Якою буде Ніжинська центральна міська бібліотека у ХХІ столітті?

Якісні книги та бібліотечний простір говорять про культурне багатство та мистецькі смаки читачів. Чи не вперше в Ніжині пройшов ідеатон з креативних змін Ніжинської центральної міської бібліотеки. Якою вона буде: клуб, кав’ярня з каміном чи мережа приватних місць для читання на підвіконнях? Ніжинці! Вирішувати саме Вам!

Якісні книги та бібліотечний простір говорять про культурне багатство та мистецькі смаки читачів. Чи не вперше в Ніжині пройшов ідеатон з креативних змін Ніжинської центральної міської бібліотеки. Якою вона буде: клуб, кав’ярня з каміном чи мережа приватних місць для читання на підвіконнях? Ніжинці! Вирішувати саме Вам!

Двадцять з лишком років тому, коли ХХІ століття лишень розпочинало свій відлік, світова культурно-мистецька громадськість пророкувала повільний, але все ж впевнений, занепад друкованої книги. Електронним ресурсам Інтернету приписували глобальну заміну ледь не всіх паперових носіїв інформації. Чи не найбільше лунали розмови про початок ери електронної книги та оцифрування старих друкованих видань. Створювалася ілюзія про доступність будь якої книги з будь якої бібліотеки світу на екрані персонального смартфону чи планшету. Можлива заміна друкованих книг електронними носіями інформації поставила перед світом цілком логічне запитання: «Якою буде  бібліотека у ХХІ столітті?». Адже саме бібліотека є життєвим простором книг. Окремим світом, де книги подібні людям. Книги народжуються у видавництвах. Із часом вони осідають для постійного мешкання у бібліотеках. Мандрують, коли читачі беруть їх читати додому. Старіють пожовклістю своїх сторінок. Рвуться та помирають, коли втрачають інтерес серед читачів та опиняються в пункті збору й переробки макулатури.

         Повноцінне життя книг у бібліотеці неможливе без їх постійних відвідувачів. Кількість читачів бібліотек по всьому світу невпинно скорочується. Причини скорочення відомі кожному з нас і не всемогутній лукавий Інтернет є найбільшою комфортною перешкодою читачу завітати до бібліотеки. Місто Ніжин не є винятком.

         Найбільшою й основною бібліотекою Ніжина 2023 р. є Ніжинська центральна міська бібліотека імені Миколи Гоголя, що розташована в центрі міста за адресою площа М.Заньковецької, 8. На парадній стіні будівлі бібліотеки є напис величезними літерами – Будинок книги, що відразу вказує на те, що тут мешкають книги.

         Будьмо відвертими з собою та задаймося запитанням: «Коли я в останнє був у цій бібліотеці?». Це було в часи безтурботного дитинства, коли батьки заводили Вас до бібліотеки щоб обрати дитячу книгу для спільного читання? Останні відвідини припали на студентські роки, коли Ви шукали матеріали для рефератів чи семінарських занять? Чи відвідини бібліотеки є обов’язковим атрибутом Вашої професії? Багато хто усвідомить, що він не пам’ятає, коли востаннє заходив до бібліотеки, адже читає виключно електронні формати книг.

Проблема збереження, а головне розвитку бібліотек у Ніжині ХХІ століття є надважливою. Адже від звичайного існування бібліотек залежить не лише книговидавництво, але й процес освіти, виховання, особистісного розвитку кожного сучасного українця. Тож, «Що вже зроблено й що ще треба зробити, щоб ніжинці частіше стали ходити до бібліотеки?»

Багатообіцяючий потенціал здобутків Ніжинської центральної міської бібліотеки імені Миколи Гоголя станом на 2023 рік.

Ніщо в світі не стоїть на місці. Функціонування бібліотек, зокрема в таких невеликих містечках як Ніжин, з місії звичайної  видачі книг читачам, поступово трансформується в широкий культурно-освітній та дозвільневий простір, який задовольнятиме потреби й запити ніжинців. Ніжинська центральна міська бібліотека імені Миколи Гоголя за останні декілька років перетворилася на майданчик зустрічей інтелектуалів, проведення презентацій нових видань, майстер класів, лекцій та різноманітних заходів.

Більшість подій відбуваються у просторому приміщенні читального залу, де працею та відданістю бібліотекарів на чолі з директоркою Оленою Єкименко створено душевний і комфортний простір: оазиси зелених квітів, зручні місця для сидіння, декор з відтінками вінтажу та старовини. Просторі вікна читального залу оздоблені паперовими поробками та виробами ніжинських дітлахів зі Станції юних техніків, які не лише почасти навчаються в бібліотеці в рамках різних проектів, а й формують тут основи спогадів зі світу дитинства.

Читальний зал Ніжинської центральної міської бібліотеки імені Миколи Гоголя (можливо більшість про це не відає) має елементи музею й картинної галереї. Свого часу художник Ігор Яцина подарував бібліотеці серію своїх картин, що нині прикрашають стіни читального залу.

Тут ніжинці можуть побачити речі з життя і побуту українців минулих епох: прядки, рубелі, сорочки, глечики, що утворюють унікальний етно простір, атмосфера якого вражає відвідувача вже  при вході до читального залу. Ніжинська бібліотека – це ще й одна з точок на мапі туристичних локацій сучасного Ніжина. У 2021 р. бібліотека поповнила мережу «Smart city» - своєрідного путівника у смартфоні на базі сайту «Ніжин Туристичний», де турист власноруч обирає точки у формуванні власної мандрівки Ніжином.

Перспективи ідеатону, або як ще можна перезавантажити бібліотеку?

7 лютого 2023 р. в Ніжинській центральній міській бібліотеці імені Миколи Гоголя відбувся ідеатон – креативна сесія з розробки ідей вдосконалення простору бібліотеки, що покликано заохотити ніжинців приходити до Будинку книги. Експертами й ведучими заходу виступили львівські дизайнери Тарас Пастущук і Марта Буряк. Учасниками ідеатону та пошуку креативних ідей стали небайдужі ніжинці, котрі вболівають за всебічний розвиток власного міста: краєзнавці, архітектори, митці, працівники Управління культури і туризму Ніжинської міської ради й звісно – ніжинські бібліотекарки.

Захід відбувся в межах проекту «Економічний RestART», організатором якого є ВГО Українська бібліотечна асоціація за партнерства агенції економічного розвитку PRV Knowledge Networks. У межах проекту Ніжинська центральна міська бібліотека імені Миколи Гоголя вже провела ряд зустрічей із цікавими лекторами у сфері креативних індустрій, а також отримала нову сучасну літературу в цій галузі. Креативна поличка з новими книгами вже очікує на своїх читачів. Не вагайтеся, можливо саме Ви станете першим допитливим читачем, який надасть старт життю й мандрівкам нових книг.

Формат ідеатону нагадував мозковий штурм, де учасники, за чіткої підтримки й організації Т. Пастушука й М.Буряк, працюючи в змінних групах, визначали слабкі й сильні сторони сучасного функціонування бібліотеки та бібліотечного простору загалом, опрацьовували ідеї зі створення нових форматів життєдіяльності бібліотеки. На основі архітектурного бачення зміни простору читального залу Андрія Воробйова, мистецьких ідей наукового співробітника Ніжинського краєзнавчого музею Імені І.Спаського Аліни Овдієнко, професійного й креативного бачення майбутніх реформ керівниці Управління культури і туризмі Ніжинської міської ради Тетяни Бассак, «внутріщніх» бібліотечних запитів та практичних напрацювань колективу бібліотеки на чолі з Оленою Єкименко було сформовано своєрідний «банк ініціатив та ідей» для майбутніх прогресивних змін.

Найцікавішими доробками ідеатону для покращення роботи бібліотеки й формування нових креативних форм функціонування бібліотечного простору стали: організація й проведення у читальному залі бібліотеки клубів за інтересами чи літературних дискусійних груп, кінозалу з обговоренням фільмів, доповнення «етно простору» книжковими полицями з етно тематики, можливість симбіозу кав’ярні та бібліотеки. Наголошуючи на привабливості просторого читального залу, висувалися ідеї з його тематичного розмежування, створення комфортних індивідуальних місць для читання на широких підвіконнях величезних вікон, з яких проглядається сквер Богдана Хмельницького. Розміщення справжнього чи декоративного електричного каміну. Для впізнаваності й формування самобутності форм роботи бібліотеки ніжинський архітектор А. Воробйов запропонував розробити бренд-бук з символікою Ніжинської центральної міської бібліотеки імені Миколи Гоголя.

Проведений ідеатон покликаний створити банк ідей для перетворення Ніжинської центральної міської бібліотеки імені Миколи Гоголя на комфортне місце, де б кожен ніжинець міг провести час з користю, відпочити, почитати, відволіктися від існуючих проблем. Озвучені ідеї не є вирішальними чи остаточними. Їх завдання спонукати ніжинську громаду до нових пропозицій та зауважень. Не будьмо байдужими, створімо найкращу й найкомфортнішу бібліотеку Ніжина разом. Ніжинська центральна міська бібліотека чекає на Ваші пропозиції. Найзручніше – озвучити їх особисто, завітавши до читального залу чи абонементу й, користуючись нагодою, взяти для прочитання свою улюблену книгу.

Роман Желєзко

У публікації використано світлини Романа Желєзка

та архіву Ніжинської центральної міської бібліотеки імені Миколи Гоголя.

 

 

 

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: