До першої за 93 роки служби готуються у церкві Іоанна Богослова

З церкви Іоанна Богослова вивезли всі документи державного архіву, які зберігалися там з 1926 року. Нині триває демонтаж стелажів з другого ярусу храму

З церкви Іоанна Богослова вивезли всі документи державного архіву, які зберігалися там з 1926 року. Нині триває демонтаж стелажів з другого ярусу храму

З церкви Іоанна Богослова в Ніжині вивезли всі документи державного архіву, які зберігалися там з 1926 року. Нині триває демонтаж стелажів з другого ярусу храму.

Нагадаємо, 4 квітня на сесії обласної ради депутати проголосували за передачу в довгострокове безоплатне користування пам’ятки архітектури національного значення -  церкви Іоанна Богослова -  Православній Церкві України.
 

Як сказав архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, це перший випадок передачі храму ПЦУ після отримання Томосу. У якому стані храм зараз та коли в ньому планують провести перше богослужіння дізнавалась наша Альона Макаренко.

60 років центральна брама церкви Іоанна Богослова в Ніжині була замкнута. Майже століття ніжинський храм середини 18 століття служив сховищем архіву. Нині ворота відкривають для прихожан.
 
Лілія Руденко, завідуюча відділом «Поштова станція» Ніжинського краєзнавчого музею: «Церква Іоанна Богослова – вона зведена була в 1752 році. Будував її своїм коштом ніжинський грек Петро Тернавіот. Вона хрестоподібна, невеличкі ремена, і церква унікальна ще тим, що вона двохярусна. На нижньому ярусі тепла частина церкви, де правили всю зиму. І на другому поверсі починали правити на Великдень. У радянські часи пам’ятка архітектури, яку займає державна установа, архів, і ця церква лише милували око. Побілені, покрашені, ніколи з них хрести не знімалися.»
 
Олег Расковалов, священик: «У 1903 році преподобний Іоанн Кронштадський провів богослужіння в церкві Іоанна Богослова і вийшов з проповіддю на цей балкон, проповідував, благословив всіх вірян міста Ніжина і це благословення тримається ще й досі.»
 
На останній сесії обласної ради храм передали Православній церкві України. Архів перевезли у виділене приміщення колишнього аграрного ліцею.
 
Раїса Воробей, директор Державного архіву Чернігівської області: «В цій церкві зберігалося 246 тисяч одиниць зберігання. Це досить велика цифра, досить велика кількість документів. Документи різного характеру: і дорадянського періоду, і радянського періоду, тобто документи цікаві, вони користуються дуже великою популярністю серед дослідників. Документи повинні зберігатися не в культових спорудах, а в спеціально облаштованих приміщеннях. Там проведено ремонт, виготовлено стелажі, зроблені всі підготовчі роботи.»
 
Зараз прихожани Православної церкви України на чолі зі священиком Олегом Расковаловим прибирають нижню частину храму. До кінця тижня планують розчистити літню церкву.
 
«Перший поверх цих стелажів ми розібрали і зараз стоїмо на підлозі. Якщо підняти голову ми стоїмо під куполом цього прекрасного храму Іоанна Богослова. Ви бачите, що збереглися фрески тих часів. Цеп, на якій висіла величезна люстра, яка освічувала весь храм. Зберігся жертовник, дуже оригінальний по своїй окрасі. Чесно кажучи, скільки я бував у храмах, я вперше отаке бачу, як зроблено, дуже старовинно.»
 
Олег Расковалов розповідає, громада виборювала храм більше 25 років. Останній час богослужіння проводили на вулиці, під воротами церкви.
 
Євстратій Зоря, архієпископ Чернігівський і Ніжинський: «Біля цього храму згуртувалася громада, значну частину з яких складають етнічні ассирійці, які живуть у Ніжині. Це для нашого краю Чернігівського і для Ніжина зокрема теж унікальне явище.»
 
За тиждень, 18 квітня, у церкві Іоанна Богослова планують провести урочисту передачу храму та богослужіння. Молитву у цих стінах заспівають вперше за 93 роки.
 
Євстратій Зоря, архієпископ Чернігівський і Ніжинський: «Дійсно, є символічне явище, що єдиній Помісній українській церкві на Чернігівщині фактично вперше передається, раніше передавали Київському патріархату чи Московському патріархату. А вже єдиній Помісній церкві після вручення Томосу вперше передається, повертається храм.»
 
З передачею користування храмом з державної установи до релігійної заговорили і про його реставрацію.
 
Анатолій Лінник, міський голова Ніжина: «Остання реконструкція цього храму робилася в 1956 році і з тих пір тут більше нічого не робилося. Ви бачите, які дерев’яні конструкції зовнішні, штукатурка, металеві частини – вони потребують реставрації.»
 
Олександр Дмитрюк, начальник управління містобудування та архітектури ОДА: «Це пам’ятка архітектури національного значення, вона в нас стоїть на балансі. Фінансування на сьогоднішній день, ви розумієте, управління містобудування не може забезпечити, хоча ми балансоутримувач. А чисто для того, щоб зберігати і підтримувати пам’ятку, поточні ремонти – користувач може це виконати. Але ж на сьогоднішній день там необхідні кошти не менше 10-20 мільйонів, я думаю там не менше буде.»
 
Євстратій Зоря, архієпископ Чернігівський і Ніжинський: «Храм у Ніжині Всіх Святих чи Миколаївська церква теж були передані не в найкращому вигляді. Але коли є жива громада, коли є живе богослужіння, тоді і храм оживає.».

UA: ЧЕРНІГІВ
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: