Злочини, пов’язані з торгівлею людей, караються позбавленням волі до 15 років

Напередодні Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми , що відзначається щорічно 30 липня, хотілося б привернути увагу суспільства до цієї проблеми. Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини

Напередодні Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми , що відзначається щорічно 30 липня, хотілося б привернути увагу суспільства до цієї проблеми. Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини


Напередодні Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми , що відзначається щорічно 30 липня, хотілося б привернути увагу суспільства  до цієї проблеми.

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Експлуатація може відбуватись як всередині країни так і поза її межами, а вербувальниками найчастіше є знайомі люди – ті, яким довіряють.

Торгівля людьми може відбуватись у різних формах
трудова експлуатація, сексуальна експлуатація, примусове жебрацтво, примусове залучення у кримінальну діяльність , збройні конфлікти, торгівля людьми з метою вилучення органів.

За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, понад 230 000 українців постраждали від торгівлі людьми, починаючи з 1991 року, що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі. 

Для того, щоб вберегти себе потрібно знати декілька правил:

1. Не вірте рекламі фірми, яка не відповідає вимогам законодавства України (не вказує повної назви фірми, її адреси, номеру ліцензії та органу ліцензування, що її видав). Торгівці людьми можуть ввести Вас в оману, використовуючи: різноманітні фірми-посередники з працевлаштування за кордоном; туристичні, шлюбні та модельні агенції, служби знайомства, агенції шоу –бізнесу;  оголошення, рекламу в ЗМІ та Інтернеті; незнайомих людей, а часом навіть родичів, друзів, сусідів, знайомих.

2. Не ведіть переговори про навчання, працевлаштування чи шлюб наодинці з агентом. Запросіть взяти участь у переговорах довірену особу – це може бути ваш юрист чи близька людина.

3. Перевірте, чи має фірма ліцензію на надання відповідних послуг (навчання, працевлаштування за кордоном). Таку інформацію Ви можете отримати в  Державному центрі зайнятості Міністерства праці та за безкоштовним цілодобовим телефоном 527 з номерів life:), Київcтар та МТС.

4. Зв’яжіться з Посольством країни, куди Ви плануєте подорож та дізнайтесь про правила щодо працевлаштування або навчання  іноземців.

5. Особисто оформлюйте пакет документів та самі сплачуйте за послуги. Це не дасть можливості торгівцям людьми втягнути вас у боргову залежність або вчинити злочин стосовно інших осіб за вашими документами. Не користуйтеся послугами незнайомих осіб, які пропонують вам допомогу в оформленні виїзних документів, продовженні терміну перебування на території іноземної держави.

Слід запам’ятати:

- термін перебування  у іноземній країні зазначено у візі;

- туристична чи гостьова віза не дають право на легальне працевлаштування,це незаконно;

- ви можете стикнутися з нелегальним становищем, експлуатацією та принизливою депортацією із країни;

-обов’язково укладайте відповідний контракт, складений зрозумілою для Вас мовою у двох примірниках, один з яких залишається у вас;

- ніколи нікому у жодному разі не віддавайте свої ідентифікаційні документи крім офіційних службовців;

- обов’язково залиште рідним ксерокопію свого паспорта громадянина України, закордонного паспорта, візи, контракту про навчання чи працевлаштування, свідоцтва про народження, проїзних документів та нещодавно зроблені фотографії, а також повідомте їм телефонні номери свого роботодавця, своїх друзів за кордоном, консульства (посольства) України та місця потенційного проживання;

- візьміть за правило постійно телефонувати рідним у домовлений день та час . Заздалегідь домовтесь з рідними про «кодове слово» у розмові, на випадок, якщо ви не зможете вільно розмовляти по телефону, перебуваючи під чиїмось наглядом;

- зробіть та тримайте при собі копії національного та закордонного паспортів. Це значно спростить процедуру відновлення документів для повернення в Україну;

- не ставте себе в залежне положення, приймаючи подарунки або позичаючи гроші.

Якщо Ви опинилися у скрутному становищі за межами України, звертайтеся по допомогу до:

- Посольства або Консульства України у країні Вашого перебування, де Вам допоможуть отримати документи, що засвідчують Вашу особу, і повернутися на Батьківщину.



- Національного товариства Червоного Хреста або Червоного Півмісяця, де Вам можуть надати можливість відновити зв’язок з рідними та повідомити їм про своє скрутне становище.

- Міжнародних, громадських, благодійних організацій, де Ви також зможете отримати допомогу та підтримку.

- Заздалегідь підготуйте та тримайте при собі перелік організацій, із зазначенням адреси та номерів телефонів, що працюють у сфері протидії торгівлі людьми.


Відповідальність за вчинення злочинів, пов’язаних з торгівлею людей

6 жовтня 2018 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення зміни до статті 149 Кримінального кодексу України щодо приведення у відповідність з міжнародними стандартами». Закон вносить зміни до статті 149 «Торгівля людьми» Кримінального кодексу.

Стаття передбачає, що торгівля людиною, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням примусу, викрадення, обману, шантажу, матеріальної чи іншої залежності потерпілого, його уразливого стану або підкупу третьої особи, яка контролює потерпілого, для отримання згоди на його експлуатацію, - караються позбавленням волі на строк від 3 до 8 років.

Ті дії, вчинені щодо неповнолітнього або щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або поєднані з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, - караються позбавленням волі на строк від 5 до 12 з конфіскацією майна або без такої.

Ті ж дії, вчинені щодо малолітнього його батьком, матір’ю, усиновителем, опікуном чи піклувальником, або вчинені організованою групою, або поєднані з насильством, небезпечним для життя або здоров'я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Під експлуатацією людини в цій статті слід розуміти всі форми сексуальної експлуатації, використання в порнобізнесі, примусову працю або примусове надання послуг, рабство або звичаї, подібні до рабства, підневільний стан, залучення в боргову кабалу, вилучення органів, проведення дослідів над людиною без її згоди, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, примусову вагітність або примусове переривання вагітності, примусове одруження, примусове втягнення у зайняття жебрацтвом, втягнення у злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах тощо.

За отриманням консультацій та захистом своїх прав можна звернутися до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів (бюро правової допомоги), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: