Свічку пам’яті на знак ушанування виморених голодом запалили в ніжинському садочку

Страшне слово: «Голодомор…», а за ним – непоправні жертви, знищення українських синів і дочок. Напередодні вшанування пам’яті жертв Голодомору вихованці ДНЗ № 13 «Берізка» побували біля пам’ятного знаку в рідному

Страшне слово: «Голодомор…», а за ним – непоправні жертви, знищення українських синів і дочок. Напередодні вшанування пам’яті жертв Голодомору вихованці ДНЗ № 13 «Берізка» побували біля пам’ятного знаку в рідному


Страшне слово: «Голодомор…», а за ним – непоправні жертви, знищення українських синів і дочок.

Напередодні вшанування пам’яті жертв Голодомору вихованці ДНЗ № 13 «Берізка» побували біля пам’ятного знаку в рідному місті. Ця екскурсія була здійснена за сприяння давніх друзів дитячого садочка, депутата ніжинської міської ради Шалая О.В. та директора ТОВ «Пассервіс» Корабель В.М. при дієвій підтримці і участі голови піклувальної ради ДНЗ Лєонтьєва В.І.

Педагоги та батьківська родина намагаються сьогодні донести малюкам ту болючу сторінку історії українців, коли їх прабатьків знищували, а вони знову і знову доводили, що український народ непоборний.

«Голод жахливий, але коли він організований, рукотворний, то стає страшною зброєю придушення і знищення дітей, дорослих, народу. То є справжньою косою смерті…», розповідали вихователі Гнітій Л.О.,Божок Т.Г., Мархель І.В., Бабич А.В., Мошко О.М. Діти в ці хвилини тримали маленькі колосочки золотих зерен пшениці на знак невинно загиблим землякам під час Голодомору. Духмяний хліб на вишитім рушнику з червоними гронами калини, ліг до підніжжя пам’ятного знаку Голодомору від діток і дорослих. А маленькі свічечки, ніби душі убієнних, яскраво палахкотіли, як данина невмирущої пам’яті нашим пращурам.

«… До самого кінця радянських часів сама згадка про Голодомор була заборонена під страхом тяжкої кари, а ми сьогодні маємо можливість вшанувати і згадати своїх прадідів, схилити низько голову їх пам’яті, торкнутися найболючішого, найжахливішого - Голодомору», - так продовжував розповідь голова піклувальної ради Лєонтьєв В.І.

23 листопада о 16 годині пройде загальнонаціональна хвилина мовчання та акція «Запали свічку пам’яті» і це знаково, що маленькі дошкільнята будуть розповідати своїм друзям, своїй родині про ці незабутні заняття, про виготовлені малюнки і аплікації колосків, про смак шматочка хліба.

Віриться, що діти і дорослі обов’язково запалять свічечку і згадають про ту трагедію, яка спіткала рідний народ і вклоняться пам’яті... Бо нація плекається сьогодні, нація плекається в Колисці.

Завідуюча ДНЗ №13 "Берізка" Наталія Примушко
























Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: