Власний театр і перші знищені твори: про життя Гоголя в Ніжині

4 березня минає 167 років від дня смерті письменника Миколи Гоголя. Його життя тісно пов’язане з Чернігівщиною вже від самого народження. Цікавим є той факт, що хоча Гоголь і народився на Полтавщині

4 березня минає 167 років від дня смерті письменника Миколи Гоголя. Його життя тісно пов’язане з Чернігівщиною вже від самого народження. Цікавим є той факт, що хоча Гоголь і народився на Полтавщині


4 березня минає 167 років від дня смерті письменника Миколи Гоголя. Його життя тісно пов’язане з Чернігівщиною вже від самого народження. Цікавим є той факт, що хоча Гоголь і народився на Полтавщині, та лікар, який приймав пологи у його матері, був із села Безугловки Ніжинського повіту. 

Навчання теж проходило у Ніжині. Тут майбутній класик проявив чимало своїх талантів. Він уперше виступив на сцені театру Ніжинської гімназії вищих наук, який сам і заснував. Тут він був і актором, і режисером вистав «Едіп в Афінах», «Урок дочкам», «Лукавін» та багатьох інших. Створював декорації до п’єс. 

Перші твори майстра пера також з’явилися на Чернігівщині. Гоголь був активним учасником літературного гуртка, де й представляв свої твори на розсуд однокурсників. Ті, що не припали їм до смаку, письменник просто знищував. Одним із них став твір «Щось про Ніжин, або Дурням закон не писаний», де майбутній класик висміював ніжинську знать. 

Під час навчання в Ніжині Гоголь створив бібліотеку. Учні гімназії скидались грошима і виписували журнали та книги, які важко було придбати у звичайних крамницях. Тут можна було почитати і забороненого в ті часи Пушкіна. 

У роки навчання Гоголь полюбляв навідуватись у гості до селян у передмісті Ніжина, де мав чимало знайомих. Спостереження за життям народу юнак записував у свою «Книгу всякої всячини, або Підручну енциклопедію». 

Тісно усе своє життя Микола Гоголь дружив із чернігівським меценатом Василем Тарновським, із яким вони разом вчились у Ніжині. Неодноразово видатний письменник гостював у родини Тарновських. 

За часів навчання в Ніжині Гоголь неодноразово бував і у Чернігові. Тут його приваблювала архітектура та історія міста. Бував і у будинку Якова Лизогуба на Валу. Бабуся Гоголя була з козацької старшини Лизогубів, які у свою чергу перебували в спорідненні із чернігівським полковником Павлом Полуботком. 

Зараз на Чернігівщині бережуть пам’ять про письменника. У Ніжині є літературно-меморіальний музей, що заснований ще у 1909 році. Тут зберігається дитячий портрет класика та його особисті речі. Іменем письменника названо державний університет та центральна вулиця міста.

Джерело: Чeline 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: