А ви знали, що у водних артеріях нашого краю живе мінога?

У водних артеріях нашого краю живе досить цікава тварина – мінога. Хоча у цих істот і є деяка зовнішня схожість з рибами, але ці тварини – не риби, а представники більш примітивних безхребетних – родини міногових.

У водних артеріях нашого краю живе досить цікава тварина – мінога. Хоча у цих істот і є деяка зовнішня схожість з рибами, але ці тварини – не риби, а представники більш примітивних безхребетних – родини міногових.

Еволюційно міногові є предками риб. Схожість з рибами міногам надають місце існування – вони водні тварини, форма тіла (міноги схожі на вугрів) і наявність плавників. Але відмінностей у них набагато більше: у міног немає хребта і кістяного скелета. Замість хребта у них уздовж спини проходить хорда (спинна струна), що складається з хрящів. Міноги не мають луски, їхня шкіра гладка, а її залози виділяють слиз. У міног немає парних кінцівок, їхні плавники непарні.

Дихальна система міног і риб також відрізняється: у міног дихальна система представлена внутрішніми зябрами. Якщо у риб вода надходить до зябер при ковтанні води ротом, то мінога може дихати і тоді, коли рот зайнятий їжею, а це дуже важливо при їхньому способі харчування. Також міноги не мають щелеп, рот у них круглий, оточений присоском, всередині якого знаходяться рогові зуби. За допомогою присоски мінога присмоктується до своєї їжі і подрібнює її за допомогою зубів. Міноги – є зовнішніми паразитами риб. Тварина присмоктується до тіла риби, «просверлює» її шкіру і починає вводити в тіло своєї жертви речовини, які перешкоджають згортанню крові – антикоагулянти, а також травні ферменти. Риба – жертва носить на собі шкідника, поки не гине від виснаження. А мінога на такому раціоні може досягати довжини 120 см і ваги 3 кг. Живуть міноги 5-7 років.

Серед міног є морські, прісноводні і прохідні види. Але всі міноги розмножуються тільки в прісній воді. Личинки міноги схожі на жовтуватих черв'яків. Вони люблять відпочивати, зарившись в пісок або мул. За це їх вони і отримали назву – піскорийки. Личинка міноги використовується рибалками-аматорами для лову хижих видів риб (щуки, судака та інших).

Міноги – є об'єктом промислу. Під час нересту деякі види міног вважають делікатесом. У цей час вони накопичують дуже багато жиру. У світі існує приблизно 30 видів міног, серед яких тільки два види трапляються в Україні: мінога українська та мінога угорська. Неконтрольований вилов міног призвів до значного скорочення чисельності деяких видів та занесення їх до Червоної книги.

Л. Кот, науковий співробітник відділу

«Природа Приостер’ я» НКМ ім. І. Спаського

джерело: Ніжинський краєзнавчий музей ім. Івана Спаського

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: