У Ніжині відкрили меморіальну дошку, присвячену Чорній раді

Сьогодні, 29 травня на розі вулиць Московської та Журавської (навпроти будівлі ЗОШ № 10) в рамках святкування ювілейного року Пантелеймона Куліша відбулося відкриття меморіальної дошки присвяченої ніжинській

Сьогодні, 29 травня на розі вулиць Московської та Журавської (навпроти будівлі ЗОШ № 10) в рамках святкування ювілейного року Пантелеймона Куліша відбулося відкриття меморіальної дошки присвяченої ніжинській


Сьогодні, 29 травня, на розі вулиць Московської та Журавської (навпроти будівлі ЗОШ № 10) в рамках святкування ювілейного року Пантелеймона Куліша відбулося відкриття меморіальної дошки, присвяченої ніжинській Чорній раді.

На заході були присутні вчителі, учні, краєзнавці і науковці міста, представники влади.

Чорна рада - це темна сторінка нашої історії, урок про який ми не можемо забувати. 

Після зречення в січні 1663 року Юрія Хмельницького в Україні розпочався період громадянської війни, який в українській історії носить назву «Руїна». Україна фактично розпалася на дві частини — Правобережну і Лівобережну. На хід подій у Правобережжі намагалася впливати Річ Посполита, а Лівобережна Україна перебувала під контролем Московської держави.

На Чорній раді 1663 року у Ніжині вирішували долю Лівобережної України. На гетьманську булаву претендували наказний гетьман Яким Сомко, ніжинський полковник Василь Золотаренко і запорозький отаман Іван Брюховецький. Булаву отримав Іван Брюховецький і одразу в Миколаївському соборі склав присягу московському царю. Всіх інших претендентів, на гетьманську булаву, було страчено.

Козакам, які підтримували Брюховецького, новообраний гетьман дозволив декілька днів грабувати Ніжин. Так, і для нашого міста Чорна рада стала справжнім жахом.

А відомою на весь світ Ніжинську Чорну раду зробив Пантелеймон Куліш, який видав перший український однойменний роман - «Чорна рада» в 1857 році. 

«Не можна, мабуть, інше як тільки горем і бідою довести людей до розуму,» - саме ці слова Пантелеймона Куліша викарбовано на новій меморіальній дошці у Ніжині.



До присутніх з вітальними і пізнавальними промовами звернулись: директор Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського - Геннадій Дудченко, заступник міського голови Ігор Алєксєєнко, завідувач відділу Історі НКМ ім. І. Спаського - Роман Желєзко, директор Музею рідкісної книги НДУ імені Гоголя - Олександр Морозов, доктор історичних наук, доцент Євген Луняк, ректор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя - Олександр Самойленко.  

На розі вулиць Московської та Журавської ще в 1993 році встановили першу меморіальну дошку. Ніжинські краєзнавці дійшли висновку, що приблизно на цьому місці і відбувалася Чорна рада.

Художником нової меморіальної дошки "Ніжинська Чорна рада" є Стефанюк Олексій. 

Пам'ятаємо свою історію і робимо висновки на майбутнє!

Наталія Нікітіна








































Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: