Курчат рахують ... по весні

Багато жителів області вже почали купувати молодняк домашньої птиці. Традиційно найбільшим попитом користуються курчата. В топі - як звичні для всіх бройлери, так і відносно нові породи (редбро, майстер грей, іспанка). Але через карантин продавці не можуть торгувати

Багато жителів області вже почали купувати молодняк домашньої птиці. Традиційно найбільшим попитом користуються курчата. В топі - як звичні для всіх бройлери, так і відносно нові породи (редбро, майстер грей, іспанка). Але через карантин продавці не можуть торгувати


Багато жителів області вже почали купувати молодняк домашньої птиці. Традиційно найбільшим попитом користуються курчата. В топі - як звичні для всіх бройлери, так і відносно нові породи (редбро, майстер грей, іспанка). Але через карантин продавці не можуть торгувати ними на ринку.

- Не біда! - вважає 46-річний Роман Кнуренко з Мени. - На початку березня я помістив в Інтернеті оголошення, що збираюся продавати курчат, і звернувся до людей, щоб у мене їх замовляли. Після цього мені зателефонувало чимало земляків, вони зробили замовлення на молодняк бройлерів, редбро, іспанки, далматинця, геркулесу і голошейкі. Я співпрацюю з приватним підприємством в Ніжині, де займаються розведенням цих порід, і тепер двічі на тиждень розводжу курчат бусиком по домівках клієнтів. Вартість одного пташеняти -19 гривень.

У 50-річної Надії Гриценко з Ніжина пташеня бройлера коштує 18 гривень, а представники редбро і майстер грей - 20. Домашній інкубатор «висиджує» курчат з імпортних курячих яєць (їх Надія Петрівна замовляє аж в Угорщині).

- В минулому році я заклала в інкубатор сотню яєць (купила на одній з птахоферм Київської області). А вилупилися з них тільки тридцять курчат. Тому на початку нинішнього року замовила кілька сотень яєць з Угорщини, Чехії та Польщі (одне коштувало 5 гривень). Отримавши їх, зробила кілька закладок в домашній інкубатор. А через 21 день вилупився чудовий молодняк, - розповідає 39-річна Тетяна Шинкаренко з Бахмача. - У мене єдина ціна на всіх курчат: «добові» стоять 18, а «тижневі» - 22 грн.

Коли 59-річна прилучанка Марія Литвинчук вийшла на пенсію (працювала вчителем), відразу ж завела невеличке господарство: кроликів, курей, поросят ... Щоб було що покласти дітям в сумку (живуть в Києві). Перших курчат вона купила на ринку навесні. З 20 пташенят до осені дожило лише вісім.

Тоді хтось порадив їй придбати інкубатор. Тепер у неї їх два - на 20 і на 80 яєць.

- Ті, що мають ручний перевертач - дешевше. Але такі інкубатори не зовсім практичні. Перевернути 20 яєць вручну можна за 5 хвилин. А сотню треба перевертати до 20 хвилин. За цей час змінюється температура в інкубаторі, що може нашкодити майбутньому потомству: яйця охолонуть - і курчат вилупиться менше, - пояснює Марія Іванівна. - В інкубаторі повинен бути терморегулятор. А без вентилятора можна обійтися. Краще, якщо пристрій гріють не лампою, а спеціальним тепловим шнуром. Тоді буде темно, як в природних умовах при висиджуванні яєць квочкою.

Ціни на інкубатори варіюються від 300 до 8 тис. грн.

За матеріалами Ольги Іванченко, «Гарт» №13 (2973) від 26 березня 2020, gorod.cn.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: