"Проста історія": про Музей рідкісної книги у Ніжині

Сьогодні при Ніжинському університеті імені Миколи Гоголя функціонує унікальний для Чернігівщини музей – Музей рідкісної книги. Він є частиною університетської бібліотеки

Сьогодні при Ніжинському університеті імені Миколи Гоголя функціонує унікальний для Чернігівщини музей – Музей рідкісної книги. Він є частиною університетської бібліотеки


Сьогодні при Ніжинському університеті імені Миколи Гоголя функціонує унікальний для Чернігівщини музей – Музей рідкісної книги. Він є частиною університетської бібліотеки.

Пише suspilne.media.

 
 

Бібліотека Ніжинського університету почала формуватися 1820 року, коли навчальний заклад прийняв перших студентів. Основу бібліотеки склав подарунок графа Олександра Кушелєва-Безбородька - 2500 томів із родинної колекції книжок.

 
 

Граф Олександр Кушелєв-Безбородько
 

Згодом бібліотека доповнювалася колекціями книжок, що належали викладачам та директорам навчального закладу, подарунками меценатів та книгами, що їх спеціально закуповували до бібліотеки Ніжинського ліцею.

 
 
 

Особливо плідним для бібліотеки був кінець ХІХ століття, коли на базі ліцею був створений Історико-філологічний інститут і його директор зумів отримати значні кошти на розвиток бібліотеки. 1875 року до бібліотеки потрапили дублетні книжки із фондів Варшавського університету та бібліотеки Ніжинського Грецького училища.
 

 

Найстаршою книжкою у зібранні є книга 1513 року – зібрання творів Платона, надруковане у Венеції в друкарні Альдо Мануція.

 
 

До 1920-х років у бібліотеці зберігався чисельний фонд рукописів та колекція автографів Гоголя, а згодом ці книжки перевели до Києва.
 

У 1985 році при бібліотеці університету (тоді він називався педагогічним інститутом) був створений Музей рідкісної книги, де б студенти могли знайомитися із класичними виданнями авторів, твори яких, вони вивчали на заняттях.

 
 
 

Співпраця бібліотек та музеїв – давня традиція, яка гарно себе зарекомендувала у різних європейських країнах.
 

Найменшою книжкою є путівник початку XVIII століття розміром 8 см і вагою менше 100 грамів.

 
 
 

Найбільша – напрестольне Євангеліє 1689 року, видрукуване у Москві. Має 97 см висоти і 18,5 кг ваги. Перші сторінки глав у цій книжці розфарбовані вручну акварельними фарбами.

 
 

Книжки із колекції музею активно використовують історики та філологи для своїх досліджень.
 

Більше про це можете послухати у програмах «Проста історія з Володимиром Пилипенком» на Українському радіо Чернігівській хвилі: "Проста історія". Музей рідкісної книги у Ніжині

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: