Ніжинські зубні техніки – професіонали, перевірені роками

Є у нас в країні порівняно молоде, неофіційне, але від того не менш важливе свято – День зубного техніка, що відзначається фахівцями 25 липня. Виникло воно на початку 2000-х років. Цікаво, що переважно саме в цей день багато молодих фахівців

Є у нас в країні порівняно молоде, неофіційне, але від того не менш важливе свято – День зубного техніка, що відзначається фахівцями 25 липня. Виникло воно на початку 2000-х років. Цікаво, що переважно саме в цей день багато молодих фахівців

Є у нас в країні порівняно молоде, неофіційне, але від того не менш важливе свято – День зубного техніка, що відзначається фахівцями 25 липня. Виникло воно на початку 2000-х років. Цікаво, що переважно саме в цей день багато молодих фахівців після закінчення навчання заступають на своє перше офіційне робоче місце.
 
З нагоди свята журналісти сайту Мynizhyn.com відвідали зубних техніків Ніжинської стоматологічної поліклініки. 

В зуботехнічній лабораторії кипить робота. Є тут і гіпсовочна, де удосконалюють  зліпки, і апарат, на якому тягнуть гільзу для виготовлення зубних коронок, і піч для кераміки, де  виготовляють метало-керамічні коронки.

Щоправда, працівників наразі небагато (літо – пора відпусток), але з об'ємом роботи спеціалісти справляються. Павло Постол, завідувач ортопедичним відділенням, говорить, що кожен із працівників – професіонал своєї справи. "У своїй роботі зубний технік  використовує знання хімії, фізики, математики, анатомії, комп’ютерного 3-D моделювання, і навіть  слюсарну і фрезерну справу", – акцентував Павло Володимирович. 

Зубних техніків часто плутають із зубними лікарями, втім, це окрема професія в галузі стоматології. Її можна порівняти, скажімо, з професією ювеліра: зубний технік рідко зустрічається з пацієнтами, так би мовити, він завжди "в тіні". "Спочатку пацієнта оглядає стоматолог, – розповідають ніжинські зубні техніки, – він складає план лікування, бере відбиток щелеп пацієнта, цей відбиток направляють до нас, у зуботехнічну лабораторію. Ми виконуємо свою роботу – виготовляємо різної складності зубні протези, а вже надалі їх встановлюють пацієнтам стоматологи".

Ніжинські спеціалісти зауважили, що, в переважній більшості, клієнтами зубних техніків є люди похилого віку. "Все, що можуть собі дозволити наші пенсіонери – це ось такі знімні щелепи", – продемонстрували  у лабораторії.

Обслуговують  ніжинські зубні техніки і маленьких жителів нашого міста. Якщо, наприклад, у дитини наявна деформація зубного ряду, то в лабораторії виготовляють знімні пластини для дітей.

Головний лікар Ніжинської стоматологічної поліклініки Віталій Ярошенко зазначив: "У нас працюють професіонали. Більше 40 років стажу мають К. Г. Бузунко, А. І. Комісаренко, подружжя Іващенків (Володимир Федорович та Ольга Олексіївна, В. К. Приходько; молодий, але не менш кваліфікований В. В. Нещерет". 
 

 

В. Ярошенко розповів, що пацієнти часто обирають собі одного зубного техніка на все життя, як то кажуть, перевіреного роками: "Трапляється, що ніжинці виїжджають жити чи працювати в інше місто чи навіть  за кордон, але звідти повертаються саме до нас. Чому? Бо тут і дешевше, і якісно, і скарг на свою роботу ми не отримуємо".

То нічого, що свято неофіційне, але все ж воно визнане у вузькому професійному колі. Вітаємо та бажаємо успіхів і досягнень, гарного настрою і бадьорості! З Днем зубного техніка!

Валентина Пильник
Фото Наталія Нікітіна 
 























Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: