Патогенної мікрофлори в Острі немає, бажаючих купатися – теж

"У Острі цвіте вода" – звернулися небайдужі ніжинці до завідуючого Ніжинським міськрайонним відділом ДУ "Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України" Юрія Наріжного. Зразки води на проведення бактеріологічного аналізу відібрали, результат

"У Острі цвіте вода" – звернулися небайдужі ніжинці до завідуючого Ніжинським міськрайонним відділом ДУ "Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України" Юрія Наріжного. Зразки води на проведення бактеріологічного аналізу відібрали, результат


"У Острі цвіте вода" – звернулися небайдужі ніжинці до завідуючого Ніжинським міськрайонним відділом ДУ "Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України" Юрія Наріжного. Зразки води на проведення бактеріологічного аналізу відібрали, результат – за три дні. 

Журналістам сайту Мynizhyn.com Юрій Костянтинович розповів, що з початку року вже чотири рази було відібрано проби води з Остра по Ніжину,  і по району – двічі. Точок відбору – дві: в районі шлюзу (по вулиці Коцюбинського) та на Кар'єрах (Вертіївка).

"Відхилень не було жодного разу, холерні вібріони, які викликають масові захворювання людей, не виявлено, – запевнив Ю. Наріжний. –  Так, забарвлення води в Острі не дуже, та й запах часом не дуже приємний, але в
 епідвідношенні вода безпечна. А цвіте вона, бо це органічний процес, якому сприяють теплі погодні умови...". 

Ніжинський міськрайонний відділ ДУ "Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України" також перевіряє у ДНЗ та навчальних закладах міста і району пісок на зараженість яйцями гельмінтів. І та ж сама ситуація – пісок чистий, не заражений.
 
Крім того, в обов'язковому порядку здійснюється перевірка води на наявність в ній нітратів. Така перевірка стосується води, яку споживають вагітні жінки, що знаходяться на обліку в жіночій консультації, і породіллі. Нерідко  вода стає базовою основою для приготування дитячої суміші, а вживати новонародженому воду, де зашкалюють нітрати, категорично заборонено!

"Станом на 30 липня поточного року було проведено 58 проб децентралізованого водопостачання,– повідомив Ю. Наріжний. –  По Ніжину із 12 проб було виявлено 5 відхилень, по району із 46 проб – 22 відхилення".

Дослідити воду, яку п'єте, чи пісок, яким грається ваша дитина, можна і на власному обійсті. Такі послуги в Ніжинському міськрайонниму відділі ДУ "Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України" вартують грошей.

Так, бактеріологічний аналіз води із водогону, чи свердловини коштує 382 грн. 17 коп., а санітарно-хімічний аналіз питної води з артезіанської свердловини по 22 показникам (каламутність, кольоровість, запах, присмак, амоній, нітрити, окислюваність, магній і т. п.) – 913 грн. Зясувати, заражений гельмінтами ваш пісок, чи ні,  обійдеться в 178 грн., 32 коп.
Валентина Пильник
Фото Таня Рубан (із мережі Фейсбук)





Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: