Про безпритульних тварин, зарплату мера і громадські вбиральні. Прес-конференція Анатолія Лінника

28 березня міський голова Анатолій Лінник зустрівся з ніжинськими ЗМІ у форматі "запитання-відповідь". То про що ж запитували мера Ніжина і які відповіді отримали: Чому роботи з реконструкції

28 березня міський голова Анатолій Лінник зустрівся з ніжинськими ЗМІ у форматі "запитання-відповідь". То про що ж запитували мера Ніжина і які відповіді отримали: Чому роботи з реконструкції


28 березня міський голова Анатолій Лінник зустрівся з ніжинськими ЗМІ у форматі "запитання-відповідь". То про що ж запитували мера Ніжина і які відповіді отримали:

Чому роботи з реконструкції у Ніжині розпочали саме з території міськвиконкому? Адже біля міськвиконкому ходить менше людей, ніж по тротуарам і вулицям Ніжина. І чому реконструкцію почали перед морозами?

- Реконструкція центральної частини міста буде проходити у три етапи. Роботи під міськвиконкомом - це початок реконструкції, перший її етап. Другий етап - це реконструкція від площі до Набережної і вулиці 8 березня, і по бульвару Шевченка до Обїжджої. І починати з хвоста недоречно.



На реконструкцію центральної частини міста кошти виділялись ще в минулому році. Не порушуючи технології, роботи почали минулого року. Демонтували плити і залили бетоном, а погода ніяк не вплинула на технологію бенотування, це по перше. А по друге, ми хотіли, щоб на новорічні свята міську ялинку не встановлювати на плитах, а на цільній рівній поверхні.

Зараз на площі йде продовження робіт з реконструкції.

Чому заробітна плата міського голови Ніжина більше, ніж у чернігівського? Адже у Чернігові більш розвинена інфраструктура і для людей створені більш комфортні умови.

- При розгляді декларацій, поданих міськими головами, потрібно звертати увагу не тільки на заробітну плату, але і на інші джерела доходів загалом. У мене, як у міського голови окрім заробітної плати немає інших джерел доходів. Якщо порівнювати із доходами міського голови Чернігова, то різниця в доходах дуже значна.

Заробітна плата міського голови затверджується Ніжинською міською радою. Також є додаткові виплати, такі як допомога на оздоровлення, соціально-побутові виплати, вмплати до дня Незалежності України і професійного свята. У декларації зазначена загальна сума, яка включає всі ці виплати.



Чи є Ніжин привабливим для українських і закордонних інвесторів і чи є предумови для появи нових підприємств?

- Інвестори постійно цікавляться ситуацією, яка склалася у місті Ніжині. Ми в цьому напрямку вже закінчуємо роботу над статутом територіальної громади, де зазначають головні пріоритети розмвитку міста і громади. За останні роки позитивний імідж міста і рейтинги інвестиційної проивабливості досить високі. 

Але є стримуючий фактор. Потенційних інвесторів відлякує близькість нашого регіону до кордону з Росією під час війни, яка триває.

Один з найбільших об'єктів у Ніжині продовжує розбудовувати Баришівська зернова компанія. Також, у минулі роки ми виділили і продали з аукціону земельну ділянку для будівництва нового підприємства з переробки м'ясних продуктів по вулиці Носівський шлях. Вже закінчується етап проектування і в найближчий час буде починатися будівництво.

Також, ми працюємо над ділянкою по вулиці Космонавтів, де плануємо побудувати сухий порт. Окрім того, Ніжинський авіазагін розширює свою діяльність, створюючи нові робочі місця. Працюємо з інвестором і над проектом нового швейного виробництва на 120 робочих місць.

Чи є у Ніжині громадські вбиральні?

- Звичайно є, в центрі міста на Яворського за Унєніжом. На вулиці Гоголівській є відповідні вказівники. 



Об'єкт працює і підключений до всіх комунікацій. Також, ми звертаємося і завжди наголошуємо не тому, що в об'єктах громадського харчування людям не обмежували доступ до вбиралень. 

Плануємо ще придбати два модульні вузли, такі як на Хрещатику у Києві. 

Коли у Ніжині з'явиться притулок  для безпритульних тварин і чи є ефективність від стерилізації таких тварин?

- Це питання дуже складне. Законодавство вимагає гуманного поводження з безпритульними тваринами. Тобто, це або стерилізація або утримання в притулку. 



Ми пішли одразу двома шляхами - почали виділяти кошти на стерилізацію і визначили місце можливого розташування притулку для тварин. Це був об'єкт по вулиці Прилуцькій, колишній паливний склад. Ми почали і оновлювати напівзруйновану будівлю і робити огорожу. 

Але законодавство вимагає, щоб навколо таких об'єктів, як притулок для тварин була санітарно-захисна зона у 300 метрів. А поряд почала будуватись Баришівська зернова компанія.

Відповідно цей варіант вже став не можливим. Тепер нам потрібно знайти нову територію для притулку, але поки такої можливості немає. Лише за сприяння Кунашівської сільської ради ми зможемо віднайти таку земельну ділянку. 

Але вартість такого об'єкту не 1 і не 5 мільйонів гривень. Чернігів побудував такий об'єкт за 9 мільйонів. Не кажучи вже про вартість утримання такого об'єкту.

А стерилізуючи собак, ми повертаємо її на попереднє місце мешкання. Проте в собак не зникає агресія, вони не розмножуються, але продовжують захищати свою територію. Ми неодноразово просили не підгодовувати біля своїх помешкань безпритульних тварин... І тому ситуація досить не проста.

Чи перевіряють у Ніжині безпечність дитячих майданчиків?

- На останній сесії ми ці новозбудовані майданчики передавали на баланс Управління житлово-комунального господарства та будівництва і ОСББ, щоб була відповідальна людина за стан цих об'єктів. Ці майданчики чудові, коли вони справні і безпечні.



Тепер балансоутримувачі цих об'єктів будуть нести повну відповідальність і вживати відповідних заходів. На жаль, у Ніжині поширений вандалізм і досить часто пошкоджують саме дитячі майданчики. Спостерігаючи подібне хуліганство, потрібно робити зауваження і пояснювати людям. 

Інформацію про балансоутримувачів можна отримати в Управлінні житлово-комунального господарства.

Коли відремонтують дорогу до автовокзалу?

- Будемо робити в цьому році. Там вже полагодили освітлення, була затримка з цим, бо лінія належала Укрзалізниці і було важко погодити рішення про перепідключення. Дорогу будемо ремонтувати, але окрім території самого автовокзалу тому, що ця ділянка не в нашому користуванні. 



Також в Анатолія Лінника поцікавилися і за відділення Укрпошти, що продовжують закриватися по Ніжину (як зазначив голова, на це місто не може ніяк вплинути), за виконання бюджету і прибутки, за новий пам'ятник по Незалежності (як зазначив Анатолій Лінник, пам'ятник Борцям за Незалежність планують встановити і відкрити приблизно в червні цього року).

Запитали мера і про те, як скоро до Графського парку повернеться пам’ятник Марку Бернесу.

Раніше ми писали: Чи повернуть пам'ятник Марку Бернесу громаді?
- Після того як зник пам’ятник, вдалось знайти його роздробленим на частини, і однієї з них не вистачало. Це звісно ускладнило його відновлення. Наразі ми домовились з архітектурною майстернею, яка виробляла цей пам’ятник, і в порядку черги вони займуться його відновленням.  Коштуватиме це  30 000 грн. Кошти використають з бюджету, адже винуватців поліція так і не знайшла.

Поцікавились у міського голови і про "НіжинТеплоМережі". Очільник міста запевнив, що розірвання договору ні до чого хорошого не приведе. Розповів про те, що на підприємстві проводили аудит і є його результати, говорив і про інвестиційні кошти, тарифи. Загалом, виступив на захист підприємства і зазначив, що для вирішення питання потрібна дієва робоча група, яка детальніше розгляне всі проблемні питання і знайде раціональне рішення.

Читайте також: Гостре і нагальне питання щодо "НіжинТеплоМереж": дискусія і результати 

Наталія Нікітіна
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: