Вагомі здобутки знаної ніжинки

Для ніжинської спільноти стало буденним захоплюватися земляками, що прославляють наш древній та мудрий град.

Для ніжинської спільноти стало буденним захоплюватися земляками, що прославляють наш древній та мудрий град.

Однією з знаних, небайдужих та щирих наших землячок можна по праву назвати Яну Хмелюк.
Яка, починаючи кар’єру співачки та викладачки в музичній школі й ніжинському університеті, стала важливим гвинтиком у Всеукраїнському проекті до 30-річчя Незалежності України на каналі "Україна 24" відомого режисера Леоніда Канфера - серіалу "30 років до свободи". 

Журналісти MYNIZHYN.com вирішили поспілкуватися з пані Яною та розкрити таємницю її шляху до великої мети.

- Пані Яно, розкажіть трішки про свої дитячі та юнацькі роки. 

Я народилася у сім'ї, де музика і творчість завжди були на першому місці. Хоча ніхто в родині професійно музикою не займався. Батько мав вищу технічну освіту, а мама працювала у сфері обслуговування.

Тато сам навчився грати на гармошці і гітарі, мав чудовий голос (баритон), займався різьбою по дереву, писав вірші. Мама співала і танцювала у самодіяльних колективах до мого народження, займалася гімнастикою і, скільки я пам'ятаю, в'яже гачком і спицями. Моя бабуся (мамина мама) вишивала хрестиком ігладдю, співала у церковному хорі.

Пригадую як ми з нею ходили пішки до церкви у сусіднє село. Вона співала, а я щось наспівувала і метеликів ловила на галявині серед кульбаб, де було закладено фундамент церкви.

Мабуть, завдячуючи бабусі, я вже багато років співаю в церкві.

В дев'ять років мама привела мене до школи мистецтв. Вчилася я на вокально-хоровому відділі (чотири рази кидала навчання!). Дуже любила співати, танцювати, малювати з натури, а от фортепіано… Ох, з цим були проблеми. Одного разу, після конкурсу юних вокалістів, голова журі Любомир Боднарук запропонував мені вступати до Чернігівського музичного училища. Я по цей день вдячна Маестро за те, що він своєю пропозицією визначив для мене напрям мого професійного розвитку. Але мама не змогла мене відпустити, мені ж було лише 14 років. Після цього я спеціально провалила вступні іспити в математичний клас ліцею! Потім був музично-філологічний клас обласного педагогічного ліцею при НДУ ім. М.Гоголя, пізніше факультет культури і мистецтв НДУ ім. М.Гоголя і тут же магістратура (спеціалізація режисура музично-виховних заходів), а ще факультет естрадного співу НАККК і М. Далі – аспірантура.

У студентські роки була лауреаткою Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів молодих виконавців. Маю диплом лауреата в номінації «Авторська пісня». Саме тоді мені пощастило познайомитися з Анатолієм Матвійчуком (він був членом журі).

- Ви академічна ніжинська співачка, також були викладачкою музиної школи та Ніжинського університету. Вам це подобалось?

Я обожнювала свою роботу. Для мене кожна дитина є найвищою цінністю! Кожен мій Учень талановитий по-своєму. Як казав мій науковий керівник, професор Олександр Якович Ростовський: "Неталановитих дітей не буває, є вчителі, які не знайшли "ключик" до їх таланту". І протягом усієї своєї педагогічної кар'єри я шукала ці "ключики" до талантів і душ своїх учнів. І, слава Богу, мені вдавалося. Вони всі виросли прекрасними людьми, вступили до кращих ВУЗів України, багато з них стали моїми послідовниками - обрали мою спеціальність. І я до сих пір з більшістю з них спілкуюся. Вони телефонують, вітають з усіма святами, радяться, питаються методичних порад чи в якій літературі почитати щодо вирішення якоїсь вокальної проблеми. Це для мене найцінніше. Коли тебе пам'ятають через стільки років, значить ти не випадково потрапив у професію.

- Як Кам’янець-Подільський став вашою другою домівкою?

Все просто. Я вийшла заміж. Ми не могли знайти чоловіку роботу в Ніжині. Йому запропонували роботу в Кам'янець-Подільському коледжі культури та мистецтв аж на 1,5 ставки. І ми поїхали. Отак розпочався мій роман з містом, яке називають "Квітка на Камені".

- Ви знову в Ніжині. Чому?

За сімейними обставинами. Ні для кого в Ніжині вже не є новиною, що моя мама серйозно захворіла... якщо можна, я не хотіла б про це говорити...

- Всеукраїнський проєкт до 30-річчя Незалежності України це чергова сходинка до мега успіху чи велика перемога сьогодення?

"30 років до свободи" це проект, у який мене запросили завдяки моїй колезі Любі з каналу "1+1". Їй зателефонувала Оксана Михайлюк, яка шукала асистентку і вона порадила мене. Це вже не перший такий проєкт.

Мені з 2014 року щастить на проєкти, які висвітлюють доленосні для країни події. Але цей концепиуальніший за інші. Ще були проєкти, де мені пощастило працювати у команді з професіоналами своєї справи, а саме: - "Ультрас. Шлях до Волі" з Дмитром Лиховієм, Лесею Пилипенко та ін. - серія інтерв'ю "Молоді генерали України" з Дмитром Лиховієм, Анастасією Федченко і ін. - ДонбасМедіаФорум - книга "Кримський альбом. Історії правозахисників" з Іриною Виртосу. А ще я пишаюся тим, що вже 7 років ми співпрацюємо з головним редактором "Європейської правди" Сергієм Сидоренко та його заступником Юрієм Панченко. Вони неперевершені. Цього року я проходила конкурс на посаду журналіста "Європейської правди". Згідно результатів першого туру увійшла до десятки кращих. Але коли проходив 2й тур, мама потрапила до реанімації і закрутилася ситуація з кібербулінгом з боку команди однієї з інфогруп Ніжина щодо членів моєї сім'ї внаслідок моєї журналістської діяльності. Через це мені довелося звертатися до поліції і до вищих інстанцій, а для достовірної подачі документів потрібно було співставити всі скріни з фактами порушень з указанням дат і всіх посилань. Це зайняло 2 тижні. І тому я запізнилася з подачею матеріалів 2го туру. А дедлайни в ЄП це догма. Отак посада журналіста ЄП стала ціною, яку я "заплатила". Але ще будуть інші можливості в ЄП, а може, й в Українській Правді. Я це ЗНАЮ!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: