На Чернігівщині лишаються замінованими великі площі лісів (Фото, відео)

Під час робочої поїздки на Чернігівщину гендиректор підприємства ДП "Ліси України" Юрій Болоховець повідомив про проведення першого тендера серед компаній, які могли б займатися розмінуванням.

Про це повідомляє Суспільне Чернігів

Сьогодні є різні технології розмінування територій, зокрема, із використанням дронів, але застосувати їх можна лише на відкритих місцевостях. Ліси саперам доводиться розміновувати вручну. Це ускладнює і здорожчує процес.

Олександр Подобєд — сапер підрозділу Державної спеціальної служби транспорту. Він крок за кроком обстежує ділянку лісового масиву неподалік Чернігова.

Олександр Подобєд показує осколки від мін. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Ось так дрібні частинки ми знаходимо в ґрунті, в дереві. І взагалі вони можуть перебувати будь-де. Це осколки від мінометних мін, які розривалися тут. Ми весь час знаходимо якісь деталі. І металошукач спрацьовує дуже часто. Ми присідаємо і починаємо шукати всі ці дрібні частинки. Вони можуть бути дрібними осколками, але ж з таким же сигналом може бути й будь-яка міна небезпечна, або ВОГ чи підривник від міни", — каже Олександр.

Олександр родом з Кривого Рогу, раніше працював на СТО, а з початком повномасштабного вторгнення пішов добровольцем до лав ЗСУ, де пройшов навчання та отримав нову спеціальність:

"Я погодився на цю професію так, як у звичайному житті, в мене було хобі займатися пошуками з металошукачем. Тобто мені було цікаво і я приблизно розумів як працювати з металошукачем".

Залишки снарядів від "Ураганів" та "Градів" на Чернігівщині. ФОТО: Суспільне Чернігів

Щоб розпочати роботу сапери спочатку перевіряють ділянку. Очищують її від чагарників та посічених дерев, далі розділяють та маркують на спеціальні квадрати. І тоді приступають до ретельного очищення, – працюють сантиметр за сантиметром.

Місцеві жителі, які ігнорують заборону на відвідування лісів також додають саперам роботи.

Владислав Гулич. ФОТО: Суспільне Чернігів

При пересуванні по лісу, по-перше, вони руйнують позначки на місцевості, де проходять ту, чи іншу ділянку сапери. А також це є небезпечним для їхнього життя. Коли вони будуть проходити якусь з ділянок можливе спрацювання розтяжки й до тієї людини буде проблематично добратися, щоб надати допомогу", — каже командир батальйону Владислав Гулич.

За інформацією Північного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, в Чернігівській області від початку повномасштабного вторгнення було заміновано 21,5 тисячі гектарів лісів. Наразі очищено дев'ять з половиною тисяч гектарів. Як повідомив Суспільному генеральний директор ДП "Ліси України" Юрій Болоховець, загалом в Україні 210 тисяч гектарів ідентифіковані, як заміновані.

Тому, щоб пришвидшити розмінування ДП "Ліси України" планують залучити до цього процесу бізнес через проведення комерційних тендерів на розмінування.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: