Кидали гроші, тепер - сміття: ніжинці звикають до октаедра

По обіді навколо нового ніжинського арт-об’єкта (по-місцевому «кубика») у формі багатогранника тупцюють діти, про щось сперечаються. Кілька хлопців покидали портфелі, на колінах зазирають всередину

По обіді навколо нового ніжинського арт-об’єкта (по-місцевому «кубика») у формі багатогранника тупцюють діти, про щось сперечаються. Кілька хлопців покидали портфелі, на колінах зазирають всередину


По обіді навколо нового ніжинського арт-об’єкта (по-місцевому «кубика») у формі багатогранника тупцюють діти, про щось сперечаються. Кілька хлопців покидали портфелі, на колінах зазирають всередину. Повсовували через різьблені отвори-квіточки гілки з дерев...

Металевий октаедр, він же багатогранник, встановили у Ніжині місяць тому. За цей час він прославився на всю Україну, бо коштує аж 780 тисяч бюджетних гривень. З самого початку ніжинці були проти його виготовлення. У міській лікарні постійно виходить з ладу флюорограф, ліпше б сюди спрямували кошти, кажуть.

Місцеві стали кидати в октаедр гроші. Дехто жартував, що то на демонтаж... Це й дріб’язок, і купюри номіналом до 200 гривень. Учні центральних ніжинських шкіл стали на ті гроші полювати. Після уроків юрби школярів змагаються у вправності -хто скільки дістане з октаедра.

- Мій друг дістав звідти 50 гривень, - розповідає школяр Антон. - Знайшов підходящу гілку, вистругав ножем паличку. Нею підгрібав гроші до вифрезованих квітів. Дістати непросто, бо отвори вузькі. Багато хороших гілок залишились там.

Тиждень тому всі паперові гроші з октаедра витягли. Всередині з’явилися целофанові пакети та пляшки. Хтось також пошкодив одне з вирізьблених зображень герба.
 
33-річний ніжинський активіст Євген Ткаченко ще перед встановленням октаедра у спільноті на Фейсбуці ініціював обговорення - треба ставити недешевий арт-обєкт чи - ні?

- З самого початку був проти такого використання коштів з бюджету, - каже Євген. - У Ніжині повно проблем. За ті колосальні кошти можна було насадити дерев, поставити стеллу «Я люблю Ніжин», купити флюорограф і не тільки.

Проте, якщо вже арт-об’єкт поставили, то треба цінувати. Те, що будемо його псувати чи насміхатися, ситуацію не змінить. Прикро, що за такі колосальні кошти маємо «елітний» контейнер для сміття. І, взагалі, подібний витвір треба ставити на підставку, щоби ніхто не дістав.

- Люди дуже злі і будуть цьому октаедру мстити, - вигукує водій ніжинської маршрутки. У салоні - балачка про кубик.

- А на кого злі ті, хто квіти у сквері Лисянського повикопував? - запитує пасажирка. - Якщо поставили, раз ми допустили, то хай буде. Вночі він красиво світиться.

Хоч грошей в октаедрі вже немає, до арт-об’єкта все одно навідуються, як на розвідку, діти та навіть дорослі. Багатогранник стоїть біля зупинки громадського транспорту. Поки чекають на маршрутку, зазирають, чи не з’явилося там чого нового, окрім сміття...

Михайло Ломоносов, Чернігівська обласна газета «Деснянка» №44 (779) від 31 жовтня 2019

Фото ілюстрове
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: