До Міжнародного дня сну «Встав раніше – маєш більше енергії»: що ніжинці розповідають про свій сон

17 березня - Міжнародний день сну. Сон нам життєво необхідний. Під час нормального і здорового сну в нашому організмі відбуваються унікальні відновні процеси, без яких нам ніяк не можна відчути бадьорість і компенсувати повноту наших сил. Ідея відзначати «День сну» існує давно. Стара істина говорить, «сон - найкращі ліки», спокійний нічний сон є необхідною умовою для того, щоб імунний захист організму проявляв свої здібності найкращим чином. В 2023 році Міжнародний день сну припадає на 17 березня.

17 березня - Міжнародний день сну. Сон нам життєво необхідний. Під час нормального і здорового сну в нашому організмі відбуваються унікальні відновні процеси, без яких нам ніяк не можна відчути бадьорість і компенсувати повноту наших сил. Ідея відзначати «День сну» існує давно. Стара істина говорить, «сон - найкращі ліки», спокійний нічний сон є необхідною умовою для того, щоб імунний захист організму проявляв свої здібності найкращим чином. В 2023 році Міжнародний день сну припадає на 17 березня.

Війна внесла корективи у всі сфери життя українців, а також порушила і спокій і сон. Але для того, щоб нам бути сильними і триматися, потрібно все ж таки піклуватися про своє здоров’я.

Спілкуючись з різними людьми можна побачити і різний підхід до «цих найкращих ліків» - сну.

Всім відомо, що серед нас є сови (які досить активні у вечірній час, але таким людям складно прокинутись вранці), а є жайворонки – які рано встають і рано лягають спати увечері.

Цікавий той факт, що також деякі люди можуть зовсім мало поспати і прекрасно при цьому себе почувають, можуть працювати у нічні зміни, або ж працювати на декількох роботах і не втомлюватись, так, як інші.

Також доводилось чути таке: я людина, яка дуже залежить від сну, коли я не виспалась, то я – зовсім інша: сонна, втомлена, не така, як слід.

Чому так відбувається? Чому ми такі різні?

Про це журналісти MYNIZHYN.com поговорили з директором Ніжинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Оксаною Калініченко

«Cон – основна складова здорового життя. Дорослі мають регулярно cпати 7 або більше годин на добу. Декому, зокрема молодим людям та людям із хронічними захворюваннями, необхідно навіть більше – 9 годин сну на добу. Лише невеликій кількості людей достатньо спати менше ніж 6 годин на добу». – говорить лікар.

Також Оксана Калініченко підкреслила, що для людей, які спатимуть менше ніж 7 годин на добу, існує ризик підвищити розвиток хронічних захворювань, зокрема:

діабету

серцево-судинних захворювань, інсульту, високого кров'яного тиску

збільшення ваги та ожиріння

порушення імунної системи

погіршення психічного здоров'я, депресії

- А чому одні люди -  жайворонки, а інші - сови? Що б ви сказали?

- Як з’ясували науковці з Університету Суррея, за приналежність до "сов" або "жайворонків" відповідає один і той же ген, просто перші мають коротку його версію, а другі – довгу. При цьому якщо людині від батька та матері дісталися обидві версії цього гену, вона може мати характеристики обох птахів одночасно.

Що говорять ніжинці про свій сон

Оксана  Шевчук (32 роки)

Звісно, в перші дні повномасштабного вторгнення не могла спати спокійно, через тривогу, через нервове напруження. Але, якщо говорити про мирний час, то зазвичай дотримувался такого режиму: лягати спати бажано сьогодні, а вставати завтра. Таке мені радила ще бабуся. Тобто лягати не пізніше 12 години вечора, в ідеалі – о 22:00, а вставати о 6 або о 7 ранку.

Олеся Гаврилюк (28 років) відносить себе то тих самих сов, про яких ми говорили вище. Дівчина каже, що вставати рано для неї, це просто жах! І так було завжди: і в шкільні роки і в студентські також. А зараз, коли треба прокидатися на роботу, то звісно примушує себе встати рано, бо треба, але, якщо була б можливість поспати якомога довше – то залюбки!

Тамара Зінченко (65 років) говорить, що завжди вставала рано, бо має грядку біля дому, невеличкий сад і всі дари природи потребують обробки, догляду і багато часу. Цим вона займається вже багато років. А потім жінка несе їх на базар аби продати і заробити копійчину. Тому, вона говорить, що розлежуватися вранці їй ніколи.

Іван Марчук (18 років) розповідає, що коли вранці прокинеться о 7, або хоча б о 8 годині ранку, то і почуває себе бадьоріше, аніж коли поспить до 10:00:

"Я собі ще остаточного графіку, тобто режиму сну не обрав,  але помітив в собі таку дивну тенденцію: коли встав раніше, то маєш і більше енергії.» - розповідає Іван 

Чому саме так відбувається хлопець нам признався, що над цим ще не замислювався. 

А ще він розповів, що має знайому, яка працює на двох роботах, причому і в нічну зміну також, навчається на стаціонарі в університеті і може вибігати по Києву цілий день на високих підборах! «І жива! – сміється хлопець - при цьому дівчина ще й ходить у спортзал і гарно виглядає. Їй для сну потрібно пару годин на добу».

І на останок – колискова для нашої малечі, сон якої також не менш важливий.

Приємного перегляду

 

 

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: