Музейний комплекс НДУ ім. М.Гоголя: перипетії порятунку та діяльності в часи війни

Ніжинський державний університет ім. М.Гоголя відомий в Україні не лише тим, що «навчив Миколу Гоголя» та є одним із найстаріших університетів нашої країни, а й своїм унікальним музейним комплексом. Розвиток туристичної галузі Ніжина ХХІ століття неможливо уявити без участі музейного комплексу НДУ ім. М.Гоголя. Гості зі всіх куточків України завжди відмічали музеї університету на карті обов’язкових своїх зупинок у Ніжині. Музейний комплекс НДУ ім. М.Гоголя складається з семи музеїв: «Кімнати Миколи Гоголя», музею «Історії Ніжинської вищої школи», картинної галереї, музею-лабораторії з історії побуту радянської людини «Homo sоvieticus», музею Рідкісної книги, кімнати-музею Юрія Лисянського та науково-природничого музею.

Ніжинський державний університет ім. М.Гоголя відомий в Україні не лише тим, що «навчив Миколу Гоголя» та є одним із найстаріших університетів нашої країни, а й своїм унікальним музейним комплексом. Розвиток туристичної галузі Ніжина ХХІ століття неможливо уявити без участі музейного комплексу НДУ ім. М.Гоголя. Гості зі всіх куточків України завжди відмічали музеї університету на карті обов’язкових своїх зупинок у Ніжині. Музейний комплекс НДУ ім. М.Гоголя складається з семи музеїв: «Кімнати Миколи Гоголя», музею «Історії Ніжинської вищої школи», картинної галереї, музею-лабораторії з історії побуту радянської людини «Homo sоvieticus», музею Рідкісної книги, кімнати-музею Юрія Лисянського та науково-природничого музею.

Війна України проти російських загарбників внесла свої болючі на незворотні корективи в життя та діяльність туристичної сфери Ніжина. Про те, як минув найскладніший туристичний сезон 2022 р. у музейному комплексі MYNIZHYN.com розповіла  Анна Парубець – директорка музейного комплексу Ніжинського державного університету ім. М.Гоголя.

Анно Сергіївно, чи був музейний комплекс готовий до подій 2022 року?

До подій військового характеру готувалися заздалегідь, але 24 лютого стало справжнім шоком для багатьох. Це стосується як музейного комплексу, так і мене особисто. Швидко на позаштатну ситуацію зреагував ректор університету Олександр Самойленко, який особисто приймав рішення щодо збереження музейних колекцій. Часу на зволікання не було, а відповідних алгоритмів, як діяти в цій ситуації, від провідних керівних органів не надходило. Я дякую людям, які порадами та своєю безпосередньою участю в перші дні війни врятували найважливіші експонати музейного комплексу: колекції картин родини Безбородьків та С.Шишка. Мова йде про ректора Ніжинського державного університету Олександра Самойленка та працівників університету: Володимира Мартиненка, Максима Потапенка, Юлію Кузьменко, Сергія Іванюка, Володимира Іващенка та інших. На допомогу прийшли й наші випускники, які зараз працюють у відділеннях «Нової Пошти». Саме вони забезпечили нас пакувальними матеріалами.

У січні 2022 р. у приміщення Гоголівського корпусу було встановлено камери відеоспостереження. У лютому ж система безпеки корпусу посилилася безперервною цілодобовою охороною, яку здійснювали співробітники НДУ ім. М.Гоголя. Прикро, але про те, що зникла сигналізація, ми дізнались не відразу та й, навіть, не від Державної Служби Охорони.

Тривалий час йшли розмови про евакуацію картин з колекцій Безбородьків та С.Шишка до європейських країн на тимчасове зберігання до колег-музейників чи приватних осіб. Утім, переважила спільна думка щодо залишення картин у Ніжині. На мою думку, це було правильним рішенням, адже на межі лютого-березня 2022 р. не існувало ні механізму передачі експонатів за кордон, ні інструкції їх зберігання там, ні процедури повернення до України.

Коли відбулася перша екскурсія в нинішній туристичний сезон, окреслений війною?

Остання екскурсія для гостей Ніжина в музейному комплексі НДУ ім. М.Гоголя, перед повномасштабним вторгненням російських військ до України, була 13 лютого, а наступна відбулася аж 17 вересня 2022 року. В обох випадках до Ніжина приїздили гості з Києва. Хоча, треба відмітити, що дзвінки від постійних гостей Ніжина були все літо. Люди цікавилися долею музейного комплексу, але в силу обставин не бронювали екскурсію. Люди боялися і їх можна зрозуміти. На постійному зв’язку з нами був Олександр Хоменко. Мандрівники зі всієї України знають його як «Хому Брута» - гіда та організатора екскурсій, у тому числі й до Ніжина. З ним ми почали активно співпрацювати у 2021 році. Олександр постійно телефонував мені та цікавився нашою долею. «Чи ми в безпеці? Як Ніжин? Як музейний комплекс вишу?» З травня цього року ми довго обговорювали та планували відновлення наших спільних турів. Дуже приємно, що вже у жовтні Ніжин та музейний комплекс НДУ ім. М.Гоголя двічі зустрічав у себе Олександра та його незабутні групи мандрівників зі всієї України.

Наразі ми говоримо саме про екскурсії для гостей. Екскурсійне ж обслуговування студентів університету розпочалося місяцем раніше, 8 серпня, коли наші студенти вийшли на навчання. Традиційно практично весь перший курс, де це передбачено навчальною програмою, ознайомився з музейним комплексом.

Анно Сергіївно, а що корисного і позитивного Ви могли б відмітити в туристичному сезоні 2022?

Досвід роботи в таких складних умовах та небачена досі комунікація музейників зі всієї України. Ще в квітні відбувся онлайн майстер-клас Національного науково-дослідного реставраційного центру зі збереження і пакування музейних експонатів. Чітко та покроково ми дізналися, як треба пакувати та зберігати картини, дерев’яні чи скляні експонати. Нині, як ніколи, легко стало комунікувати з музейниками Києва, Львова чи Чернігова. Тіснішими стали стосунки та співпраця з начальником Управляння культури і туризму Чернігівської міської ради Олександром Шевчуком й Туристично-інформаційним центром (ТІЦ) Чернігова, зокрема його директоркою Катериною Литвин, яка стала натхненницею та двигуном процесу кооперації музейників перед викликами, створеними війною у музейній сфері. Саме чернігівські колеги допомогли музейному комплексу НДУ ім. М.Гоголя одержати вогнегасники та пакувальні матеріали німецького й польського виробництва. Відчувалася підтримка і розуміння Мілени Чорної-Мельникової – провідної аналітикині з питань культурної спадщини Українського культурного фонду Міністерства культури України. Тіснішою стала співпраця з Ніжинським краєзнавчим музеєм ім. І.Спаського, зокрема, його директоркою Тетяною Брязкало. Ми постійно були на зв’язку, щодня радилися, підтримували одне одного. У нас у всіх була одна спільна біда, яку ми могли подолати лише згуртованістю.

Яка доля музею «Homo sоvieticus», у нових реаліях? Адже ми знаємо, що він присвячений добі Радянського Союзу?

Ще на момент відкриття цього музею у 2018 р. лунало дуже багато запитань на кшталт: «Чи потрібен такий музей?». Навіть зараз, я переконана, що він потрібен. Адже, поки ми не прорефлексуємо імперську ідеологію Радянського Союзу та сучасної ворожої нам росії, ми не знатимемо як їй протидіяти. А погодьтеся, що російська ідеологія на 100 % дублює радянсько-комуністичну.  Викорінити з себе радянські стереотипи, ідеологічні наративи можна лише шляхом аналізу розуміння і усвідомлення ідеологічних понять. Музей «Homo sоvieticus»  покликаний дати це розуміння його відвідувачам, зокрема, студентам, які ніколи не жили в радянську добу, не знають понять «дефіцит», «блат» чи «загальна рівність».

Музей «Homo sоvieticus» буде існувати, адже він розкриває явища і поняття, з якими ми маємо справу навіть у 2022 р., через тісний столітній зв'язок з росією. Інститут національної пам’яті України нам ще у 2018 р. радив додати до музейної експозиції частину, присвячену ідеології, її руйнівному впливу на людину. Усьому тому, що ми зараз спостерігаємо в росії. Адже росіяни – класичний приклад хворих, інфікованих ідеологією, покликаною знищити людину як індивідуальність та індивіда, здатного мислити.

                                                                   ***

Музейний комплекс НДУ ім. М.Гоголя віддано стоїть на варті збереження, переосмислення та поширення серед студентської молоді та всього населення загалом культурних цінностей, заснованих на україноцентризмі. Ніжинські музеї  гідно тримають власний культурний фронт, який, в умовах війни, займає далеко неостаннє місце. Адже війна проти російських загарбників і їхнього «російського світу» ведеться й за самобутність української культури, її вагоме місце в сучасному мультикультурному світі. Шановні ніжинці, не втрачайте можливості, знайдіть час відвідати сім музеї НДУ ім. М.Гоголя. Беззаперечно, вони варті Вашої уваги.

У публікації використано світлини Анни Парубець та Олександра Хоменка

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: