Суттєва економія: наступого року ніжинці можуть отримати безкоштовно 5 LED-лампочок: деталі

Починаючи із січня, 2023 року, кожен повнолітній громадянин України зможе безкоштовно отримати світлодіодні лампочки на заміну старих ламп.

Починаючи із січня, 2023 року, кожен повнолітній громадянин України зможе безкоштовно отримати світлодіодні лампочки на заміну старих ламп.

Така ініціатива не тільки розвантажить енергосистему, а й допоможе українцям зекономити на платіжках за світло. Про це в ефірі телемарафону повідомила віцепрем’єрка та міністерка економіки Юлія Свириденко.

– Ця програма стартуватиме з нового року. Є запропоноване урядом України таке рішення – змінити 50 мільйонів лампочок старих на нові LED-лампочки. Ми представили цю ініціативу нашим міжнародним партнерам. І перший, хто приєднався до цієї ініціативи – Європейський Союз, який оголосив про те, що він готовий профінансувати для населення України заміну 30 мільйонів лампочок, – сказала міністерка.

Як пояснила Юлія Свириденко, люди віком від 18 років можуть прийти до Укрпошти або залишити заявку на порталі Дія, а потім прийти до відділення пошти, і безкоштовно забрати лампочки.

 

– Одна людина може замінити до п‘яти лампочок для того, щоб зекономити споживання електричної енергії. Тому що насправді LED-лампочка економить у 7-8 разів електроенергію у порівнянні з лампочками розжарювання. Якщо подивитися на структуру споживання електричної енергії в країні, то у нас 40% – це населення. Тому заміна 50 мільйонів LED-лампочок по країні може нам зекономити роботу одного реактору атомної електростанції, – зазначила віцепрем‘єрка.

 

Міністерка підкреслила, що основна ідея – люди приходять до Укрпошти і безкоштовно отримують 5 LED-лампочок, і тим самим робить свій внесок в те, щоб запровадити енергозберігаючі технології у себе вдома. «Насправді, це найменше, що ми можемо зробити для того, щоб допомогти нашим енергетикам збалансувати енергосистему України».

За словами Юлії Свириденко, разом з «Укренерго» уряд порахував, що у період пікового навантаження можна зекономити до 1,5-1,7 ГВт електроенергії.

 

– Це дуже суттєва економія для нашої країни. Ми зробимо цю програму достатньо довгою, щоб всі громадяни України, які мають бажання замінити ці лампочки, могли реалізувати цю можливість. Точно – січень, лютий, березень. Зрозуміло, що мова йде про економію електричної енергії не в один опалювальний сезон.

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: