А ви годуєте пташок ?

З приходом зими птахи потребують неабиякої допомоги.  За даними садового центру «Клуб Рослин»,  дев’ять з десяти синиць взимку помирає від голоду, а одна годівничка може врятувати до 50-ти птахів.

Пропонуємо підбірку найпростіших та найпопулярніших способів виготовлення годівнички.

Що їдять пташки

Перед тим, як робити годівничку, потрібно спершу дізнатися, чим потрібно годувати птахів. Наприклад, горобці полюбляють несмажене соняшникове насіння, чижі – крихти хліба, сойки – біле насіння гарбуза, костогризи – плоди горобини і калини, щиглики – несолені чищені горіхи. Серед традиційних кормів, які підійдуть всім птахам: крихти хліба, насіння та несолене сало.

Пластикова пляшка

Найпростіший спосіб зробити годівничку – це зробити її з пластикової пляшки. Можна наполовину зрізати пляшку, або просто вирізати в ній отвір достатнього діаметру, аби пташки без проблем змогли дістати з пляшки їжу. Наступний крок – прилаштувати до пляшки мотузку. Після цього засипаємо в годівничку їжу і встановлюємо її надворі.

Скляна банка

Аналогічно годівничку можна зробити і зі скляної банки. Щоправда, вирізати отвори в самій банці непотрібно. Простіше вдягти на банку кришку і зробити отвори в кришці. Закріпити банку дещо важче, ніж просту пластикову пляшку, тому що до цього є декілька порад. По-перше,  замість мотузок краще використовувати дріт, адже банка досить важка, а тим паче з їжею. По-друге, дно банки краще закріпити десь недалеко від стіни будинку чи стовбура дерева, аби вітер не розхитав годівничку і вона не зірвалася з місця.

 Дерев’яна годівничка

Традиційною годівничкою для птахів, ще з часів трудового навчання в школі, є дерев’яна конструкція з дашком, яка нагадує хатинку. Дизайн годівнички залежить тільки від можливостей і бажання її творця. Головне – зробити дах годівнички, який захищатиме їжу від снігу та дощу. Така годівничка може користуватися популярністю серед птахів, тому важливо регулярно поповнювати її їжею.

Старий посуд

Якщо в домі є старий посуд, який вже не використовуватимуть за призначенням, з нього можна зробити чудову годівничку. Тим паче, створити її досить легко. Якщо серед старого посуду є чашка і блюдце, то їх можна склеїти супер-клеєм і використовувати як годівничку. Також чашку можна перевернути набік, аби їжа залишалася захищеною від снігу, дощу і вітру. Головне, надійно прикріпити її до блюдця. Аналогічно можна використовувати і інший старий посуд.

Годівничка з сітки

Сітку для годівнички можна знайти в будь-якому магазині. В такій сітці в магазинах найчастіше зберігають овочі та фрукти. Аби сітка стала годівничкою, її потрібно наповнити кормом і міцно зав’язати на вузлик. Після цього важливо підібрати потрібне місце для годівнички і не забуватися про наповнення її їжею.

автор Андрій Костюк

фото mynizhyn.com: ніжинка Діана Костандова годує голубів

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: