Урочисте відкриття ІІІ Міжнародної літньої школи у Ніжині. Фото

2 серпня у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя відбулось урочисте відкриття ІІІ Міжнародної літньої школи «Виклики для сучасної демократії: український та польський досвід децентралізації очима молоді»

2 серпня у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя відбулось урочисте відкриття ІІІ Міжнародної літньої школи «Виклики для сучасної демократії: український та польський досвід децентралізації очима молоді»


2 серпня у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя відбулось урочисте відкриття ІІІ Міжнародної літньої школи «Виклики для сучасної демократії: український та польський досвід децентралізації очима молоді».

На урочистому заході були присутні: 



ректор НДУ Олександр Самойленко,
 


заступник Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Міхала Гієроня, 



представник організації-партнера Педагогічного університету в Кракові доктор Лукаш Стах



представник організації-партнера Асоціації ініціатив молоді Олькуша "Simo" Матеуш Каміонка

міський голова Анатолій Лінник, заступник голови Ніжинської районної ради Наталія Березка, президент Ніжинської спілки поляків "Астер" Вероніка Мандрико, перший Віце-Президент Польсько-Української господарчої палати та інші поважні гості. 

15 студентів з Республіки Польща і 15 студентів з України до 9 серпня відвідають різноманітні інтерактивні лекції, пізнавальні екскурсії, воркшопи, тренінги. Все для того аби обмінятися досвідом з децентралізації і навчитись новому.

Реформа децентралізації в Україні — це комплекс змін до існуючого законодавства, основною метою якого є передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування.  

Україна переживає зараз нелегкі часи, і як зауважили почесні гості, поляки і українці мають тісно співпрацювати і триматися разом. 

Налагодження українсько-польського діалогу в сфері освіти, науки та культури є важливим засобом подолання негативних явищ у відносинах між Україною та Республікою Польща, що є результатом ідеологічних маніпуляцій з боку певних політичних сил довкола спільного минулого обох народів. 

Зважаючи на це, співпраця Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя з Асоціацією ініціатив молоді Олькуша «Simo» та Педагогічним університетом імені Комісії Національної Освіти в Кракові вже понад три роки спрямована на освітню та наукову роботу зі студентами України та Польщі у напрямку розвитку євроінтеграційних та демократичних студій. Вибір проблематики невипадковий, адже і Республіка Польща, і Україна – це держави з глибоким демократичним корінням та чіткою проєвропейською орієнтацією.

Успіх країни зараз і в майбутньому залежить від освідченності молоді, від незаангажованих поглядів і прагнення до розвитку.

Тож бажаємо успіхів учасникам ІІІ Міжнародної літньої школи! Майбутнє за молоддю!

Наталія Нікітіна
Фото автора




































Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: