Що буде з неспроможними громадами Чернігівщини

Останнім часом ширяться міфи про насильницьке об'єднання чи роз'єднання громад на підставі начебто їх неспроможності.

Останнім часом ширяться міфи про насильницьке об'єднання чи роз'єднання громад на підставі начебто їх неспроможності.

Щоб розвіяти ці міфи, Асоціація міст України пропонує ознайомитися з фаховим коментарем Голови підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталія Безгіна. Основні тези він виклав на власній сторінці у Фейсбуці. 

На думку парламентаря, наразі не існує законодавчих інструментів для об’єднання, роз’єднання чи ліквідації громад. Є урядовий законопроект #4664, який буде презентований публічно 20 вересня, а далі буде розглянутий комітетом.

«Коли зараз кажуть, що в певному регіоні громади стали неспроможними – це не більше ніж: або не розуміння суті «спроможність», або політичні маніпуляції. Тому що ми розуміємо, що можуть існувати менеджерські, політичні, економічні труднощі, але наразі на рівні профільного Комітету немає однозначних критеріїв, як в майбутньому вимірювати спроможність в динаміці. Тим більше коли про це говорять чиновники на регіональному рівні, які не володіють відповідною інформацією та аналітичними матеріалами – це немає під собою жодного підґрунтя», - розповідає Віталій Безгін.

Крім того, продемонструвати якість своєї роботи не всі органи місцевого самоврядування встигли, – для цього має пройти 2-3 роки, аби здійснити ряд перетворень на місцях, каже Віталій Безгін:

“Що стосується проблем з фінансовими показниками, то я бачу 3 ключові причини: делеговані повноваження, що не покриваються відповідним фінансовим забезпеченням; неефективний менеджмент та роздування видатків на утримання апарату та пандемія. Жодна з цих причин не може бути підставою для ліквідації громади чи зміни її конфігурації. Хочу щоб громади знали, що наш комітет не дозволить ніяких дій на кшталт “не по закону, а в насильницький спосіб”, щоб там не заявляли певні представники регіональної влади, та буде захищати місцеве самоврядування та державницькі (законні) позиції”.

Джерело: Офіс Реформ при Чернігівському РВ АМУ

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: