Сюжет UA: Чернігів про те, як Ніжин замітає червоним лушпинням. Відео

Ніжинські депутати звернулися до міністерства охорони здоров’я з проханням надати дозвіл Держпродспоживслужбі провести перевірку філії «Ніжинський елеватор» підприємства «Дружба Нова». Саме звідти

Ніжинські депутати звернулися до міністерства охорони здоров’я з проханням надати дозвіл Держпродспоживслужбі провести перевірку філії «Ніжинський елеватор» підприємства «Дружба Нова». Саме звідти


Ніжинські депутати звернулися до міністерства охорони здоров’я з проханням надати дозвіл Держпродспоживслужбі провести перевірку філії «Ніжинський елеватор» підприємства «Дружба Нова». Саме звідти, каже міський голова Ніжина Анатолій Лінник, місто замітає червоним лушпинням. На контакт з міською радою керівництво підприємства не йде. Провести перевірку Держпродспоживслужба там не може, поки не отримає дозволу з міністерства, сказала головний спеціаліст управління Олена Шара. Більше розкаже Дар’я Янушкевич.

Повідомляє UA: Чернігів.

Ніжин, район ринку «Афганець». Фарид Хадієв працює на шиномонтажі неподалік підприємства «Дружба-Нова» у Ніжині. 

«Ми цим дихаємо і, дивіться, воно літає у повітрі. А, коли піднімається повітря, тут все вкрите червоним пилом. Це всюди і ми щодня прибираємо. З цього майданчику я прибираю 2 відра пилу. Ось, подивіться, скільки налетіло за 1 годину».

Чоловік каже, стільки кукурудзяного лушпиння у нього на подвір’ї щодня.

«Воно летить і ми дихаємо. Там кукурудза, верхня частина якої оброблена хімікатами».

Поруч 9-та школа. Раніше, каже її директор Володимир Рибак, лушпиння було, сьогодні немає зовсім.

«Якийсь пил був, але якого походження я не знаю. У невеликій кількості, але був тижня два раніше. На даний момент часу ситуація нормальна. Скарг від вчителів, батьків, немає».

Ніжинці, з якими ми поспілкувалися про вплив червоного лушпиння на їх здоров’я кажуть так.

Вікторія Карпіка: «Погане самопочуття і важко дихати було. А зараз як? Зараз в принципі нормально».

Світлана Лесик: «Можливо голова трохи, а так не відчуваю».

Валентина Медведь: «Я живу у приватному секторі і не відчуваю. Який червоний пил?»

Алла Бондаренко: «Я живу у 3-му мікрорайоні і ввечері там знаходитися неможливо. Такий звук, нібито літаки літають. Всюди повно червоного пилу. Це неможливо».

Керівник філії «Ніжинський елеватор» підприємства «Дружба-Нова» Сергій Герасименко спілкуватися із журналістами на камеру відмовився. Сказав, надасть відповідь на офіційний запит. Держпродспоживслужба провести перевірку поки не може, оскільки має отримати дозвіл від міністерства охорони здоров’я.

«Ми повинні отримати погодження, без нього не можемо заходити на підприємство. Станом на сьогодні погодження ще не отримали. Чекаємо погодження» - пояснює головний спеціаліст управління державного нагляду за дотримання санітарного законодавства Олена Шара.

На позачерговій сесії міської ради ніжинські депутати погодили проект звернення до міністерства охорони здоров’я аби там надали дозвіл держпродспоживслужбі провести позапланову перевірку.

Анатолій Лінник, міський голова Ніжина: «Є всі підстави вважати, що це звідти з цього підприємства йде цей пил. Сушиться зерно кукурудзи і воно вилітає. Не зрозуміло чому адже має бути фільтрація цих викидів, бо по місту зараз це критична ситуація. Ми хочемо знати, що відбувається і чи шкідливо це. Навіть якщо ні, цього не має бути. Суб’єкт має вжити всіх заходів, аби цього не було».

Олег Щербак, депутат Ніжинської міськради: «Комісія по законності вирішила продублювати це звернення до правоохоронних органів є така стаття ККУ ст.241 на підставі внесення ЄДР і тоді органи мають право вимагати документи і проведення відповідних документів».


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: