У Ніжині почали сезон археологічних розкопок біля Всіхсвятського храму

У Ніжині почався вже третій сезон археологічних розкопок біля Всіхсвятського храму. Журналістам сайту «Нежатин» вдалось застати археологів у процесі роботи і дізнатись нову цікаву інформацію. Голова ніжинської

У Ніжині почався вже третій сезон археологічних розкопок біля Всіхсвятського храму. Журналістам сайту «Нежатин» вдалось застати археологів у процесі роботи і дізнатись нову цікаву інформацію. Голова ніжинської


У Ніжині почався вже третій сезон археологічних розкопок біля Всіхсвятського храму. Журналістам сайту «Нежатин» вдалось застати археологів у процесі роботи і дізнатись нову цікаву інформацію.

Голова ніжинської археологічної експедиції, доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин НДУ ім. М. Гоголя Іван Кедун з натхненням розповів про плани на цей рік: «У минулому році ми взяли перші проби конструкції, аби провести хіміко-технологічний архітектурний аналіз.

Пройшов рік і наразі фіксуємо стан підземель: рівень вологості та міцність цегли. Після аналізу результатів ми зможемо впевнено сказати, що робити з цими приміщеннями, і як їх реконструювати. Фахівцями буде розроблена система кріплень, заміряні тріщини, і через місяць стануть відомі результати. Найближчим часом планується відкрити ці приміщення для туристів, але для того треба впевнитись у безпеці підземель».

Отже, після розробки системи кріплень підземель почнеться процес проектування майбутнього туристичного об’єкту. Детальніше про це розповів присутній на місці розкопок завідувач відділення Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій Володимир Титаренко: «У нас є договір з міською радою та з управлінням культури стосовно дослідження міцності і стійкості відкритих конструкцій. 


Ми на основі лабораторних досліджень і в польових умовах визначаємо міцність цегли та її вологість. Окрім того фіксуємо наявність пошкоджень, і те, як вони можуть впливати на несучу здатність конструкції. Потім за нашими рекомендаціями буде розроблена система кріплень у певних місцях. І вже за подальшу роботу відповідатимуть архітектори».

Якщо ж оцінювати візуально, повідомив Володимир Анатолієвич, конструкція на вигляд стійка. І хоча цегла постаріла і стала більш пластичною, все ж таки залишається міцною.

Тож Ніжин ще більш наблизився до появи на його території нового туристичного об’єкту, який стане справжньою «родзинкою» і приверне ще більше уваги до історії міста.


Спілкувалась Марина Волинець








Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: