На майданчиках ТПВ у Ніжині з'явились друковані правила користування

Однією з головних ознак цивілізованості, культури, вихованості мешканців будь-якого населеного пункту, є культура поводження зі сміттям. Сміття може бути різних категорій будь-то тверді побутові відходи (ТПВ)

Однією з головних ознак цивілізованості, культури, вихованості мешканців будь-якого населеного пункту, є культура поводження зі сміттям. Сміття може бути різних категорій будь-то тверді побутові відходи (ТПВ)


Однією з головних ознак цивілізованості, культури, вихованості мешканців будь-якого населеного пункту, є культура поводження зі сміттям. Сміття може бути різних категорій будь-то тверді побутові відходи (ТПВ) або відходи рослинного походження з садів та городів, будівельне сміття або сміття, яке може бути використане, як вторинна сировина. Все це сміття викидається мешканцями, а як?, що?, куди? правильно викидати знає не кожен.

Досить часто можна спостерігати гори сміття з категорії сад-город прямо біля, практично, кожного майданчика для збору сміття чи просто вздовж проїжджої частини або прямо посеред вулиці. В контейнерах можна спостерігати не відсортовані пластикові пляшки, скло, відходи після первинної обробки м’яса худоби і навіть… рідкі нечистоти. Таке відношення до сміття є цілком неприйнятне та потребує роз’яснення і коригування.

З метою покращення стану майданчиків ТПВ, чистоти навколо, збереження чистоти та екології у Ніжині комунальним підприємством «Виробниче управління комунального господарства» було виготовлено спеціальні інформаційні щити з Правилами поводження зі сміттям. Ці правила, не є новими та не претендують на якесь «ноу-хау», користується ними переважна більшість людей не тільки в Україні , а й далеко за її межами. Правила цивілізованого поводження зі сміттям вже давно прийняті суспільством різних країн і запам’ятовуються вони при вихованні ще з дитячого віку. Такі постулати, як «Не смітити повз урни», «Не викидайте сміття у громадському транспорті», «Не можна смітити прямо посеред вулиць, під будинками, парканами», «Не смітіть на дитячих майданчиках, у парках, скверах, лісах» та багато інших викарбувані на невидимих духовних скрижалях у свідомості кожного вихованого пересічного громадянина. 

Для вихованої людини не потрібно десь їх друкувати, писати, роз’яснювати та мати надію, що вона прочитає та прийме до уваги. Кожна людина поважаюча себе, оточуючих, місто, природу та екологію наприклад, не буде смітити під час відпочинку у лісі чи біля річки, а обережно збере у пакет своє сміття та вивезе до найближчого спеціалізованого місця для збору сміття, також і у місті не смітить де завгодно, а відносить сміття та викидає в урни та спеціальні контейнери. Для іншої категорії громадян КП «ВУКГ» розмістила на кожному майданчику для збору ТПВ спеціальні пояснювальні щити, куди і як правильно викидати сміття. Копія цих Правил була надрукована у міській газеті «ВІСТІ» від 27 вересня та на сайті «УНЕНІЖ» – unenizh.org.ua.

Джерело: Унєніж 










Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: