Весільна пора: скільки коштує реєстрація шлюбу?

Згідно з статистичними даними найбільше одружень припадає на літній період, адже свята у цей сезон справедливо вважаються найяскравішими, найкрасивішими та, що також важливо, дуже комфортними

Згідно з статистичними даними найбільше одружень припадає на літній період, адже свята у цей сезон справедливо вважаються найяскравішими, найкрасивішими та, що також важливо, дуже комфортними


Згідно з статистичними даними найбільше одружень припадає на літній період, адже свята у цей сезон справедливо вважаються найяскравішими, найкрасивішими та, що також важливо, дуже комфортними.

Як подати заяву до РАЦСу? 

Для реєстрації шлюбу в Україні молодята особисто подають заяву до будь-якого ДРАЦСу - незалежно від прописки, або через інтернет. До заяви додаються кілька документів.

Які документи потрібні для одруження?

Паспорти громадян України, ідентифікаційний код, квитанція про сплату державного мита (0,85 грн) та послуг ДРАЦСУ за оформлення заяви. 

Якщо це повторне одруження, додається свідоцтво про розлучення, рішення суду про розірвання шлюбу, свідоцтво про смерть одного з подружжя, рішення суду або висновок ДРАЦСу про визнання шлюбу недійсним.

Якщо це шлюб з іноземцем, паспорт громадянина іноземної держави, документ, що підтверджує наявність законних підстав для перебування в Україні.

Важливо! Всі документи видані за межами України, повинні бути перекладені на державну мову та засвідченні нотаріально.

Як подати заяву до РАЦСу через інтернет?

Подача заяви на  реєстрацію шлюбу через інтернет проводиться за допомогою веб-порталу Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.

Щоб подати на реєстрацію шлюбу онлайн, необхідно виконати чотири пункти:

- зареєструватися на веб-порталі;
- обрати відділення ДРАЦСу, дату, час і тип церемонії;
- сплатити державне мито за надання послуги;
- заповнити форму заяви (повні анкетні дані
нареченого і нареченої, громадянство).

Важливо! Електронна заява має подаватися з накладанням цифрового підпису. У разі його відсутності, для підписання заяви доведеться відвідати обраний вами ДРАЦС не пізніше З робочих днів з моменту отримання повідомлення про результати розгляду заявки. Це важливо, оскільки місячний термін до реєстрації шлюбу почне обчислюватися тільки з моменту належного підписання заяви.

Вартість реєстрації шлюбу в Ніжині

Скорочений обряд - 191,00 грн, повний обряд - від 410,00 грн.

Укладання шлюбу відбувається після спливу одного місяця з моменту подачі заяви. При подачі заяви співробітник ДРАЦСу погоджує з вами дату і час розпису.

Реєстрація шлюбу проводиться у скорочені терміни лише через поважні причини: вагітність нареченої, народження спільної дитини, важка хвороба.

Крім того, "Шлюб за добу" - пілотний проект Міністерства Юстиції України, який з червня 2018 року діє в Ніжині і дає можливість, нашим молодятам зареєструвати шлюб швидко, зручно та без черг.

Організацією проведення державної реєстрації шлюбу в рамках пілотного проекту "Шлюб за добу" в місті Ніжині займається КП "Служба Єдиного Замовника".

Ніжинський МРВ ДРАЦС

mynizhyn.com за матеріалами Ніжинської міської газети "Вісті" № 21 за 24 травня 2019 року
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: