Хронологія вбивства поліцейського: питань більше ніж відповідей

Вихідними Чернігів шокувала новина про побиття у мікрорайоні Масани групою підлітків двох чоловіків. Один з них у результаті помер, а інший потрапив у лікарню. На сьогодні відомо багато обставин цієї історії, проте в ній залишається чимало «білих плям».

Повідомляє ресурс 0462.ua

Що сталося

Офіційна заява поліції говорить про те, що у суботу, 2 жовтня, після опівночі група молодиків завдала тілесних ушкоджень поліцейським. Внаслідок цього один з них загинув. Попередньо відомо, що загиблому чоловіку завдали понад 20 ударів у голову. Другу жертву нападу доставили до лікарні. За цим фактом поліція Чернігівської області відкрила кримінальне провадження та призначила службове розслідування.

Стався злочин у мікрорайоні Масани – через дорогу від супермаркета АТБ та розважального центру «Базис» – біля будинку №15 на вулиці Незалежності.

На момент інциденту обидва поліцейських перебували у відпустці та були у цивільному одязі. Убитий – 30-річний капітан, старший оперуповноважений відділу міграційної поліції Артур Єрохін.

Інший постраждалий – також капітан, старший оперуповноважений в особливо важливих справах відділу боротьби зі злочинами пов'язаними з торгівлею людьми Володимир Савон.

Кого затримали?

Спочатку поліція відзвітувала про те, що затримала шістьох молодиків, які можуть бути причетні до події.

Утім, пізніше у справі залишилося 4 підозрюваних, які за версією поліції безпосередньо завдавали тілесні ушкодження поліцейським: Дмитро Тунік 2003 року народження, Ярослав Сапожніков 2004 року народження, Олександр Двойнос 2002 року народження та Ілля Євчук 2004 року народження. Усі вони – чернігівці. Тільки одному з них уже виповнилося 18 років.

Крім того, підозрюваним у грабежі проходить 32-річний чернігівець. Він забрав сумку одного з потерпілих. 

Що показали відеокамери

«Для встановлення об’єктивної картини інциденту поліція опитує свідків, вивчає відео з камер спостереження», – заявили у поліції.

А тим часом у соцмережах ширяться записи з тих самих камер спостереження супермаркету і з мобільного телефону з місця побиття через дорогу від магазину. Вочевидь, це знімав хтось із часників нападу чи їхній товариш.

На першому відео (час – 23:22 ще 1 жовтня у п’ятницю) видно, що біля входу до магазину відбувається конфлікт. Людина, яку можна ідентифікувати, як Артура Єрохіна штовхає юнака у жовтій курточці, в той час як чоловік, якого можна ідентифікувати, як Володимира Савона знаходиться поряд ймовірно тримаючи куртку свого товариша.

Між Єрохіним та хлопцем у жовтій куртці зав’язалася бійка. У процесі вони виходять з поля зору камер. На наступних відео видно як Володимир Савон забігає до супермаркету. Потім за ним туди заходять чотири молоді людини.

Інше відео – з часом близько 23:30 вже з торгівельного залу АТБ. Тут видно, що група з чотирьох молодиків (у одного з них у руках жовта куртка) заходить за Володимиром Савоном до магазину, а потім витягують з-між рядів до кас людину (ймовірно, це Савон). Один з чоловіків, що стоїть над ним – у довгій темній курточці з перехрещеними стрілами на спині. У процесі лежачого б’ють кілька разів кулаком в голову. Після цього молодики йдуть.

Третє відео – о 23:41 – людина, яка лежала на підлозі в залі на своїх двох ногах виходить з АТБ і підходить до юнаків, серед яких є вже згадуваний хлопець, одягнений у темну курточку з перехрещеними стрілами. Він та його напарник відводять майбутню жертву – вочевидь направляються через дорогу.

Далі – вже відео з телефонів свідків або учасників побиття. Тут також видно час – 00:06 вже суботи, 2 жовтня. На землі лежать майже нерухомі Єрохін та Савон. Юнаки копають їх ногами і руками в спину та по голові, демонструють оператору закривавлені долоні.

Чи викликали поліцію в АТБ

Жваве обговорення у соцмережах викликало байдужість працівників та відвідувачів супермаркету. Мовляв, ніхто не втрутився і не викликав поліцію. Хоча видно, що з хлопцями спілкується хтось в уніформі супермаркета, а касирка озирається на те, що відбувається. Відбувається і діалог молодиків з покупцями, після чого останні просто йдуть.

Утім, як виявляється, поліцію все ж хтось викликав. Тож звинувачення на адресу працівників супермаркету, які нібито ігнорували злочин, безпідставні. У коментарі нашим колегам із Суспільного керівник патрульної поліції Чернігова Андрій Думич підтвердив, що екіпажі приїжджали на місце першого конфлікту у супермаркеті. Проте коли саме і подробиці не повідомляє, посилаючись на ведення слідства Національної поліцією.

Натомість сайт gorod.cn.ua, посилаючись на слова працівників охоронної фірми «Явір-2000», яка співпрацює з мережею магазинів АТБ, пише, що в ту ніч виклик на тривожну кнопку не надходив, хоча це – звична справа, коли трапляються і дрібні інциденти: спроба винести товар без оплати чи навіть перебування без маски.

У самому супермаркеті журналістам 0462.ua відмовилися коментувати події тієї ночі, запропонувавши писати запит.

Опитані нами мешканці мікрорайону також заявили, що нічого вночі не чули, а побачену вранці стрічку на місці убивства сприйняли як початок робіт з благоустрою на цій території.

Поліція просить всіх, хто міг стати свідком події звернутися за номером телефону (093) 853-41-16.

Суд

Відкрито кримінальне провадження за п.12 частини 2 статті 115 (умисне вбивство, скоєне за попередньою змовою групою осіб) та ч. 2 статті 186 (грабіж, поєднаний з насильством, або за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

По першому пункту винуватцям у разі доведення їхньої вини суд може дати від 10 до 15 років або довічне ув’язнення. По другому – від 4 до 6 років в’язниці.

Сьогодні, 4 жовтня, у Деснянському суді обирають запобіжний захід для підозрюваних. Щодо одного з них уже ухвалили рішення – 60 діб арешту.

Триває розслідування, у ході якого поліція встановлює всі обставини події та роль кожного у скоєнні злочинів.

В якому стані другий постраждалий

Наступного дня після побиття родичка правоохоронця, якого доставили до лікарні, писала, що Володимир Савон у важкому стані. Утім, вже у понеділок, 4 жовтня стало відомо, що стан потерпілого – задовільний. У нього діагностували струс головного мозку і численні забійні рани голови.

Також у соціальних мережах опублікували звернення з проханням надати допомогу сім'ї капітана поліції Артура Єрохіна. Його дружина залишалася з двома неповнолітніми дітьми.

• номер картки ПриватБанку – 5457 0822 2382 0908. Єрохіна Вероніка Дмитрівна.

Для лікування другого постраждалого також організовано збір коштів

• номер картки ПриватБанку – 5168 7451 0502 2864. Савон Ольга

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: