Очільник Муніципальної варти Ніжина про «гаражне питання», несподівані виклики та порушників Правил благоустрою

Ось вже кілька місяців у Ніжині обговорюється питання незаконно встановлених гаражів. Ніжинський міський голова Олександр Кодола ініціював впорядкування тимчасових споруд у місті. На передостанній сесії Ніжинської міської ради прийнято рішення надавати тимчасові споруди в оренду, оскільки земля під ними є комунальною власністю.

Ось вже кілька місяців у Ніжині обговорюється питання незаконно встановлених гаражів. Ніжинський міський голова Олександр Кодола ініціював впорядкування тимчасових споруд у місті. На передостанній сесії Ніжинської міської ради прийнято рішення надавати тимчасові споруди в оренду, оскільки земля під ними є комунальною власністю.

Як просуваються справи у «гаражному питанні»? Скільки ніжинців вже оформили оренду тимчасових споруд? – відповіді на ці та інші запитання журналіст «УН» попросила надати керівника Муніципальної варти Ніжина Вадима Лаврінця.

— Процес, як то кажуть, пішов: люди звертаються до нас щодня. Схема роботи виглядає так: спочатку ми розклеюємо оголошення на гаражі, а ми вже знаємо точно, що 90-95% тимчасових споруд у Ніжині встановлені незаконно, з проханням звернутися до Муніципальної варти з правовстановлюючими документами. Вже після звернення ми виїжджаємо на місце, обраховуємо площу споруд і передаємо дані до комунального підприємства «Оренда комунального майна». Поступово формуємо базу орендарів. Наразі в оренду у Ніжині оформлено вже більше 100 гаражів.

— А скільки таких гаражів у місті, за вашими підрахунками?

— Понад 600.

— Виходить, наразі до вас звернулася лише шоста частина власників…

— В даному напрямку ми працюємо близько місяця. Запевняю: все зробимо.

— Яка вартість оренди гаражів?

— Питанням вартості займається КП «Оренда комунального майна».

— Люди жаліються, що доводиться платити за те, за що раніше не платили.

 — Дійсно, ніжинці не сплачували за гаражі десятками років. Те рішення, яке прийняла Ніжинська міська рада, вважаю правильним – в інших містах України питання з тимчасовими спорудами вирішують превентивно: відразу демонтують, відвозять у призначене місце, а згодом або виставляють на торги, або здають на металолом – все ж копійчина до міського бюджету!

— На щотижневій апаратній нараді Ви як керівник звітуєте, скільки порушників Правил благоустрою виявили працівники Муніципальної варти за певний проміжок часу. Скільки їх було, приміром, у вересні?

— За вересень поточного року складено 26 адміністративних протоколів. Більшість з них складена за розміщення автівок на «зелених» зонах, влаштування вигрібних ям на землях комунальної власності, спалювання сухої рослинності.  Підкреслюю: штрафи Муніципальна варта не накладає. Складені нами протоколи розглядає адмінкомісія виконкому Ніжинської міської ради.

— А якщо громадянин не згоден з висновками, зробленими працівниками Муніципальної варти? Якщо він не вважає себе порушником?

— До кожного протоколу ми додаємо докази, зокрема, фотофіксацію. А якщо порушник не погоджується з нашими висновками, він може звернутися до суду – це його право.

— Були прецеденти?

— До суду ще ніхто не звертався. Правда, одна жінка, котра звикла паркуватися на «зеленій» зоні у місті, отримавши протокол від Муніципальної варти, звернулася зі скаргою до виконкому, аби скасувати цей протокол. Але виконком її не підтримав.

— Окремим рядком – про стихійну торгівлю…

— Наразі стихійна торгівля у Ніжині є однією з актуальних проблем, яку також потрібно вирішувати. Ми не проти тих, хто торгує. Ми просто хочемо впорядкувати стихійну торгівлю, згідно з Правилами благоустрою  – аби ніжинці не продавали продукти «з землі». Для торгівлі у місті існують спеціально визначені місця.

— Чи траплялись останнім часом у працівників Муніципальної варти незвичайні виклики?

— Так, ми намагаємося не відмовляти людям, які до нас звертаються. Інспектори-ревізори першими з’явилися на такі виклики: коли влітку, у районі центрального ринку, посеред білого дня, блукав роздягнений чоловік — він виявився наркозалежним; коли на території аграрного ліцею (колишнє училище №35) п'яні жінки влаштували відпочинок, і з ними була 8-місячна дівчинка, яка несамовито кричала – згодом лікарі виявили у неї гематоми; коли нещодавно п’яний військовий з Києва ганяв по Ніжину – наші інспектори-ревізори, не замислюючись про небезпеку, намагались його зупинити. 

— А з курйозних випадків що можете пригадати?

— За останні півроку тричі доводилося допомагати ловити представників дикої фауни: двічі – косуль (у парку Шевченка і на вул. Набережній), одного разу – яструба-стерв’ятника.  Викликали працівників лісгоспу і Держпродпотребслужби, вирішували питання спільними зусиллями. Представники фауни відпущені у дику природу.

— Кілька днів тому у Ніжині стався прикрий випадок – вночі на залізничному вокзалі зґвалтували 15-річну дівчину. Муніципальна варта чергує по ночах у місті?

— Так, ми чергували по ночах і раніше. Відтепер контролюємо парки, територію залізничного вокзалу ще жорсткіше. Звичайно, два працівники Муніципальної варти, котрі щодня знаходяться на нічній зміні, не в стані охопити кожний куточок міста, але ми стараємося сумлінно виконувати свою роботу. Про те, що нам вдалося завоювати довіру громадян, говорить наступний факт: ніжинці звертаються до Муніципальної варти навіть по тих питаннях, які не входять в нашу компетенцію. Вони впевнені: ми обов’язково зреагуємо, причому зреагуємо оперативно. Але громадянам не варто забувати про існування поліції – у нас з нею різні повноваження. Хоче мета одна – працювати на благо Ніжинської громади.

Автор: журналіст сайту «УН» Валентина Савчук

Фото автора

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: