У Чернігівській міській раді шукають вибухівку: що відомо? (оновлено)

Сьогодні вранці 30 березня, перед засіданням сесії міської ради, надійшло повідомлення про замінування приміщення Чернігівської міської ради. На місце прибули відповідні спецслужби. Вони проводять огляд приміщень на виявлення вибухонебезпечних предметів.

Сьогодні вранці 30 березня, перед засіданням сесії міської ради, надійшло повідомлення про замінування приміщення Чернігівської міської ради. На місце прибули відповідні спецслужби. Вони проводять огляд приміщень на виявлення вибухонебезпечних предметів.

Нагадаємо, що така ситуація відбувається вже не вперше.

9 лютого сесія Чернігівської міськради була перервана через повідомлення про замінування.

Фото Сергій Карась - сайт 0462

Також Суспільне Чернігів повідомляє, що у Чернігові не можуть почати сесію міськради

На 30 березня у Чернігові було заплановано чергове засідання сесії міськради, яке станом на 12:30 не розпочалося. Виконувач обов'язків міського голови Олександр Ломако заявив, що перед сесією чотирьох депутатів викликали на допити до СБУ, двох депутатів викликали до військкомату, а Ірину Должикову правоохоронці зняли з потягу. Чи пов'язує Ломако це з намаганнями зірвати сесію міської ради та яка позиція начальника Чернігівської МВА Дмитра Брижинського — читайте далі.

Які питання мали розглядати на сесії

За словами Олександра Ломака, на цій сесії мали розглядати низку питань, зокрема бюджетні та земельні.

 

"Це і підтримка Збройних сил України, це і матеріальна допомога працівникам комунальних служб, лікарям, вчителям, працівникам закладів освіти, культури й спорту. Це питання створення музею міста, позбавлення чернігівців від платежів за комунальні послуги у тих, у кого зруйновані квартири внаслідок російської агресії. Також багато інших питань, пов’язаних із життєдіяльністю міста, зокрема земельні, зміни до бюджету, в тому числі фінансування військової адміністрації".

 

Чому сесія не розпочалася

Сесія не розпочалася вчасно через анонімне повідомлення про замінування будівлі міськради та відсутність депутатського кворуму, адже, за словами Ломаки, на сесію зареєструвався 21 депутат, хоча треба як мінімум 22. Наразі на місці події працюють відповідні служби поліції, кінологи та вибухотехніки, каже речниця поліції Чернігівської області Наталії Слабеняк.

За словами Олександра Ломаки, на сесії були відсутні деякі депутати від "Рідного дому" фракції монобільшості через допити СБУ, виклики у військкомат та перевірку документів у певних депутатів.

Депутатку Ірину Должикову зняли з потягу та протримали кілька годин у поліцейському відділку, а потім зупинили на блокпосту, говорить Ломако.

Олександр Ломако. ФОТО: Суспільне Чернігів

 

"Замінування — це не єдина дивна річ, яка відбулась сьогодні (30 березня, — ред.). Депутатка Ірина Должикова, яка була у відпустці у своїх дітей у Варшаві, приїхала о 6:44 в Київ. Її шість людей зі зброєю зняли з потягу. Понад дві години тримали у поліції, начебто перевіряли документи. Вона виїхала по дорозі назад, але її зупинили на блокпосту, забрали у водія водійське посвідчення".

 

На допити в СБУ, за словами Ломака, викликали депутата та керівника КП "АТП-2528" Руслана Волока, позафракційного депутата, а раніше представника "ОПЗЖ", та заступника директора КП "Чернігівводоканал" Павла Вовка, депутата та приватного підприємця Віталія Гриця, а також депутата та гендиректора Чернігівської міської лікарні №2 Владислава Кухаря.

"Руслан Волок викликаний на допит в СБУ у Київ по справі, до якої він взагалі не має жодного відношення. Він викликаний як свідок по справі купівлі трансформатора, який купував виконком міськради, а Волок — директор КП «АТП-2528». Віталій Гриць — депутат міської ради, який взагалі не працює в жодній структурі міської ради, викликаний на допит в СБУ теж по справі трансформатора. Павло Вовк — депутат міської ради, викликаний на допит в СБУ з питання участі в акціях проти вакцинації від коронавірусу якогось співробітника Чернігівводоканалу. Його викликали як свідка, і попередніх теж викликали як свідків в СБУ. Владислав Кухар також на допиті в СБУ як свідок".

До військкомату викликали Артема Тарасенка для отримання відстрочки від служби в армії, а Володимира Коваленка — для проходження медкомісії.

За словами Артема Тарасенка, 22 березня 2022 року на роботі в Національному університеті "Чернігівська політехніка" йому прийшла повістка, щоб він прибув у військкомат 23 березня о 9:00 у військкомат.

"23 березня я був там. Подивилися по документах — я сім років тому проходив комісію. Згідно з законом, я мав її пройти. Я пройшов цю медичну комісію, приніс усі довідки. Оскільки є науково-педагогічним працівником, кандидатом економічних наук, доцентом, працюю на 0,75 ставки, то згідно з законом, я маю відтермінування. Подав заяву — і мені сказали 4 квітня о 9:00 прийти й отримати відстрочку. Вчора (29 березня, — ред.) близько 19:00 з невідомого номера зателефонувала дівчина, представилася співробітницею військкомату і сказала, що з'явилося віконце у керівництва і можуть підписати мою відстрочку 30 березня о 9:00. Я сказав, що фізично не можу бути й не зможу явитися 30 числа. Як було зазначено, 4 квітня о 9:00 я прийду за документами, згідно із законом. Маю надію, отримаю документи".

На питання журналіста чи пов'язує він цю ситуацію з проведенням сесії, Тарасенко відповів: "Скоріш за все, пов'язано. Тому що не тільки мені було назначено о 9:00 30-го числа".

Також у повному складі не зареєструвалися фракції "Наш край" та "Слуга народу", хоча деякі депутати цих фракцій були в будівлі міськради.

 

"Юрій Тарасовець та Максим Черненок (депутати від "Слуги народу", — ред.) заходили в приміщення міської ради зранку, але не зареєструвався жоден із них. Максим побув біля приміщення і пішов. Це говорить про цілеспрямовані дії, щоб не допустити проведення сесії", — стверджує Ломако.

 

Максим Черненок у коментарі Суспільному повідомив, що вирішив не чекати кілька годин, поки в будівлі міськради працюватимуть відповідні служби, тому й не реєструвався.

"Ні, не зареєструвався, а чого реєструватися, якщо невідомо, відбудеться чи не відбудеться (сесія міськради, — ред.)?"

Депутати з фракції "Наш край" не відповідають на телефонні дзвінки. Суспільне готове озвучити їх позицію у наступних публікаціях.

"Всі питання сесії можу затвердити я"

Начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський повідомив журналістам, що у ситуації, коли сесія міськради не може зібратися, питання порядку денного, згідно з законодавством, може ухвалювати він особисто.

Дмитро Брижинський. ФОТО: Суспільне Чернігів

 

"Мені стало відомо, що сесія міської ради не зібралася з різних причин: деякі депутати знаходяться за кордоном, хтось за особистими проблемами не зміг прибути на сесію. В ці моменти є законні підстави й визначений законом механізм розв'язання таких проблемних питань, це передбачено законом. За поданням міського фінансового органу всі ті питання, які виносилися на сесію, можу затвердити я. Тому я пропоную виконувачу обов'язків голови міської ради, депутатському корпусу передбачити це й подати мені на затвердження всі документи, які потрібні для розв'язання нагальних проблем для наших людей", — говорить Брижинський.

 

Також він додав, що з такою пропозицією до Ломака звертались тиждень тому.

У словах Дмитра Брижинського в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако вбачає причину блокування роботи міської ради.

"А причина блокування — її повідомив Дмитро Брижинський — вона полягає в тому, що він хоче одноосібно ухвалювати всі рішення: без процедур, без депутатів, без виконкому й так далі".

Депутатів чекатимуть

За словами Ломака, він та депутати з цим не погоджуються, вважаючи, що міська рада таки дієздатна і вважає, що її роботу блокують штучно. Також він сказав, що не планують подавати документи Брижинському, адже це, на його думку, суперечить законодавству.

"Після трьох годин блокування роботи міської ради, після масових викликів депутатів на допити, після зняття депутатів з потягу, після викликів у військкомат і іншого тиску на депутатів, стала відома причина всіх цих дій".

Ломако висловив намір дочекатися депутатів.

 

"Вони фізично присутні в місті. Єдине що, вони знаходяться чи на допиті, чи на блокпості зараз. В Киїнці уже третю годину перевіряють паспорт Ірині Должиковій, повертають його. Але вона все одно доїде, і, як тільки депутати зберуться, ми проведемо сесію й ухвалимо всі рішення, тому що спірних питань у нас немає. У нас всі питання для людей, комісії їх уже розглянули, вони одноголосно підтримані з деякими зауваженнями."

 

За матеріалами 0462 та Суспільне Чернігів

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: