Жителі міста дізналися про "10 речей, які прославили Ніжин"

Вчора, 28 березня відбулась 18-та тематична екскурсія, яку організували активісти ніжинського об'єднання "Самопоміч", втілюючи у життя започаткований у листопаді минулого року культурно-освітній проект "Знайомтесь - це наш Ніжин".

Вчора, 28 березня відбулась 18-та тематична екскурсія, яку організували активісти ніжинського об'єднання "Самопоміч", втілюючи у життя започаткований у листопаді минулого року культурно-освітній проект "Знайомтесь - це наш Ніжин".

Вчора, 28 березня відбулась 18-та тематична екскурсія, яку організували активісти ніжинського об'єднання "Самопоміч", втілюючи у життя започаткований  у листопаді минулого року культурно-освітній проект "Знайомтесь - це наш Ніжин". 

Цього разу своїми знаннями про наше місто люб'язно погодився поділитись викладач Ніжинського державного університету, історик та краєзнавець Максим Васильович Потапенко. Демонструючи глибоку ерудицію і в той же час цікаво, з гумором та дотепами екскурсовод розповів про те, з чим наше місто в різні часи та епохи асоціювали не ніженці. 

Розпочалась екскурсія із розповіді про знамениті ніжинські... калюжі, описані у нотатках та щоденниках гостей міста, увічнені у творах Гоголя, світлинах та картинах.

Друге, третє та четверте місце розділили елітна горілка "Нежинская рябина", яку із задоволенням куштували заможні гурмани з кінця ХІХ ст. аж до середини минулого століття, ніжинське пиво, варене в місті чехами та ніжинський тютюн, від якого крякали із задоволенням гоголівські герої і який вирощувався у нас та продавася для всієї імперії.

Дивувала всіх гостей міста і величезна торгова площа, рівної за розмірами якій не було у всій Лівобережній Україні. Не менш знаменитим був і наш Миколаївський собор, якого сучасні дослідники вважають прототипом козацького барокового храму.

Перший у світі памятник Миколі Гоголю, також став і до сьогодні залишається візитівкою міста. Не обійшов увагою екскурсовод і знамениті ніжинські огірочки, якими закусували і самі ніжинці і царственні особи дому Романових та іноземці. 

Своїми випускниками також прославляла наше місто Ніжинська вища школа (гімназія, ліцей, інститут). Ну і на останньому місці за порядком, але аж ніяк не за значенням, екскурсоводом були поставлені унікальні ніжинські панорами, древні ніжинські вулички, де можна вдихнути повітря ХVІІІ та ХІХ ст. 
 
Так пройшла 18-та екскурсія. Наступної суботи запрошуємо на чергову зустріч.

"Об'єднання "Самопоміч""
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: