Рейд по Ніжинських закладах освіти

Нинішнє харчування дітей далеке від здорового, що призводить до того, що на сьогоднішній день, за статистикою, приблизно 12% хлопців та 8% дівчат шкільного віку в Україні мають надмірну вагу.

Нинішнє харчування дітей далеке від здорового, що призводить до того, що на сьогоднішній день, за статистикою, приблизно 12% хлопців та 8% дівчат шкільного віку в Україні мають надмірну вагу.

Сучасні діти споживають майже вдвічі більше цукру та солі від встановлених ВООЗ норм, 20% страв з м’яса, що споживають діти, становлять ковбасні вироби, які не мають харчової цінності. Крім того, у дітей на високому рівні є споживання борошняних виробів, картоплі, насичених жирів, що призводить до зростання ризику небезпечних хронічних захворювань – цукрового діабету, уражень серцево-судинної системи та раку.

В той же час на недостатньому рівні знаходиться споживання овочів та фруктів, круп’яних виробів,  що є джерелом клітковини – невід’ємної складової здорового харчування. Кількість молочних продуктів, що споживаються дітьми, також є вкрай недостатньою. Тому Постановою КМУ №305 від 24.03.2021 року було змінено норми харчування дітей у закладах освіти: значно обмежена кількість солі, цукру, жирів у стравах; виключені ковбаси та ковбасні вироби, кондитерські вироби, зменшена кількість споживання картоплі (яку так полюбляють діти!), натомість збільшено кількість споживання молочних продуктів, риби, круп, овочів, введені спеції.

Ця постанова набирає чинності з 01.01.2022 р., тому є час для поступового введення нових тенденцій в харчуванні, щоб діти звикали до нових смаків, нових нетрадиційних страв, до великої кількості овочів та фруктів у шкільному раціоні.

Щотижня в асортименті ніжинських школярів – різнокольорові овочі та фрукти: груша, апельсин, лимон, виноград. Продукція з овочів надається тільки якісна: свіжі огірки та помідори, петрушка, кріп, перець солодкий, капуста.

«Ми маємо великі сподівання, що й батьки переглянуть свої сімейні кулінарні звички, щоб і вдома харчування було правильним та здоровим, а діти надавали перевагу своєчасному гарячому харчуванню, а не фаст-фудному», — підкреслює директор Ніжинського КТВП «Школяр» Лариса Чернишева.

 Реформа шкільного харчування вимагає розв'язання питань за декількома напрямками:

  1. Запровадження та комунікація нового меню.
  2. Підвищення професійного рівня працівників харчоблоків.
  3. Заміна старого обладнання.

Згідно з реформою, пропонуються наступні підходи до харчування:

  1. Покращувати зовнішній вигляд страв.
  2. Робити страви смачнішими.
  3. Проводити інформаційну та роз’яснювальну роботу з дітьми, батьками про користь гарячого своєчасного харчування.
  4. Вводити до шкільного меню різнокольорові овочі та фрукти.

Журналіст «УН» разом з директором Ніжинського КТВП «Школяр» Ларисою Чернишевою побували у харчоблоках двох Ніжинських навчальних закладів – школи №15 та гімназії №3, аби на власні очі побачити, як впроваджується реформа харчування у життя.

ШКОЛА №15

Один з найважливіших факторів, який відразу налаштовує на позитив тих, хто перебуває у шкільній їдальні, – це сучасна гарна зала. Це місце хочеться відвідувати ще і ще.   

У Ніжинській школі №15, як і в інших навчальних закладах міста, нещодавно почала працювати  сучасна лінія роздачі: у дітей з’явилася можливість робити вибір самостійно. Для дітлахів, котрі шикуються у чергу з маленькими підносами, це певна гра.

Надалі – не менш цікавий процес: обрати страви до вподоби. Як зазначила Л. Чернишева, наразі у школі №15 та гімназії №3 відбувається втілення пілотного проекту – дітям пропонують так зване дабл-меню, в якому є основний та другий комплекс сніданків. 

В день визіту журналіста у школі №15 до основного комплексу входили: салат зі свіжих помідорів з перцем та майораном, биточок м’ясний, картопляне пюре з орегано, чай з лимоном, хліб цільнозерновий, виноград.

Другий комплекс складався із салату зі свіжою капустою, огірками та кропом, картоплі тушкованої, м’яса відвареного, чаю каркаде, хліба цільнозернового,  апельсина. В обох комплексах наявні різнокольорові овочі та фрукти.

Вартість обох сніданків однакова – 22 грн.60 копійок.

До початку роздачі черговий вчитель інформує учнів про наявне меню.

«Дітям це надзвичайно цікаво. Крім того, вони мають вибір – такого  раніше у школах не було», – підкреслює Лариса Олексіївна.

Естетичний вигляд має посуд, з якого харчуються діти. Наприклад, сьогодні в їдальні школи №15 салати подаються в салатниках. Лариса Олексіївна зауважує, що ніжинські діти почали їсти салати, особливо якщо вони подаються окремо та існує індивідуальний вибір на роздачі самообслуговування.

Журналісту «УН» — з дотриманням всіх санітарних норм і правил — дозволили побувати на кухні, де  відбувався процес приготування страв, борошняних та кулінарних  виробів, миття використаного посуду.

Завідувач виробництвом Наталя Лавриненко розповіла, що наразі у колективі працюють шість дівчат, колектив дружний, відповідальний. 

Школа №15 однією з перших у Ніжині отримала сучасну  посудомийну машину – цей проект кілька років тому започаткував Олександр Кодола, коли був народним депутатом. 

Крім того, в минулому році нове обладнання (лінії роздачі, які утримують температуру подачі страв, що покращує якість страв; електроплити; картоплечистки, сучасне холодильне обладнання тощо) отримали шість ніжинських шкіл, в їх числі – школа №15. Згідно з Програмою, виділення коштів на це відбувалося на умовах співфінансування: 30% сплатив місцевий бюджет, 70% — державний. Обладнання отримали найбільш перспективні навчальні заклади, де відмічається найбільша наповнюваність класів.

«Працювати в дружному колективі та на новому обладнанні – одне задоволення», — зауважила Н. Лавриненко.

Все це – яскрава приваблива зала, можливість самостійно обрати страви на свій смак, якість страв, спрацьований колектив харчоблоку, який вміє комунікувати з дітьми та педагогічним колективом, естетично підібраний посуд, нове сучасне обладнання – сприяє бажанню залюбки відвідувати шкільну їдальню. Наразі тут постійно снідають 380 школярів, обідають – 180. Загалом у школі навчаються 1047 дітей.

«За всім, що ви бачите, стоїть 10-річна титанічна праця директора комунального підприємства «Школяр» Лариси Олексіївни Чернишевої та колективу школи. Щира подяка міському голові Олександру Кодолі та його команді, управлінню освіти на чолі з Валентиною Градобик за всіляку підтримку. Гарні результати можна отримати лише тоді, коли є порозуміння та тісна співпраця між усіма ланками даного процесу», – підкреслила директор Ніжинської школи №15 Тетяна Павлюченко.

ГІМНАЗІЯ №3

Не менш привітно зустріла нас й директор Ніжинської гімназії №3 Вікторія Пушкіна. Журналіст «УН» разом з Л. Чернишевою відвідали навчальний заклад під час шкільної перерви.  

В шкільній їдальні гімназії №3, як і в інших їдальнях ніжинських навчальних закладів, працюють столи саморозрахунку (буфети більше не існують !), де учні можуть придбати випічку власного виробництва: булочні вироби, кулінарну продукцію з натуральним м’ясом (ватрушка з м’ясом, круасани  горіховий та з вишнею, булочка з маком); натуральні соки без цукру та воду мінеральну. Вся продукція – з меншою місткістю цукру і солі. Ковбасні вироби не використовуються. 

Незважаючи на те, що завідувач виробництвом Надія Ліповрог працює тільки місяць, на харчоблоці – повний порядок. Колектив також дуже старанний та відповідальний.

«Хотілося б провести ремонт їдальні, харчоблока, додати більше освітлення», — зазначає директор «Школяра» Л. Чернишева.

Наразі у гімназії №3 навчаються 770 дітей. Більшість харчуються у шкільній їдальні: замовляють 220 сніданків і 200 обідів.

Журналіст «УН» спільно з Л. Чернишевою здійснили так званий бракераж страв – спробували картопляне пюре з додаванням спеції — орегано, салат зі свіжих помідорів з перцем з додаванням спеції – майорану.

«Спеції трішки змінюють та «оживляють» смак страви. Як я вже неодноразово підкреслювала, ми потрохи привчаємо дітей до вживання спецій, формуємо нові смаки», — зауважує Лариса Олексіївна.  

Невеличка екскурсія по харчоблоках навчальних закладів виявилася дуже цікавою. Ми побачили не тільки те, як впроваджуються нові норми харчування у закладах освіти Ніжина, а й відповідальне відношення до справи людей, котрі задіяні у цьому нелегкому процесі.

«Сподіватимемося, спільними зусиллями – за допомогою батьків і вчителів — нам вдасться безболісно впровадити нові норми харчування у ніжинських школах», — підсумувала Л. Чернишева.

Сьогодні, 20 жовтня — Міжнародний день кухаря і кулінара. Користуючись нагодою, колектив КТВП «Школяр» щиро вітає кухарів з професійним святом і зичить їм міцного здоров'я, стабільності, сімейного затишку, а на кухні — смачних страв!

Автор: журналіст сайту «УН» Валентина Савчук

Фото автора

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: