У Ніжині відкрили гончарну студію. Фото

З грудня в одному з приміщень Ніжинського державного університету імені М. Гоголя розпочала роботу гончарна студія, якою керує науковець, археолог, кандидат наук, доцент кафедри всесвітньої історії НДУ Іван Кедун

З грудня в одному з приміщень Ніжинського державного університету імені М. Гоголя розпочала роботу гончарна студія, якою керує науковець, археолог, кандидат наук, доцент кафедри всесвітньої історії НДУ Іван Кедун


3 грудня в одному з приміщень Ніжинського державного університету імені М. Гоголя розпочала роботу гончарна студія, якою керує науковець, археолог, кандидат наук, доцент кафедри всесвітньої історії НДУ Іван Кедун. Ніжин Сіty він розповів з чого все розпочиналося.

«А все розпочалося з археології. І реконструкція і гончарство, - каже він. Є такий напрям, як експериментальна археологія. Під час розкопок знаходили посуд, нам було цікаво, а з чого наші предки їли, пили. Років чотири тому разом з  ентузіастом археологічної справи Михайлом Булигіним почали писати проект археологічних досліджень Ніжина. Вирішили зробити музей гончарства, далі була археологічна літня школа на Магерках, де відтворили горно і спробували реконструювати давньоруський опал кераміки. Вийшло. Тим паче, що уявлення про гончарство, я вже мав, адже відвідував у Новгород Сіверську гончарний гурток. 



Тож, на досягнутому не зупинилися. Виник задум про гончарну студію при літній археологічній школі. Завдяки небайдужим людям у нас з’явилося професійне гончарне коло. А далі виник задум, аби студія працювала цілий рік у приміщенні, адже ніжинцям, особливо дітям, які відвідували польові експедиції літньої школи, до вподоби було навчатися виготовляти власноруч вироби з глини. Поговоривши з ректором Олександром Самойленком було вирішено відкрити студію при НДУ ім. М. Гоголя. Облаштувати всім необхідним студію допомогла громадська організація «Ніжинське археологічне товариство».

Тут нині є все: від гончарного кола до професійної печі, а найголовніше потужна команда однодумців.

Заняття відбуваються за домовленістю. Маєте бажання відвідати студію - заздалегідь телефонуйте  керівнику – 067-595-13-01 (Іван Станіславович).

«Особливо у захваті діти. З яким захопленням зробивши власноруч чашку, беруть її додому. Глину ми купуємо повністю підготовлену до роботи. Головне – показати процес.», - каже керівник студії.

У Івана Кедуна є мрія - розвинена археологічна система у всіх напрямках, а це і польові дослідження, і експериментальна археологія з центром візуалізації результатів археологічних досліджень, і щоб це єдиною структурою працювало і здобувало нові наукові результати.

Тетяна Марченко для nizhyn.city
Фото Валерія Кичка














Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: