власта Старицька пояснила, чому вирішила створити найменшу ікону: "Ікона – це образ живописний, мозаїчний або рельєфний, на якому зображені Богородиця, Ісус Христос, святі, а також події Святого Письма.

З давніх-давен люди звертаються до ікон через молитву, вірують в їх надземну силу і вплив на людські долі та життя. Намолені ікони вважаються чудотворними.



Розмір моєї ікони такий: висота 7,9 мл, ширина 6,1 мл.

Мініатюрна ікона може слугувати натільним оберегом і постійно знаходитись з людиною. Найдієвіша незборна сила – це віра людини. Тому, коли мисткиня береться за ткацтво, переплітаючи ниточка за ниточку, думаючи про щось гарне, світле й позитивне, то ця світла віра-інформація залишається у виробі, і він стає дійсно магічним та чудотворним!".

Юні мисткині мають дуже дорослу мрію: стати справжніми майстрами пензля й надихати своєю творчістю людство на мир, любов і взаєморозуміння. Побажаймо ж їм успіху!

За матеріалами kuchma.org.ua. і Юлії Петренко 










Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: