Викиди в повітря та червоний пил: непроста екологічна ситуація в Ніжині

Питання, винесене на розгляд сьогоднішнього засідання постійної депутатської комісії з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку, антикорупційної політики, свободи слова та зв’язків з громадськістю

Питання, винесене на розгляд сьогоднішнього засідання постійної депутатської комісії з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку, антикорупційної політики, свободи слова та зв’язків з громадськістю


Питання, винесене на розгляд сьогоднішнього засідання постійної депутатської комісії з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку, антикорупційної політики, свободи слова та зв’язків з громадськістю, вже підіймалося на останньому засіданні сесії. Ще тоді депутат О. Щербак акцентував на непростій екологічній ситуації, яка склалася в місті останнім часом.
Повідомляє сайт mynizhyn.com.

От і сьогодні члени комісії думали над тим, як врятувати місто від шкідливих викидів в повітря, які буквально полонили Ніжин. Як зазначили на комісії, викиди –  результат діяльності підприємства "Дружба Нова".

Головуючий О. Щербак повідомив, що скарг від населення все більшає, і нарікають люди як червоний пил, який вперто вкриває дороги, машини, випрану білизну, так і на погане самопочуття. На засіданні висловили припущення, що, ймовірно, цей червоний пил утворюється в процесі сушіння кукурудзи, обробленої хімічними речовинами.

Якщо тиждень тому на таке неприємне явище скаржилися здебільшого мешканці міста, які проживають в районі зупинок "Сільмаш" та "Молодіжна", то сьогодні сюди долучилися й жителі Третього мікрорайону.

Присутні обмінялися побоюваннями, що червоний пил осідає в легенях і відтак несе загрозу. Це дуже небезпечно, адже, здавалося б, банальна алергія – і та інколи стає причиною коми...

Керівник управління Держпродспоживслужби Віктор Рафальський повідомив про надходження двох скарг від місцевих жителів. В одній йдеться про погіршення самопочуття ніжинців, які мешкають поблизу СТОВ «Дружба Нова» (підвищення артеріального тиску, проблеми з станом здоров'я у людей, які мають серцево-судинні захворювання). В іншій скарзі мова йшла про роботу вищезгаданого підприємства, а саме: пил і сморід з боку підприємства.

Віктор Рафальський розповів, що здійснити позапланову перевірку на будь-якому об'єкті, в тому числі, й на СТОВ «Дружба Нова», непросто. Для цього потрібне окреме звернення фізичної особи з відповідним підтвердженням того, що вона зазнала шкоди здоров'ю саме в результаті діяльності цього підприємства.

Присутні почали обурюватися, мовляв, невже потрібно чекати, аби ніжинці почали масово чхати та хворіти, аж поки не доведеться підключати надзвичайний стан? Тоді Віктор Рафальський зазначив, що позапланову перевірку також можна здійснити, маючи дозвіл та погодження Міністерства охорони здоров’я та регуляторної служби. Відповідні листи керівником управління Держпродспоживслужби уже надіслані.

Представник однієї з сімейних поліклінік  Ніжина назвала нинішню екологічну ситуацію в місті "бомбою уповільненої дії", втім зазначила, що звернень з приводу погіршення здоров'я у ніжинців саме через викиди в повітря не надходило. Начальник управління освіти С. Крапив'янський також підтвердив, що батьки учнів не скаржилися, однак директор ЗОШ №9, яка знаходиться неподалік СТОВ "Дружба Нова", підтвердила наявність червоного осаду, видимого оком.

Висловлювалися пропозиції відбору відповідних аналізів якщо не на підприємстві, то поруч з цією зоною. Дослідити, шкідливі викиди, чи ні, може самепідемслужба, але у договірному порядку.

В процесі обговорень погодилися на тому, що потрібно створити комісію, яка буде вивчати дане питання. До складу комісії залучити управління Держпродспоживслужби та Екологічної інспекції. Тож поки чекатимемо на надходження відповіді з МОЗ, комісія уже почне роботу.

На засіданні був присутній представник СТОВ "Дружба Нова", який зобов'язався передати керівництву суть сьогоднішнього засідання, а головуючий попросив надати відповідь якнайшвидше.

Крапку в сьогоднішніх обговореннях поставив депутат М. Косенко, який зазначив: "Зерно на СТОВ "Дружба Нова" птахи обминають стороною. Там, де раніше співали солов’ї, тепер і горобці не літають...". 

Валентина Пильник
Фото автора та з мережі Фейсбук









Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: