Що чекає на освітні заклади у Ніжині?

17 лютого на щотижневій оперативній нараді начальник управління освіти Станіслав Крапив'янський розповів про робочу зустріч з Міністром освіти і науки України Ганною Новосад. 10 лютого під час

17 лютого на щотижневій оперативній нараді начальник управління освіти Станіслав Крапив'янський розповів про робочу зустріч з Міністром освіти і науки України Ганною Новосад. 10 лютого під час


17 лютого на щотижневій оперативній нараді начальник управління освіти Станіслав Крапив'янський розповів про робочу зустріч з Міністром освіти і науки України Ганною Новосад. 10 лютого під час робочої поїздки на Чернігівщину Міністр відвідала ряд навчальних закладів у північних районах області, ознайомилася з ходом реформування галузі та зустрілася з керівниками місцевих органів управління освітою області.

На сьогодні в 2020 році планується скоротити в Україні 400 шкіл. У наступному році також планують скоротити не менше 400 шкіл. Це так звана оптимізація навчальних закладів. Головний критерій – мала кількість учнів.

У Чернігівській області 48% всіх шкіл малокомплектні, 44% - це школи першого і третього ступенів, де навчаються до 100 дітей. Тобто ці школи мають великі витрати і відповідно страждають міста обласного значення і великі школи, які не доотримують кошти з державного бюджету.

«На жаль, співвідношення держбюджету і місцевого співфінансування залишилося на попередньому рівні, - розповідає Станіслав Миколайович. – Ми намагалися пояснити, що ми вже ОТГ. Проте 70% усіх коштів для міст обласного значення йде з держбюджету, а 30% з міського. Хоча для ОТГ співвідношення 90 на 10%. Але для нас залишили стару норму».

З минулого року залишилося 4,5 млрд. грн по освітній субвенції, які в цьому будуть перерозподілені та підуть на закупівлю шкільних автобусів, на закупівлю обладнання для харчоблоків, на STEM освіту і поточний ремонт.



Кошти будуть затримуватися в обласних управліннях, які проводитимуть тендер на закупівлю. Тобто, за словами Станіслава Крапив’янського, на місця мало що дійде.

«Приємне те, що нарешті в Міністерстві зрозуміли що розміри освітньої субвенції обраховуються не вірно. В містах обласного підпорядкування кількість дітей зростає. Зараз буде певний перерозподіл коштів і 2,5 млрд. грн надійде на заклади загальної середньої освіти, – розповідає начальник управління освіти Ніжинської міської ради. – Розраховуємо, що Ніжин отримає декілька мільйонів гривень, бо в нас зросла кількість школярів в порівнянні з 2018 роком на 120 дітей (станом на 1 вересня 2019 року). 

Також було приємно, коли нас відзначили в тому, що у Ніжині виділяються мабуть найбільші кошти на протипожежний захист. А це суттєва проблема для нашої області. На Чернігівщині вже почали закривати навчальні заклади. А Ніжин входить в трійку міст, які витрачають на протипожежну безпеку великі кошти – це в рік близько 1 млн. грн.

Оптимізму після цієї зустрічі мало, але сподіваємось що гроші для Нової української школи надійдуть трошки раніше, ніж в минулому році. Це дозволить нам провести всі тендерні процедури із закупівлі вчасно». 

На зустрічі Ганна Новосад також відзначила, що в області проводиться значна робота для забезпечення якості освіти учнів у сільській місцевості. Оптимізація розглядається, в першу чергу, як створення освітньої мережі, що забезпечить повноцінну освіту кожній дитині. При цьому вона зазначила: враховуючи низьку щільність населення у значній кількості районів області, в Міністерстві опрацюють питання щодо можливого введення коригуючих коефіцієнтів при фінансуванні освітньої галузі за рахунок коштів державної субвенції (за матеріалами cg.gov.ua).

Наталія Нікітіна
Фото Чернігівської ОДА


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: