На ніжинських водоймах живуть птахи, що перебувають під охороною

На водоймах Ніжина живуть яскраві птахи, що перебувають під охороною Бернської конвенції. Це – водяна курочка (Gallinula chloropus). Заповнені водою канави, болота, річки з повільною течією та

На водоймах Ніжина живуть яскраві птахи, що перебувають під охороною Бернської конвенції. Це – водяна курочка (Gallinula chloropus). Заповнені водою канави, болота, річки з повільною течією та

На водоймах Ніжина живуть  яскраві птахи, що перебувають під охороною Бернської конвенції.

Це – водяна курочка (Gallinula chloropus). Заповнені водою канави, болота, річки з повільною течією та іригаційні канали з густо зарослими берегами - ось улюблене житло цього птаха. 
 
"У парку Шевченка, серед багна, болота і сміття у маленькому болоті, живуть дві родини водяних курочок, десь приблизно дванадцять птахів. A ще, кожного ранку сюди прилітають дві чаплі і качки з Графського парку". Про це у Фейсбук пише Леонід Руденко
 
Цілу родину водяних курочок декому з ніжинців пощастило спостерігати і на Острі.
 
Яскраве фото такої пернатої красуні «подарував» Фейсбуку Олександр Вобленко: «Вийшовши з університету, вирішив зайти до озера, що в Графському парку. На удачу мав при собі камеру…».

 
Знайомимося з пернатими ближче...

Прокинувшись вдосвіта, курочки водяні виходить на пошуки поживи і вплав або пішки обходить свою ділянку. У пошуках їжі птах обстежує ґрунт, водну поверхню і прибережну рослинність, а іноді занурює в воду голову, щоб витягнути ласий шматочок.

В багатий раціон курочки водяної входять суцвіття, молоді пагони, квітки, листя, плоди та насіння багатьох наземних і водних рослин. Птах також охоче поїдає дрібних рачків, павуків, комах, мальків, пуголовків і не гребує й падлом.
 
Час від часу курочка водяна зупиняється, щоб перепочити і почистити пір'ячко. Іноді курочки з'являються на луках або на щойно зораних полях, але неодмінно тримаються поблизу води. 


 
Птахи добре лазять по гілках чагарників, охоплюючи їх довгими пазуристими пальцями і допомагаючи собі крилами. 
 
Курочка водяна дуже чутлива й полохлива. При появі небезпеки вона прожогом тікає водою, енергійно махаючи крилами, й ховається в заростях. Якщо притулок занадто далеко, щоб до нього добігти, птах зривається в короткий політ і ховається в очеретах. Якщо ж бігти нікуди, вона може пірнути під воду і, тримаючись лапками за водорості, виставляє голову на поверхню, щоб спостерігати за всім, що діється навколо.



Цікаві факти

Іноді молоді птахи з першого виводка залишаються при своїх батьках і допомагають їм доглядати за новими пташенятами, беручи на себе роль старших сестер. Молоді водяні курочки нерідко вигодовують пташенят з наступних виводків. Вони також допомагають батькам лагодити гніздо. Можливо, це допомагає молодим птахам у майбутньому стати більш турботливими батьками, коли у них з'являться власні пташенята.



Ось така краса живе в нашому Ніжині... Бережімо їх!

У статті використано матеріал сайту pernatidruzi.org.ua
Фото Олександра Вобленко та pernatidruzi.org.ua
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: