На Ніжинщині відроджують давній український вид декоративного мистецтва. Фото

У Лосинівці, що на Ніжинщині, відроджують давній український вид декоративного мистецтва – витинанку. Займається цим керівник гуртків центру дитячої та юнацької творчості Наталія Євенко

У Лосинівці, що на Ніжинщині, відроджують давній український вид декоративного мистецтва – витинанку. Займається цим керівник гуртків центру дитячої та юнацької творчості Наталія Євенко


У Лосинівці, що на Ніжинщині, відроджують давній український вид декоративного мистецтва – витинанку. 

Займається цим керівник гуртків центру дитячої та юнацької творчості Наталія Євенко.
 
Витинанка – (від українського слова  «витинати», тобто «вирізувати», «вивертати») — це вид давньослов'янського, зокрема українського народного декоративного мистецтва. Включає сюжетні та орнаментальні прикраси житла — ажурні, силуетні тощо.

Витинанці властива лаконічність й вишуканість зображальних засобів. Близька до неї техніка створення силуету.

Витинанки виготовляються з допомогою ножиць, спеціальних дрібних пристосувань майстрів, що передаються з покоління в покоління, а також ножа, сокирки, інших знарядь. Матеріалом для витинанок є папір (білий або кольоровий).

Деякі люди вважають, що витинанками можуть бути вироби з дерева або із рослинних заготовок. Проте на Першій Міжнародній виставці витинанок (Вырезки мира, Вільнюс, 1991) витинанками були названі лише вироби з паперу (будь-якого) і тонкого картону. Витинанки використовують для прикрашання приміщень  — стін, вікон (наприклад, дивовижні фіранки на кватирках сільських хат), а також полиць, коминів, печей. Витинанки застосовують як у побуті, так і для підготовки релігійних або світських свят.

mynizhyn.com за матеріалами Лосинівка без політики та wikipedia

Знімки з творчого доробку Наталії Євенко

























 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: