Метеоролог розповів про причини туманів (Відео)

Останніми днями Чернігівщину «затероризували» тумани. Надзвичайники навіть оголошували «жовтий» рівень небезпеки. Чернігівський метеоролог розповів про їх причину і про те, чого і кому слід остерігатися.

Останніми днями Чернігівщину «затероризували» тумани. Надзвичайники навіть оголошували «жовтий» рівень небезпеки. Чернігівський метеоролог розповів про їх причину і про те, чого і кому слід остерігатися.

«Є два типи туманів за типом виникнення. Це радіаційні тумани. Вони виникають вночі й уранці внаслідок охолодження атмосфери та конденсації водяної пари. Вдень ці тумани зазвичай розсіюються. І другий тип туманів – це адвективні тумани. Вони виникають внаслідок переміщення більш теплого повітря на холодну поверхню», – Юрій Сибірцев, екскерівник метеослужби 201-ї авіаційної бази в Півцях.

Радіаційні тумани (з викидами радіації вони не пов’язані) бувають у різні пори року.

Адвективні – за наявності перепадів температур: восени та навесні. Вони більш довготривалі.

«Був цікавий випадок у 1986 році. Отакі адвентивні тумани в лютому накрили майже всю Україну. Польоти скасували. До мене приїхав командир і питає, яка погода буде найближчі дні. Я відповідаю, що буде тиждень туман. Він питає: «А наступний тиждень?» Я кажу: «І наступний тиждень стоятимуть тумани». Так і вийшло», – Юрій Сибірцев, екскерівник метеослужби 201-ї авіаційної бази в Півцях. Тумани, що спостерігаються зараз, є адвективними і пов’язані з порівняно теплим південно-східним вітром. Тумани та їх причини мають негативний вплив на самопочуття людини. «Ми відчуваємо дискомфорт. Швидше замерзаємо за високої вологості. При тумані зазвичай вологість 100%. Люди часто впадають у такий депресивний стан. Люди, які мають хронічні захворювання нервової, серцево-судинної системи, почуваються значно гірше», – Юрій Сибірцев, екскерівник метеослужби 201-ї авіаційної бази в Півцях. Загалом же найбільш видимий негатив від туманів – через погіршення видимості для автомобілістів і під час авіаперельотів, що створює аварійні ситуації.

Журналіст – Олег Дешура

Оператор – Дмитро Дриганов

Джерело:cheline.com.ua 

Титульне фото - Mynizhyn.com "Ось, такий туман днями був у Ніжині"

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: