Без громадського транспорту і вокзалів: як Ніжин живе на карантині. Фото

3 березня В Україні зафіксовано перший випадок зараження коронавірусом Covid-19. За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 23 березня в Україні 73 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 летальні, 1 пацієнт одужав та вже виписаний

3 березня В Україні зафіксовано перший випадок зараження коронавірусом Covid-19. За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 23 березня в Україні 73 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 летальні, 1 пацієнт одужав та вже виписаний

3 березня В Україні зафіксовано перший випадок зараження коронавірусом Covid-19. За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 23 березня в Україні 73 лабораторно підтверджених випадків  COVID-19, з них 3 летальні, 1 пацієнт одужав та вже виписаний з лікарні. За добу було зафіксовано 26 нових випадків.
 
Наразі жодного випадку коронавірусної інфекції у Чернігівській області не виявлено.
 
Нагадаємо, що всі навчальні, дошкільні і позашкільні навчальні заклади у Ніжині пішли на акарантин 12 березня. Вже 17 березня виконавчий комітетет прийняв рішення про введеня у місті жорсткіших карантинних заходів. З 21 березня у Ніжині до закінчення карантину припинив свою роботу громадський транспорт.

Раніше ми писали: У Ніжині ввели жорсткіші карантинні заходи: що закривається, а що буде працювати?
 
Тож як ніжинці живуть в таких умовах?
 
На минулому тижні з магазинів масово вигрібали крупи, макарони, сіль і туалетний папір. Зараз такий продуктовий бум трохи стих, адже в магазини постійно завозять товар і потреби у набиранні великої кількості продуктів немає. В аптеках також вистачає покупців. 
 
Дитячі майданчики майже пусті. Закритий залізничний вокзал і автовокзал. У бюджетні устонови обмежили вхід. Ми стали свідками як в управлінні соціального захисту населення на Гоголівській людей консультували через вікна. У Ніжинській міській раді громадян не приймають, свої звернення чи заяви можна залишити у скринці на вході у міськвиконком.
 
У відділеннях банків ввели санітарну годину для прибирання і дезінфікування приміщень.
 
По місту люди переміщаються на власному автотранспорті, багато хто на велосипедах і не менше тих хто йде пішки. Сьогодні заранку, 23 березня, центральною алеєю у напрямку площі йшло чимало людей. Є навіть ті, хто з надією стоїть на зупці і виглядає маршрутку.

Читайте також: Ніжинський громадський транспорт "йде на карантин": перевезень не буде. Відео
 
Людей похилого віку просять залишатися вдома і менше виходити на люди. Хтось слухняно виконує рекомендації, а хтось не може всидіти вдома.
 
На вулицях багато людей ходять у масках, хоча як заявляє Всесвітня організація охорони здоров'я - здоровим людям носити маску треба тільки, якщо вони надають допомогу людині з підозрою на коронавірусну інфекцію. Також ВООЗ рекомендує носити медичну маску людям, які кашляють, або чхають.
 
Магазини одягу, ювелірних виробів, перукарні, кафе і ресторани, кінотеатри, театр, Будинок культури та багато інших суб'єктів господарювання закриті на карантин. Так як зараз сезон початку городніх і садових робіт, ніжинцям рекомендують замовляти необхідні товари по пошті, або за номерами телефонів, які власники залишили на дверях своїх насінневих магазинів.
 
Доречі на пошті ввели також особливі правила: в черзі люди стоять на вулиці, а в середині відділень дотримуються безпечної відстані до працівників пошти.
 
До Києва люди їздять на приватних маршрутках, деякі київські організації, наприклад елітні заправки, забирають з дому і довозять своїх працівників з роботи до Ніжина на спеціально замовленому транспорті. Єдина електричка, що курсує з Ніжина до Києва, працює для працівників залізниці.
 
Зараз міністр охорони здоров’я України Ілля Ємець виступає за впровадження в Україні надзвичайного стану у зв’язку зі спалахом епідемії вірусу COVID-19. В цьому разі карантинні заходи будуть ще жорсткішими.
 
Тож головне зберігати спокій і за можливості сидіти вдома, бо як жартують в інтернеті (і водночас констатують реальний факт) - рятують світ ті, хто сидить вдома у піжамі перед телевізором.
 
Наталія Нікітіна,
фото автора

































































Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: