Лялькова фея живе в Ніжині, а її лялькові шаржі роз’їжджаються по світу

Незвичайні та оригінальні авторські ляльки, що нагадують казкових персонажів, виготовляє ніжинська художниця Катерина Васечко. Вироби майстрині з пап’є-маше та паперклею набули популярності далеко за межами міста та області.

Незвичайні та оригінальні авторські ляльки, що нагадують казкових персонажів, виготовляє ніжинська художниця Катерина Васечко. Вироби майстрині з пап’є-маше та паперклею набули популярності далеко за межами міста та області.


Катерина Васечко з однією зі своїх робіт

Незвичайні та оригінальні авторські ляльки, що нагадують казкових персонажів, виготовляє ніжинська художниця Катерина Васечко. Вироби майстрині з пап’є-маше та паперклею набули популярності далеко за межами міста та області. Її роботи представлені в Києві, Москві, Європі та Азії.




Все своє свідоме життя мешканка Ніжина Катерина Васечко захоплювалася малюнком. Відносно нещодавно вона відкрила для себе щось зовсім нове і неповторне, що підкорило її та змусило закохати в себе. Це – ляльки! Ляльки незвичайні – сама майстриня називає їх «живими», адже кожна з них неповторна, зроблена автором власноруч. За словами Катерини Васечко, кожна лялька має і власний характер. Своїм виглядом, кольором і загальною композицією вони несуть настрій і казку в дім.

За освітою Катерина Васечко художниця. В Ніжині вона закінчила школу мистецтв і училище культури. Як сама розповідає, вона дуже любить образотворче мистецтво, а ось ляльками зацікавилася зовсім випадково.

– Коли я вперше побувала в столиці на ляльковій виставці, то дуже зацікавилася цим видом мистецтва, – каже художниця. – Раніше я навіть не здогадувалася про авторську ляльку, адже ані в школі, ні в училищі нам про неї не розповідали.

Ось вже понад вісім років майстриня працює зі своїми ляльками. Матеріал, з яким працює Катерина Васечко та виготовляє авторські вироби – пап’є-маше та паперклей.

Пап’є-маше – маса з перероблених паперових матеріалів, змішаних з клейстером, гіпсом, крохмалем та іншими клейкими речовинами. Сама назва з французької, так і переводитися – «жований папір». Саме з нього починала творити незвичайні образи молода майстриня. Та згодом вона перейшла на паперклей – японську глину на основі целюлози. Іншими словами – пап’є-маше, тільки більш удосконалений, зроблений, як глина.

– Паперклей нагадує пап’є-маше, – пояснює митець. – Він містить деяку кількість клеючих добавок, твердне при висиханні на повітрі, швидко сохне і легко піддається подальшій обробці. А після висихання паперклей стає легким.


 

Так би мовити, дорогу в життя казкових образів Катерині Васечко допоміг проторувати її викладач. Він зацікавився її роботами і організував в Ніжині першу персональну виставку майстрині. Потім допоміг оформити та випустити каталог з її роботами.

– Впродовж чотирьох років я експериментувала, працювала з різними матеріалами, однак разючого успіху це не приносило, – пригадує художниця. – Потім я визначилася з матеріалами та технологією. Ось вже кілька років я та працюю у своєму стилі, постійно його удосконалюю, додаю технології свого авторства. 

Відносно нещодавно Катерина Васечко почала робити ляльки з портретною схожістю. Це ляльки подарункові. Робить їх майстриня за фотографіями людей – так би мовити, своєрідний шарж з певною схожістю на людину. Ці вироби принесли їй не лише відомість, але й заробіток. Відтак, основні замовлення надходять саме на портретні ляльки.

– Це здебільшого комерційні вироби, – пояснює Катерина. – Багато замовлень йде на подарунки в різні регіони України та країни. Найбільш відома людина, на яку я виготовляла шарж – російський актор Максим Аверін, що виконує головну роль в російському телесеріалі «Глухар». Він розмістив мою ляльку в своєму інтернет-блозі.


 

Якщо портретні ляльки приносять головний дохід від роботи, то авторські ляльки дають, окрім доходу, ще і душевну радість.

Перш ніж створити ляльку, Катерина малює придуманий образ на папері, який потім майстерно втілює в ляльку. Для неї це особливо цінно, адже лялька набуває статусу ляльки з «паспортом»! Практично всі ляльки мають власну історію, а образи вигадані самим автором.

– У мене навіть на логотипі написано: «казковий настрій», – посміхається Катерина.

Розглядати кожну ляльку майстрині можна нескінченно – стільки цікавих мініатюрних деталей і все продумано до дрібниць, а ідея створення кожної ляльки дуже захоплююча!

Творчість ніжинської майстрині високо оцінюють за кордоном. Її ляльки роз’їхалися різними країнами світу. Дуже багато замовлень надходить з Росії. Є вироби, які Катерина Васечко нещодавно відправляла в Південну Корею. Замовлення на виготовлення авторських ляльок до Ніжина надходять з Іспанії, Туреччини, Франції, Монако, Великобританії. Свого часу Катерина Васечко була навіть учасником міжнародного товариства ляльок.

Вартість самих виробів коливається залежно від курсу іноземної валюти та зростає разом з професійним рівнем майстрині.

– Назвати остаточні ціни на свої вироби я не можу, – каже Катерина Васечко. – Найбільш дешеві з них коштують 250-300 гривень. Це – сувенірна продукція, яку я представляю на виставках та ярмарках. А вартість найбільш художніх робіт доходить до кількох тисяч гривень. Це вже вироби на замовлення.
 
Мабуть, дехто вважає, що вміння робити іграшки застаріле, адже нині в магазинах так багато продають цікавих і яскравих аналогів. Можливо. Але в іграшках, виготовлених руками майстрів, зберігається людське тепло, яке передається дітям. Цього тепла в магазинних іграшках ви не відчуєте.

Довідка

Історія загадкової маси і техніки виготовлення з пап’є-маше різних предметів почалася в XVI столітті в одному з містечок Франції. Тоді з грубого паперу і своєрідного клейстеру робили ляльки. Найбільший інтерес у людей до пап’є-маше з’явився через сторіччя, причому популярність цього матеріалу зросла настільки, що вироби з нього були запущені в масове виробництво. У Російській імперії ця технологія з’явилася за Петра I, але в промисловості її почали використовувати лише в XIX столітті. Нині виокремлюють кілька технологій створення предметів з пап’є-маше. З нього роблять безліч іграшок, масок, декоративні елементи, театральну бутафорію, муляжі і навіть меблі.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: